Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

«Πολεμήστε για το νησί σας, παρακαλώ!»


«Πολεμήστε για το νησί σας, παρακαλώ!»
της Caroline Wenzel, Δημοσιογράφου 
Έρχομαι στη Χίο εδώ και πολλά χρόνια. Πριν δύο χρόνια έμεινα για 6 μήνες σε αυτό το νησί.
Είναι ένας τόπος που σπάνια συναντά κανείς. Γι αυτό το λόγο σοκαρίστηκα, όταν έμαθα για τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Χίο από την ισπανική Iberdrola.Σαν δημοσιογράφος στη γερμανική κρατική τηλεόραση, ταξιδεύω πολύ σε όλο τον κόσμο – τόσο για επαγγελματικούς όσο και για προσωπικούς λόγους. Μόνο έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, έχω ξανασυναντήσει τόσο όμορφα τοπία, γνήσια Φύση και φιλόξενους ανθρώπους. Σε αντίθεση με πολλές χώρες, στις οποίες το τοπίο επιβαρύνεται και ασχημαίνει από τεράστια ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, στη Χίο βρίσκει κανείς ακόμη Φύση που δεν έχει παρενοχληθεί καθώς και σπάνια είδη φυτών και ζώων. Η πηγαία αυτή ομορφιά του νησιού σας αποτελεί μια αξία, που δεν μπορεί να εξαργυρωθεί με χρήματα. Κοιτάξτε να τη διαφυλάξετε. Έχετε ακόμα την ευκαιρία να εμποδίσετε την εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών. Πολεμήστε για το νησί σας, παρακαλώ!!!
Τέτοιου είδους επιχειρηματικά σχέδια ωφελούν μόνο τις μεγάλες εταιρείες, και επενδυτές, κάθε άλλο παρά Έλληνες. Βάσει στοιχείων από παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο, ένα 3% είναι το μέγιστο κέρδος που θα μείνει στο νησί από αυτή την επένδυση. Και αυτό το 3% δεν θα φτάσει ποτέ στην τσέπη των κατοίκων του νησιού, μιας και η τιμή του ρεύματος θα ακολουθεί μια ταχέως ανοδική πορεία. 
Στη Γερμανία ήδη πολύς κόσμος με δυσκολία πληρώνει το ρεύμα, μεταξύ άλλων και λόγω της δημιουργίας εγκαταστάσεων με ανεμογεννήτριες. Είναι ένα θέμα με το οποίο πρόσφατα ασχολήθηκα. Η γερμανική κυβέρνηση χρεώνει το ρεύμα όλο και περισσότερο, καθώς δίνει υπέρογκες επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων. Κάτι που και η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει. Στην «πλούσια» Γερμανία, ένα στα δέκα νοικοκυριά έχει δυσκολία στο να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος. Σε 150 ευρώ το μήνα ανέρχεται το ποσό που χρειάζονται δύο άτομα ανά νοικοκυριό για ρεύμα και θέρμανση – παρόλο που λείπουμε σχεδόν όλη τη μέρα από το σπίτι. 
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η Ισπανία. Στην Ανδαλουσία δημιουργήθηκε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο με κρατική επιχορήγηση και έτσι το πανέμορφο τοπίο καταστράφηκε για πάντα. Σύντομα, το κράτος δεν είχε πια την δυνατότητα να πληρώνει την επένδυση αυτή και το «μαγαζί» με τις ανεμογεννήτριες έκλεισε νωρίς. Τι έμεινε; κανένα κέρδος, καμία χρησιμότητα. Για κανέναν. Μόνο ένα περιβάλλον κατεστραμμένο, «φυτεμένο» με τεράστιες ανεμογεννήτριες που πια δεν λειτουργούν. Η ζημιά δεν γίνεται να διορθωθεί έτσι απλά. Για πόσο καιρό πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος θα μπορεί να επιδοτεί το 40% – 50% του κόστους τέτοιων έργων και να πληρώνει ξένες εταιρείες; Και από πού θα πάρει το 1,8 δις ευρώ που χρειάζεται για τα έργα αυτά που σχεδιάζει σε Λέσβο και σε Χίο; Και τι θα πείτε στα παιδιά και τα εγγόνια σας; Πώς θα τους εξηγήσετε την ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα από την διάνοιξη τεράστιων δρόμων για να μεταφερθούν οι ανεμογεννήτριες στα πάρκα; Και ότι η μοναδική ομορφιά του νησιού θυσιάστηκε για να κερδίσουν τρίτοι; 
Προστατέψτε το νησί σας, παρακαλώ! 
Και μια προσωπική μου επιθυμία: Μην αφήσετε να καταστραφεί η δυτική ακτή του νησιού. Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου