Μετά από όλη αυτή την περίοδο του κοινωνικού διαλόγου γύρω από το ζήτημα της επένδυσης Βιομηχανικών ΑΠΕ από την πολυεθνική Ιμπερντρόλα Ρόκας στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έχει φανεί καθαρά ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν επιθυμούν την αποικιοκρατική αυτή επένδυση που δεν είναι συμβατή με την κλίμακα και τον χαρακτήρα των νησιών μας.
Είναι ξεκάθαρο επίσης το γεγονός ότι πολλοί από τους αιρετούς των νησιών μας δεν έχουν πεισθεί από την μελέτη που κατέθεσε η εταιρία και εκφράζουν έντονες διαφωνίες, επιφυλάξεις αλλά και φόβους γύρω από πολλές και σημαντικές παραμέτρους αυτής.
Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο καλείται, έστω και με καθυστέρηση, να γνωμοδοτήσει επί της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Σε αυτό θα προσέλθουν οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των νησιών μας, έχοντας ήδη οι περισσότεροι εκφράσει είτε προσωπικά είτε παραταξιακά, δια των επικεφαλής τους, τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις τους.
Οι πολίτες του ΒΑ διαμηνύουμε στους κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους ότι:
Η θέση τους και η ψήφος τους τους καθιστούν υπεύθυνους για το μέλλον των νησιών μας, το οποίο προοιωνίζεται ζοφερό από την επέλαση βιομηχανιών ΑΠΕ μιας και η ενδεχόμενη αρχική τους θετική γνωμοδότηση (των Περιφερειακών Συμβούλων) θα ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση και ολοκλήρωση της καταστροφής αφού σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ προβλέπονται 1.500 βιομηχανικές ανεμογεννήτριες ισχύος 3.000 μεγαβάτ στα νησιά μας και ήδη στην Λήμνο το σχέδιο αυτό έχει ενεργοποιηθεί. Όπως ένας δικαστής, ένας εισαγγελέας, όταν δεν έχει πεισθεί για την ενοχή του κατηγορουμένου, τον αθωώνει λόγω αμφιβολιών αντί να τον καταδικάσει με επιφυλάξεις, ακριβώς το ίδιο σας καλούμε και επιβάλλεται να πράξετε κι εσείς. Να καταψηφίσετε δηλαδή, γνωμοδοτώντας αρνητικά στην συγκεκριμένη ΜΠΕ λόγω αμφιβολιών και όχι να την υπερψηφίσετε με αστερίσκους και επιφυλάξεις. Η υπεύθυνη στάση πολιτικού προσώπου αυτό απαιτεί. Διότι όσες εγγυήσεις και να δοθούν στα λόγια, η ψήφος σας θα αφορά στην ήδη κατατεθειμένη και συγκεκριμένη μελέτη. 
Σας κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου και σας υπενθυμίζουμε ότι έχετε υποχρέωση να εκφράσετε την βούληση των τοπικών κοινωνιών και να προστατεύσετε τα νησιά μας και το μέλλον τους με την ψήφο σας. Διότι μετά το πέρας της ψηφοφορίας θα είστε για πάντα υπόλογοι της πράξης και της απόφασής σας στην συνείδηση των πολιτών του Βορείου Αιγαίου. 

Διανησιωτική Επιτροπή ενάντια στις ΒΑΠΕ

Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες
Επιτροπή Πολιτών για το ενεργειακό της Λέσβου
Πολίτες Λήμνου ενάντια στις ανεμογεννήτριες