Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Όχι στην συγκεκριμένη επένδυση ΡΟΚΑ- ΙΜΠΕΡΝΤΡΟΛΑ , αλλά...

Εξαιρετικά αποκαλυπτική ήταν η θέση που πήραν σήμερα, στο Ομήρειο, στην εκδήλωση της συλλογικότητας Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες,οι βουλευτές και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χίου.
Όλοι βεβαίως οι ομιλητές πήραν θέση υπέρ της χρήσης των ΑΠΕ αλλά ο καθένας οριοθέτησε διαφορετικά τον τρόπο εγκατάστασης αλλά και χρήσης τους.

Πρώτος μίλησε , και καθαρότερα απ΄όλους τους εκπρόσωπους της πολιτικής του τόπου, για το συγκεκριμένο έργο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Τριαντάφυλλος  εκφράζοντας τις ενστάσεις του ως προς το μέγεθος του έργου που δεν συνάδει με τα μικρά μεγέθη της Χίου.Εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν έχει παρθεί απόφαση για την σύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και το αν θα τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία και αργότερα να κλείσει το τοπικό ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Επιπρόσθετα κατέθεσε την άποψη του ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να εγκαθίστανται με επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιούνται σε συνεταιριστικό επίπεδο αλλά και τοπικό χωρίς να αποκλείεται συμμετοχή του όποιου ιδιώτη αλλά και του Δήμου.Σημείωσε επίσης ότι άλλες είναι οι ανεμογεννήτριες -σε επίπεδο νέων μοντέλων- που εγκαθίστανται στην Β.Αμερική και άλλες, παρωχημένου τύπου με περισσότερο θόρυβο, στην πχ Τρανσυλβανία και ότι στην Ελλάδα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να εγκατασταθούν σύγχρονα μοντέλα ανεμογεννητριών.

Κατόπιν πήρε το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γανιάρης που κατέθεσε τις ενστάσεις του για την αοριστία που υπάρχει ως προς την διασύνδεση με καλώδιο και για το κλείσιμο του τοπικού εργοστασίου καθώς και για τα μεγέθη του έργου.

Ο Δήμαρχος κος Λαμπρινούδης , στη συνέχεια, μίλησε για μαμούθ έργο με πενιχρά ανταποδοτικά ωφέλη για τον Δήμο και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να εγκατασταθεί τέτοιο έργο σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας Νατούρα.
Τέλος εκ μέρους του Υπουργού και βουλευτή της ΝΔ κου Μουσουρούλη μίλησε ο κος Καραχάλιος ο οποίος αν και τοποθετήθηκε εμφανώς υπέρ των επενδύσεων ΑΠΕ εξέφρασε και αυτός την αμφιβολία του για την διασύνδεση καθώς και για τις πιθανές βλάβες στο περιβάλλον λόγω μεγέθους.
Εκ μέρους των Χιωτών Πολιτών μίλησε ο κος Τσούχλης συνοψίζοντας τον αγώνα τριών ετών των πολιτών τελειώνοντας με τη φράση "εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους"
Τοποθετήσεις απ΄το κοινό, φορείς και κόμματα έκαναν ο κος Σφυράκης Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Χίου ο οποίος αποκάλεσε τη Χίο "μουσείο ημιτελών έργων", δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κατά της συγκεκριμένης επένδυσης δηλώνοντας ότι στη Χίο δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός Ανάπτυξης και "όποιος θέλει έρχεται και κάνει όπου θέλει ό,τι θέλει"
Εκ μέρους του Συλλόγου Οικολογίας μίλησε ο κος Μαστοράκης λέγοντας ότι στην Ελλάδα καταφέρνουμε τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα , όπως οι ΑΠΕ, να τα μετατρέπουμε σε εφιάλτες παίρνοντας θέση κατά της επένδυσης.
Μίλησαν επίσης ο κος Μακριδάκης , ο οποίος συνεχάρη όλους τους προλαλήσαντες αφούόλοι συμφώνησαν για την επικινδυνότητα της επένδυσης και ο κος Χαλάτσης ειδικός στα πεζοπορικά μονοπάτια της Χίου και άριστος γνώστης επιτόπιας έρευνας των περιοχών όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα αιολικά.

Γενικό συμπέρασμα της βραδιάς είναι ότι κανείς δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη επένδυση , όπως αυτή κατατίθεται μέσω της ΜΠΕ προς γνωμοδότηση την επόμενη βδομάδα στο Περιφεριακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου, αλλά και κανένας δεν έλαβε ούτε σαφή θέση ότι θα την καταψηφίσει απ τους αιρετούς ή έδειξε διάθεση κανείς εκ των βουλευτών να κάνει δημόσια ξεκάθαρη δήλωση.
Κλασικά στην Ελλάδα κανείς δεν έχει συγκεκριμένη ευθύνη και όλοι μετράνε το πιθανό πολιτικό κόστος.
Ας ελπίσουμε να μην πληρώσει το νησί αυτήν τους την πάγια συνήθεια.

3 σχόλια:

  1. πάλι έδωσε συχαρητήρια Ο Μακριδάκης πάλι κωλοτούμπες κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω το Πολύδωρo να ρίχνει γέφυρες στο ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ .
    ΚΑΙ Ο ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ ΑΠΟΨΕ ΑΨΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή