Ένταση σημειώθηκε στην πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Τα σωματεία εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έκλεισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, στο ύψος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πρωτοφανείς ήταν οι εικόνες καθώς ομάδα εργαζομένων σήκωσαν το ρολό ασφαλείας της πύλης, φτάνοντας μέχρι τα σκαλοπάτια του υπουργείου, χωρίς να τους εμποδίζουν αστυνομικοί ή στρατιωτικοί.
Μη βρίσκοντας, ουσιαστικά, κανένα εμπόδιο, εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Αμυνας.
"Φτάνει πια η κοροϊδία!" φώναζαν οργισμένοι, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στράφηκε προς το μέρος τους με ντουντούκα. Ο κ.Κωσταράκος προσπάθησε να ηρεμήσει το πλήθος, με τα ΜΑΤ να βρίσκονται πίσω του και να φρουρούν την είσοδο του κτιρίου. Τελικά ο κ.Κωσταράκος δεν κατάφερε τίποτα και ανέβηκε και πάλι στο γραφείο του.
Την εμφάνισή τους έκαναν τα ΜΑΤ λίγο αργότερα, τα οποία έριξαν χημικά στη προσπάθειά τους να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Στα χέρια με τα ΜΑΤ οι συγκεντρωμένοι. Τουλάχιστον δύο οι τραυματίες.
Άνδρες από τουλάχιστον τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έθεσαν σε κλοιό τους διαμαρτυρόμενους, ενώ έγιναν και προσαγωγές με πιο πρόσφατη αυτή του προέδρου των εργαζομένων στα ναυπηγεία, Γ. Καρακίτσου.
Το σωματείο των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Τρίαινα» που ζητεί συνάντηση με τον υπουργό 'Αμυνας, θέτει θέμα δεδουλευμένων, καθώς, όπως αναφέρει, από τους 1.100 εργαζόμενους, οι 160 είναι απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια και οι υπόλοιποι τους τελευταίους έξι μήνες, οπότε τέθηκε σεεφαρμογή η εκ περιτροπής εργασία.
Μεταξύ άλλων, έντονος διάλογος σημειώθηκε μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, που βρέθηκε από νωρίς στο σημείο. Ο αρχηγός ζήτησε από την αστυνομία να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τον χώρο, γεγονός που προκάλεσε την μήνη του κ. Κουρουμπλή.
Οι εργαζόμενοι ζητούν δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στο εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία, ενώ έχουν ζητήσει να υπάρξει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα και "πάγωμα" της καταβολής δόσεων των στεγαστικών δανείων.
Σημειώνεται ότι συντονιστής για το θέμα των ναυπηγείων έχει τεθεί, από την κυβέρνηση, ο Νίκος Αναστασόπουλος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χθες προηγήθηκε τηλεφωνική συνεννόηση του κ. Ελευσινιώτη με τον πρόεδρο του σωματείου Τρίαινα Β. Καρακίτσιο κατά το οποίο διεφάνη η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να επιλυθεί τον χρονίζον πρόβλημα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στο Φάληρο σε εκδήλωση για τους βαλκανικούς πολέμους στην οποία παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.
Πεδίο μάχης και η ΓΑΔΑ
Έξω από τη ΓΑΔΑ βρίσκονται τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, αλλά και βουλευτές.
Σημειώνεται ότι η Λ. Αλεξάνδρας είναι κλειστή στο ύψος της ΓΑΔΑ λόγω συγκέντρωσης συμπαράστασης στους συλληφθέντες εργαζόμενους των Ναυπηγείων.
Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων κάνουν λόγο για δεκάδες προσαγωγές συναδέλφων τους, ενώ οι συγκεντρωμένοι πετούν προς την είσοδο του κτιρίου κροτίδες και άλλα αντικείμενα.
Την "δυσφορία" του εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας για τα σημερινά επεισόδια στο ΥΠΕΘΑ, ο οποίος δήλωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες.
"Δεν μπορεί αυτοί που έχουν καταπατήσει κάθε ιερό και όσιο, οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, να συλλαμβάνουν τώρα εργαζόμενους που διακδικούν τα δίκαιά τους" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα το πρωί, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Παναγόπουλος μετέβη στη ΓΑΔΑ, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους που έχουν προσαχθεί, ενώ κάλεσε συνδικαλιστικά στελέχη να συγκεντρωθούν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Διαπιστευτήρια υποταγής στα μονοπώλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ολα δείχνουν ότι η δράση των δυνάμεων καταστολής έχει αναγορευτεί σε μορφή άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι η τρίτη φορά μόνο στις τελευταίες οκτώ μέρες που λαϊκή κινητοποίηση έχει δεχτεί επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής:
Στις 26/9, την επίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχτηκαν διαδηλωτές που έκαναν πορεία στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.
Στις 27/9, οι δυνάμεις καταστολής υποδέχτηκαν με σπρωξιές και χτυπήματα αναπήρους και χρονίως πάσχοντες που διαδήλωναν έξω από τη Βουλή.
Στις 3/10, τα χημικά και τα ΜΑΤ αντιμετώπισαν και οι απεργοί από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Είναι ολοφάνερο ότι η συγκυβέρνηση σπεύδει να καθησυχάσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια, ότι θα εφαρμόσει «διά πυρός και σιδήρου» τα μέτρα που απαιτεί η αντιμετώπιση της κρίσης με στόχο τη δική τους διάσωση (και γι' αυτό την καταστροφή του λαού). Γι' αυτό και δίπλα στην καλοσυντονισμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εκβιασμού του εργαζόμενου λαού, αναλαμβάνουν δράση και οι δυνάμεις καταστολής. Αλλωστε, η κυβέρνηση είχε σπεύσει να κάνει επίδειξη πυγμής όταν το καλοκαίρι φρόντισε δεκάδες κλούβες, διμοιρίες των ΜΑΤ, χημικά κτλ. να επιστρατεύονται επί μέρες έξω από το «γκέτο» του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, χτυπώντας και τρομοκρατώντας τους ηρωικούς χαλυβουργούς που πάλευαν για την επιβίωση των οικογενειών τους. Η αρχή έγινε στις 20/7, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ βρέθηκαν στην πύλη μαζί με εισαγγελέα για να συλληφθεί η ομάδα περιφρούρησης και να ακολουθήσει άγρια επίθεση με χημικά και ρόπαλα.