Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΒΑΠΕ Βορείου Αιγαίου, η τελευταία ευκαιρία, του Γιάννη Μακριδάκη


Την ερχόμενη εβδομάδα φημολογείται ότι θα συνεδριάσει επιτέλους στην Μυτιλήνη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με θέμα την γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου Αιγαία Ζεύξη, δηλαδή της Βιομηχανίας Ανεμογεννητριών που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η πολυεθνική Ιμπερντρόλα στα νησιά Λήμνο, Λέσβο και Χίο
Η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης επί της ΜΠΕ ήταν βεβαίως σχεδόν δυο μήνες πριν, γεγονός που καθιστά την όποια γνώμη της Περιφέρειας εκπρόθεσμη και είναι στην διακριτική ευχέρεια του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου δίχως να την λάβει υπόψη του.
Μέχρι στιγμής η υπόθεση εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η οποία προβλέπει σε πλήρη ανάπτυξη την τοποθέτηση 1.500 ανεμογεννητριών ισχύος 3.000 ΅ΜW, ανέδειξε δύο σημαντικά ζητήματα:
1. Την ευαισθητοποίηση και την συνειδητή στάση, γνωμοδότηση και δράση χιλιάδων πολιτών, μεμονωμένα ή μέσα από συλλόγους, επιτροπές και φορείς.
2. Την αδιαφορία, την ασυνέπεια, την ανευθυνότητα των αιρετών, κυρίως του Δήμου Χίου αλλά και της Περιφέρειας, οι οποίοι ούτε ενδιαφέρθηκαν να γνωμοδοτήσουν, ούτε θεώρησαν σκόπιμο να συζητήσουν καν σε κάποιο Συμβούλιο, το θέμα που απασχόλησε τόσους δημότες επί τόσους μήνες και με τόσο έντονο κοινωνικό διάλογο. Το έργο που θα αλλάξει δια παντός τον χαρακτήρα των νησιών μετατρέποντάς τα σε εργοστάσια, ακυρώνοντας κάθε άλλη προοπτική και καταστρέφοντας μη αναστρέψιμα το τοπίο τους.
Οι αντιδράσεις των κατά τόπους πολιτών ενάντια σε έργα Βιομηχανικών ΑΠΕ είναι τεράστιες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αλλά οι αιρετοί του Βορείου Αιγαίου δεν αξιολόγησαν μάλλον το ζήτημα ως σημαντικό ή δεν θεώρησαν ότι τους αφορά.
Η φημολογούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ίσως αποτελέσει μια και μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν οι αιρετοί πολίτες των νησιών μας ότι διαθέτουν ακόμα μια στάλα πατριωτισμού, ευθιξίας, ευσυνειδησίας, αισθήματος ευθύνης και αξιοπρέπειας, σταθμίζοντας την καταστροφή αλλά και την κοινή γνώμη των νησιών που έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της επένδυσης και γνωμοδοτώντας αρνητικά επί της ΜΠΕ.
Η Ιστορία τούς περιμένει στη γωνία.
 Γιάννης Μακριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου