Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Financial Times:Στην Ελλάδα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα


Financial Times:Στην Ελλάδα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα
''Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτοτητας''.
Σύμφωνα με  το άρθρο των Financial Times με τίτλο:Η ευρω-κρίση βλάπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα:
''Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή κρίσιμων δικαστικών μεταρρυθμίσεων υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών στα δικαστικά συστήματα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πόρισμα εκστρατείας υπερασπιστών των νομικών δικαιωμάτων.
Από την έρευνα που πραγματοποίησε η λονδρέζικη φιλανθρωπική οργάνωση Fair Trials International, προκύπτει ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των υπόπτων «σε αστυνομικά τμήματα, δικαστικές αίθουσες και φυλακές» σε όλη την Ευρώπη, έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από αναλύσεις των FT πάνω σε δικαστικά αρχεία, με βάση τις παραβιάσεις που κοινοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνεντεύξεις με νομικούς, προκύπτει μια αύξηση 250% στον αριθμό των υποθέσεων κατά τις οποίες παραβιάστηκε το προ-δίκης δικαίωμα του υπόπτου για ελευθερία, με 16 τέτοιες υποθέσεις το 2007 και 56 το 2011.
Οσον αφορά το δικαίωμα δίκαιης δίκης σε εγκληματικές υποθέσεις, οι παραβιάσεις υπερδιπλασιάστηκαν από τις 37 περιπτώσεις το 2007 στις 75 το 2011.
Μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες παρουσίες βρίσκονται πολλά από τα μέλη που έχουν πληγεί βαριά από την κρίση χρεών. Στην Ιταλία και την Ελλάδα παραβιάζεται επανειλημμένα το Άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία.
Στην έκθεση επικρίνεται επίσης η Ισπανία για την χρήση ακραίων αντι-τρομοκρατικών μέτρων, με κράτηση υπόπτων έως 4 χρόνια, χωρίς πρόσβαση σε συνηγόρους ή πληροφορίες για την υπόθεσή τους.
Ο Nils Muiznieks, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στους Financial Times ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρεια έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτοτητας. «Επηρεάζει δυσανάλογα τους πλέον αδύναμους.»
Πηγή Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου