Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ανταρσία στο Αιγαίο: Όχι στα σχέδια της Ρόκας – Iberdrola


Το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, θα γνωμοδοτήσει για την επένδυση της εταιρείας ΡΟΚΑΣ-IMBERTROLA για δημιουργία 28 βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιά μας, συνολικής ισχύος 706MW. Θα τοποθετηθούν συνολικά 353 ανεμογεννήτριες, 153 στη Λέσβο, 125 στη Λήμνο και 75 στη Χίο, η κάθε μία ισχύος 2MW, βάρους 231 τόνων, ύψους 107 μέτρων (όσο μια 35/όροφη πολυκατοικία), διαμέτρου πτερυγίων 80 μέτρων, με θεμέλια διαστάσεων 15Χ15Χ2,5 μέτρα. Προβλέπονται 200 χιλιόμετρα νέοι χωματόδρομοι πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων, 330 χιλιόμετρα κανάλια καλωδιώσεων, οδική και θαλάσσια μεταφορά του εξοπλισμού με αντίστοιχες «παρεμβάσεις» στους δρόμους, στα χωράφια και στις βουνοκορφές που θα ισοπεδωθούν.
Τα ετήσια ανταποδοτικά οφέλη των 8,3 εκατ. € το χρόνο και οι 75 θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι υπερασπιστές του έργου είναι ψίχουλα για μια επένδυση κόστους 1,8 δισ. €, με ετήσια παραγωγή ρεύματος 2,2 εκατ. MWh και αντίστοιχα έσοδα 270 εκατ. €. Δεν μας λένε επίσης για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα τέλη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία της επένδυσης.
Η εταιρεία ΡΟΚΑΣ-IMBERTROLA έχει εξασφαλίσει τα υπερκέρδη της πουλώντας στη ΔΕΗ 124,31 € την μεγαβατώρα (1 MWh), όταν στις χερσαίες αιολικές εγκαταστάσεις η τιμή της είναι 87,75 € και το μέσο κόστος παραγωγής από τη ΔΕΗ είναι λιγότερο από 50 €. Στην ουσία μέσω της αυξημένης τιμής, χρεώνεται στους πολίτες το κόστος της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και εξασφαλίζεται το υπερκέρδος της εταιρείας. Με την ανάθεση της διασύνδεσης των νησιών σε ιδιωτικές εταιρείες, το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τη διασύνδεση, οι εταιρείες κάνουν πάρτι και το λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός.
Οι συνέπειες για τις περιοχές που θα εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα θα είναι καταστροφικές. Απειλείται το μοναδικό τοπίο των νησιών μας, λόγω της μεγάλης κλίμακας και του πλήθους των ανεμογεννητριών. Το γεωπάρκο του απολιθωμένου δάσους και η προστατευμένες περιοχές NATURA, θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Η υποβάθμιση των εδαφικών, υδατικών και βιοτικών πόρων θα προκαλέσει ζημιά στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι παρακείμενοι οικισμοί θα επιβαρυνθούν λόγω ηχορύπανσης και επίδρασης στο μικροκλίμα και θα επιδεινωθεί η ερημοποίηση. Η καταστροφή της σπάνιας ορνιθοπανίδας θα πλήξει τον τουρισμό που σχετίζεται με την παρατήρηση πουλιών. Καμιά τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει τύχη σε τέτοιες συνθήκες.
Το αναπτυξιακό μοντέλο που επιβάλλεται με τη συγκεκριμένη επένδυση μετατρέπει τα νησιά σε «βιομηχανικά πάρκα» παραγωγής ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας (αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά), που προορίζεται για εξαγωγή. Εγκαταλείπεται κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, της αλιείας, της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Παραδίνονται τα νησιά μας στα αρπακτικά καπιταλιστικά συμφέροντα για να γίνουν «βιομηχανικά νεκροταφεία» χωρίς ανθρώπους, πουλιά και βλάστηση, ενός μοντέλου ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Είναι το μοντέλο που αντιστοιχεί σε μια χώρα υπό χρεοκοπία, που μετατρέπεται σε ειδική οικονομική ζώνη εκμετάλλευσης και ξεπουλά όσο – όσο των φυσικό της πλούτο και το μέλλον της.
Υπάρχει άλλος δρόμος. Τα νησιά να αποκτήσουν ενεργειακή επάρκεια μέσω της διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο και την ανάπτυξη μικρών αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων, για τις τοπικές ανάγκες. Η διασύνδεση των νησιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με κρατική χρηματοδότηση, από μια δημόσια και υπό λαϊκό και εργατικό έλεγχο ΔΕΗ, που να παρέχει φτηνό ρεύμα στο λαό. Τα νησιά μπορούν να αναπτυχθούν στηριγμένα στην τοπική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και σε μια δημόσια κρατική ακτοπλοΐα και αεροπλοΐα, που να εξασφαλίζει φτηνές, συχνές και γρήγορες μεταφορές.
Χρειάζεται αγώνας που να επιβάλει αυτόν τον άλλο δρόμο. Που θα ανατρέψει την πολιτική του ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της εξαθλίωσης των εργαζομένων, στο βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Χρειάζεται ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και τις κυβερνήσεις που μας έφεραν στο σημερινό αδιέξοδο. Να κυριαρχήσει στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα ο κόσμος της εργασίας, ανατρέποντας την εκμετάλλευση και την ανελευθερία. Να επιβάλουμε μονομερή διαγραφή του χρέους, ανατροπή των μνημονίων και αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΟΧΙ στα σχέδια της ΡΟΚΑΣ-IMBERTROLA, στην καταστροφή των νησιών και του περιβάλλοντος. Διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο με κρατική χρηματοδότηση. Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη τοπικών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον.
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της ΔΕΗ. Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να βρίσκεται κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Φτηνό ρεύμα για όλο το λαό, κατάργηση των χαρατσιών.
Ανταρσία στο Αιγαίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου