Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Guardian: Καταγγελίες για βασανιστήρια από την ΕΛ.ΑΣ


Άγριους ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και ταπεινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλουν 15 διαδηλωτές αντιφασιστικής πορείας στην Αθήνα, σύμφωνα με κεντρικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Guardian.
Για αρκετή ώρα, μάλιστα, το άρθρο παρουσιαζόταν ως πρώτο θέμα της ιστοσελίδας.

Η υπόθεση αφορά σε σύλληψη διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής μότο-πορείας στις 30 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Παντελεήμονα και σε άλλες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Οι νεαροί που πραγματοποιούσαν την αντι-φασιστική μοτο-πορεία συνεπλάκησαν -όπως καταγγέλλουν- με μέλη της Χρυσής Αυγής, τραυματίζοντας δύο άνδρες.

Ακολούθησαν συμπλοκές και συλλήψεις από την Αστυνομία.

Τα μέλη της αντί-ρατσιστικής κίνησης, που προχώρησαν στην καταγγελία στη βρετανική εφημερίδα, αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες έγιναν αποδέκτες εξαιρετικά βάναυσης συμπεριφοράς στη ΓΑΔΑ, όπου -όπως υποστηρίζουν- αστυνομικοί τους χαστούκιζαν, τους χτυπούσαν και τους έφτυναν.

Αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί τους έκαιγαν τα χέρια με αναπτήρες και προσπαθούσαν να τους κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα ρίχνοντάς τους φως με φακό και λέιζερ στα μάτια.

Μάλιστα, κάποιοι αστυνομικοί άρχισαν να βιντεοσκοπούν με τα κινητά τους τους προσαχθέντες με την απειλή ότι θα ανεβάσουν τα βίντεο στο διαδίκτυο και θα δώσουν τα στοιχεία τους στους Χρυσαυγίτες.

Οι προσαχθέντες καταγγέλλουν ότι τους ανάγκαζαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε δεκάδες αστυνομικούς και κρατούμενους, ενώ μία από τις κοπέλες καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί την έβριζαν χυδαία.

Η ίδια υποστηρίζει ότι για 19 ώρες δεν τους επέτρεπαν να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, ενώ τους στέρησαν και το νερό σε σημείο κάποιοι να πιούν το νερό της τουαλέτας

Την επόμενη μέρα της πορείας μια ακόμα ομάδα διαδήλωσε ως ένδειξη συμπαράστασης, όπου και πάλιυπήρξαν 25 προσαγωγές. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν και αυτή τη φορά βασανιστήρια. 

Οι αστυνομικοί, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, χτύπησαν άσχημα έναν από τους διαδηλωτές σταγεννητικά όργανα και δεν του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μέχρι το επόμενο πρωί, μολονότι είχε τραύμα στο κεφάλι και σπασμένο χέρι. "Με έφτυσαν και μου είπαν ότι θα πεθάνουμε όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο πόλεμο".

Στην εφημερίδα φιλοξενούνται δύο φωτογραφίες-ντοκουμέντα: Ένας διαδηλωτής με σπασμένο χέρι και ένας με άσχημα μελανιασμένο πόδι.

Οι ίδιοι δεν θέλησαν να δώσουν τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα υπό τον φόβο αντιποίνων.

Ένας διαδηλωτής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "ήταν μια νύχτα από το παρελθόν, από τη χούντα των συνταγματαρχών".

Protester injured during arrest in Greece

injuries fromth e Greek police

Αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντιδρώντας στις καταγγελίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Μανούρας, υποστήριξε ότι "δεν υπήρξε ουδεμία άσκηση βίας από την αστυνομία κατά οιουδήποτε στη ΓΑΔΑ".

Ο ίδιος τόνισε: "Η ελληνική αστυνομία εξετάζει και ερευνά εις βάθος κάθε καταγγελία για χρήση βίας εκ μέρους αστυνομικών. Εάν προκύψουν οι όποιες ευθύνες, η αστυνομία λαμβάνει τα απαιτούμενα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπαίτιων αστυνομικών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία σέβεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ασκεί βία".

Διαβάστε το άρθρο του Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου