Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Ποιος θυμάται το «πρόγραμμα Ήλιος»;


Του
Τέλη Τύμπα,
πανεπιστημιακού, μέλους της Πανελλαδικής γραμματείας του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τη δημοσίευση άρθρων με τα οποία κάποιοι από τις γραμμές της αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων επιχείρησαν να αναδείξουν το αδιέξοδο των επενδύσεων σε φαραωνικών διαστάσεων ηλιακές και αιολικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εκτός κλίμακας και εντέλει μη υλοποιήσιμες. Την αφορμή για τη συγγραφή τους είχε δώσει το πολυδιαφημισμένο από τον τότε υπουργό ΥΠΕΚΑ «Πρόγραμμα Ήλιος» («Project Helios»), μεγέθους 10.000 ΜW, το οποίο είχε προωθηθεί από την προηγούμενη εκδοχή μνημονιακής συγκυβέρνησης ως πανάκεια για το ενεργειακό μέλλον της χώρας (μνημονεύθηκε μάλιστα το «Πρόγραμμα Ήλιος» και στο δεύτερο Μνημόνιο, σε ειδικό σχετικό εδάφιο).
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τεκμηριωμένη κριτική στις εκτός κλίμακας ενεργειακές εγκαταστάσεις ενόχλησε κάποια συμφέροντα. Επιδίωξαν με μεθοδεύσεις να συμπιεστεί η δημόσια κριτική στο «Πρόγραμμα Ήλιος», να λοιδορηθούν όσοι δεν συμφωνούσαν με αυτό ως ουτοπιστές και ως πολέμιοι της ανάπτυξης. Τώρα που το ‘Πρόγραμμα Ήλιος’ εγκαταλείπεται σιωπηρά, ως μη ρεαλιστικό, λιγοστεύουν και τα άλλοθι που υπήρχαν για να μην αντιμετωπίζεται με τον απαραίτητο ρεαλισμό και το αντίστοιχα φαραωνικό πρόγραμμα εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων (μεγέθους, μέχρι στιγμής, περίπου 15.000 ΜW—μιάμιση φορά το μέγεθος του «Πρόγραμμα Ήλιος»). Ας μην αφήσουμε τα συμφέροντα ελαχίστων να επικρατήσουν ενάντια στο συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας στο κοινωνικά και περιβαλλοντικά κρίσιμο πεδίο της ενέργειας.
Δεν υπάρχουν προφανώς μαγικές και εύκολες λύσεις στο δρόμο προς την απεξάρτηση από το μοντέλο παραγωγής-κατανάλωσης ενέργειας που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα. Σφάλει, εκτιμώ, όποιος νομίζει ότι δεν θα χρειαστεί απεριόριστη φαντασία, ανεξάντλητη δημιουργικότητα και ατέλειωτη δουλειά για να καταφέρουμε να περάσουμε σε ένα δίκαιο κοινωνικά και βιώσιμο περιβαλλοντικά μέλλον, το οποίο δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη μαζική εγκατάσταση μικρής κλίμακας ανανεώσιμων ενεργειακών διατάξεων. Τα πομπώδη, πάντως, τύπου «Πρόγραμμα Ήλιος» δεν ανοίγουν, όπως αποδείχθηκε, κανένα πέρασμα.

* Στη μνήμη του αγαπημένου συναδέλφου, φίλου και συντρόφου Ευθύμη Παπαδημητρίου, δασκάλου μας στη συνάντησης της αριστεράς με την οικολογία, τόσο στη θεωρία όσο και στα κινήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου