Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η μειοψηφία της Bουλής αποφάσισε το μεγάλο ξεπούλημα


eoppy.jpeg
Κωμικοτραγικές ήταν οι σκηνές που εξελίχθηκαν στην αίθουσα της Βουλής κατά τη διάκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Πέρασε κατ' άρθρο το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά καταψηφίστηκε η τροπολογία που αφορούσε τον ΕΟΠΥΥ, με τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων να ψηφίζουν και “εκτός γραμμής” σε πολλές περιπτώσεις. Το νομοσχέδιο στο σύνολο του έγινε δεκτό και άνοιξε ο δρόμος για το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παρά το γεγονός ότι η ψήφιση των άρθρων ήταν εντελώς μειοψηφική, με το άρθρο ένα που είχε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία, να συγκεντρώνει 173 ψήφους.
Αναλυτικά:
1ο αρθρο ναι 173 οχι 120
2ο άρθρο ναι 148 οχι 139
3ο αρθρο ναι 156 όχι 135
4ο άρθρο ναι 146 όχι 121
5ο άρθρο ναι 158 όχι 135
6ο άρθρο ναι 173 όχι 120

Τροπολογία ΕΟΠΥΥ:

Ναι: 136   Όχι: 143

Το πρώτο άρθρο κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία δεν θα  χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 της Βουλής για τον διορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Ο διορισμός του προέδρου και των λοιπων μελών της διοίκησης του ταμείου θα ορίζεται μόνο από την κυβέρνηση χωρίς την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Στην ουσία νομιμοποιείται η σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο δεύτερο άρθρο καταργείται το ελάχιστο απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ στον στόχο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων
Με το άρθρο τρία μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων του Δημοσίου χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στο άρθρο τέσσερα διατυπώνονται χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοεργολάβους που έχουν αναλάβει κατασκευαστικά έργα του Δημοσίου. Φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι εργολάβοι στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να κερδοσκοπούν χωρίς να κερδίζει τίποτα το Δημόσιο.
Το πέμπτο άρθρο ορίζει την έναρξη ισχύος του σχεδίου νόμου.
Σήμερα τέθηκε προς ψήφιση η τροπολογία με την οποία εντάσσονταιοι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ  ΜΜΕ) εντάσσονται βιαίως στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μαζί με την περιουσία τους.

Λαγός ο Βενιζέλος, αγνοείται ο Κουβέλης
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Βενιζέλος και Κουβέλης, με τον πρώτο να αποχωρεί μόλις ξεκίνησε η διαδικασία-ενώ βρέθηκε στο Κοινοβούλιο- και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην εμφανίζεται από το πρωί στη βουλή, ενώ βουλευτές της Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ αναζητουν ακόμη τα ίχνη του προέδρου.
Γελοία ήταν όμως και η κατάσταση των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους βουλευτές των δύο κομμάτων να δέχονται τη γραμμή, να αντιδρούν, τον Πρόεδρο της Βουλής να παρεμβαίνει και να ζητά να καταλήξουν σε μια απόφαση και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κοιτούν σοκαρισμένοι τους κυβερνητικούς εταίρους. Μάλιστα ο Πύρρος Δήμας αφού ψήφισε ναι σε όλα, μετάνοιωσε και ζήτησε να αλλάξει η ψήφος του σε συγκεκριμένα άρθρα.
Στους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ-που η γραμμή έλεγε παρών στο άρθ.4 και όχι στην τροπολογία- πλέον συγκαταλέγονται οι κκ. Μ. Κασσης, είπε όχι στο άρθρο 2, η Αντζελα Γκερέκου, είπε όχι στο άρθρο 3, ο Θ. Παραστατίδης είπε παρών στο άρθρο 2, ο Μ. Μπόλαρης είπε όχι στο άρθρο 2 και ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, όπως και η Θ. Τσαγκρη, ο Γιάννης Δριβελέγκας είπε οχι στο αρθρο 2 και παρών στο άρθρο 3, ο Κ. Τριανταφυλλος δήλωσε παρών στο άρθρο 2, όπως και ο Κ.Σκανδαλιδης και ο Θ. Μωραιτης παρών στο άρθρο 2, ενώ ο Αχμέτ Χατζη Οσμαν δήλωσε παρόν στο άρθρο 2 και είπε ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Λεωνιδας Γρηγορακος, ναι σε όλα είπε ο Μ. Χρυσοχοιδης και ο Πύρρος Δήμας, ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Γ. Ντόλιος ενώ ο Δ. Κρεμαστινός είπε ναι σε όλα και παρών στο άρθρο 4.
Από τη ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές ψήφισαν παρών στην τροπολογία με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου που ψήφισε ναι σε όλα.

Κυβερνητική κρίση
Μετά και τη σημερινή εξέλιξη και με δεδομένη την ύπαρξη ανταρτών βουλευτών στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, η ψηφοφορία για τη ψήφιση των μέτρων την επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Η στάση της ΔΗΜΑΡ θα καθορίσει πολλά, ενώ αναμένεται να υπάρξει πίεση για αποχή των βουλευτών της από την ψηφοφορία για να περάσουν τα μέτρα με 142 βουλευτές.

4 σχόλια:

  1. αυγά κλουβιά πάρτε γιαούρτια μαζέψτε πέτρες έρχεται η 11 Νοεμβρίου
    πόλεμο εδώ και τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο στη ΔΗΜΑΡ που με 6% τούς έκανε άνω κάτω. σκεφτείτε να υπήρχε το 27% του συριζα και το 5% του κκε τι θα γινόταν. δυστυχώς οι λίγοι βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ti λε ρε; Η ΔΗΜΑΡ έγινε θυσία για να σωθεί η παρτίδα! Αλλά αφού δεν σώζεται θα θυμηθούν ότι είναι αριστεροί!Για γέλια και για κλάμματα τα ανθρωπάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή