Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Βασανιστήρια κατά των 15 αντιφασιστών διαπιστώνουν ανακριτής και ιατροδικαστές



Εγκληματικές πράξεις αστυνομικών σε βάρος των 15 συλληφθέντων που συμμετείχαν στην αντιφασιστική μοτοπορείατης 30ης Σεπτεμβρίου διαπιστώνει ο 7ος τακτικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση και ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής οι ιατροδικαστικές εκθέσεις εκτός από «βαριά σωματική βλάβη» κατέγραψαν και σημάδι από taser.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιαςμιλώντας στη Βουλή είχε ανακοινώσει πως θα κάνει μήνυση στη εφημερίδα Guardian για το δημοσίευμα σχετικά με βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ προδικάζοντας πως «θα το θα το δείτε –διότι διεξήχθη η έρευνα- ότι, από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα βγουν στη δημοσιότητα, σ’ αυτούς οι οποίοι δήθεν βασανίστηκαν και οι οποίοι δεν καταγγέλλουν, δεν μηνύουν και δεν μνημονεύεται το όνομά τους, δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα ηλεκτροσόκ ούτε και κάψιμο».

«Θα υπάρχουν μόνο οι εκχυμώσεις και τα τραύματα, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είχε προϋπάρξει συμπλοκή με άλλους και πέραν αυτού είχε προϋπάρξει και αντίσταση κατά της αστυνομίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή ο 7ος τακτικός ανακριτής Κ. Πρωτονοτάριος με την από 17/10/2012 αναφορά (αριθμός πρωτοκόλλου 2182) προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, αφού αναφέρει ότι οι συλληφθέντες κατήγγειλαν βασανισμό από αστυνομικούς τόσο κατά τη σύλληψή τους όσο και κατά την κράτησή τους στη ΓΑΔΑ, τονίζει χαρακτηριστικά:

«Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ανέκυψε γεγονός που διώκεται αυτεπαγγέλτως, ήτοι τα εγκλήματα: α) της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα (σ.σ. κακούργημα), β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, γ) της παράνομης οπλοφορίας, (ως προς το πιστόλι taser) και δ) της οπλοχρησίας σας ανακοινώνουμε τις πράξεις αυτές, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθου 38 ΚΠΔ και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά τον νόμο ενέργειες».

Παράλληλα στην υπ' αριθμόν 1150 ιατροδικαστική έκθεση με αριθμό πρωτοκόλλου 1696/02.10.2012 καταγράφεται:
 
  • Θλαστικό τραύμα των μαλακών μορίων του τριχωτού της κεφαλής κατά τη δεξιά βρεγματική χώρα καλυμμένο με αιματόπηγμα μήκους 1,7 εκμ.
  • Θλαστικές εκχυμώσεις κατά την δεξιά κροταφική και ζυγωματική χώρα.
  • Εκδορές κατά την αριστερή κατ' αγκώνυ άρθρωση.
  • Εκτεταμένες θλαστικές εκχυμώσεις κατά τη δεξιά νεφρική χώρα (αιμάτωμα).
  • Αιμάτωμα εκτεταμένο κατά την έξω πλάγια και οπίσθια επιφάνεια του δεξιού μηρού.

Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται επίσης για τον συλληφθέντα, ο οποίος σημειώνεται πως παρέμεινε όλο το βράδυ στη ΓΑΔΑ με σπασμένο χέρι και ανοιγμένο κεφάλι χωρίς να τον δει γιατρός, ότι «φέρει γυψονάρθηκα και τριγωνική ανάρτηση δεξιού άνω άκρου. Η γενομένη ακτινογραφία έδειξε κάταγμα της μεσότητας του 3ου μετακαρπίου της δεξιάς άκρας χειρός. Συνεστήθη νευροχειρουργική εκτίμηση η οποία όπως αναφέρει (σ.σ.: το θύμα) δεν πραγματοποιήθηκε. Φέρει ελαστικό επίδεσμο κατά τη δεξιά κνήμη και δύο θλαστικά τραύματα κατά την πρόσθια επιφάνεια αυτής μήκους 1,5 και 0,8 εκμ. Περίπου».

Το πόρισμα κάνει λόγο για «βαρεία σωματική βλάβη διά θλώντος – αμβλέος οργάνου προκληθείσης».

Σύμφωνα πάντα με την Αυγή της Κυριακής, σε άλλο ιατροδικαστικό πόρισμα(αριθμός έκθεσης 1148, αριθμός πρωτοκόλλου 2044/01.10.2012) για τον συλληφθέντα που καταγγέλλει ότι χτυπήθηκε με αστυνομικό taser, τα ευρήματα κάνουν λόγο για τραυματισμό που ταιριάζει με αυτόν που προκαλείται από το ηλεκτρονικό όπλο.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται «εκδορά διαμέτρου 0.9 εκμ. μετά εκχυμωτικής άλω καθώς και κυκλοτερούς εστίας ερυθρότητας κάτωθεν αυτής στο κάτω τμήμα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης διά οξυαίχμου τινός οργάνου».

Επίσης στο σύνολό τους οι ιατροδικαστικές εξετάσεις κάνουν λόγο για σωματικές βλάβες «διά θλώντος αμβλέος οργάνου», για οιδήματα, εκτεταμένες θλαστικές εκχυμώσεις και ζητείται οι ασθενείς να «απόσχουν εκ των ασχολιών τους» από δύο ημέρες έως ένα μήνα.

Σημειώνεται πως οι συλληφθέντες το επόμενο διάστημα θα καταθέσουν μηνύσεις με την επίκληση του άρθρου 137α του Ποινικού Κώδικα για τα βασανιστήρια που ορίζει: «Βασανιστήρια συνιστούν κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη». 
* Φωτογραφία από το Fosphotos της Αγγελικής Παναγιώτου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου