Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ο Τσίπρας στη Χίο



Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της Αριστεράς στη Χίο  μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και τις κρίσιμες εκλογές που ακολουθούν.Έτεινε χείρα φιλίας στη γείτονα Τουρκία αλλά τόνισε ότι ποτέ δεν διακυβεύεται η Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας.Τόνισε ότι το πρόβλημα της Οικονομίας δεν είναι ελληνικό ζήτημα  ούτε και αποτελεί πρόβλημα των λαών της Ευρώπης αλλά είναι πρόβλημα του Καπιταλισμού.


Ο κος Τσίπρας έφτασε νωρίς το απόγευμα στο νησί και έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις στο αεροδρόμιο.



Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του που αφορούν στη νησιωτική πολιτική:

«Φίλες και Φίλοι,
Παρά το γεγονός ότι από τη χώρα μας πέρασαν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης και απορροφήθηκαν εκατοντάδες δις ευρώ, η νησιωτική Ελλάδα παραμένει μια περιοχή κατοικούμενη από πολίτες β κατηγορίας.
Και αυτό όταν τόσο η ευρωπαϊκή ένωση όσο και οι χώρες ξεχωριστά, έχουν αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα της ζωής σε νησιωτικές περιοχές και την ανάγκη να υπάρχει ειδική πολιτική ανάπτυξης.
Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε αντιληπτό στις περιοχές σας. Εκτός ίσως από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, το οποία με το Μνημόνιο καταργείται.
Και το χειρότερο, η κρίση, με την πολιτική της ύφεσης και τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα κάνει ακόμα μεγαλύτερα τα προβλήματα τα οποία ζουν οι κάτοικοι των νησιών λόγω ειδικών συνθηκών.
Πως θα αναπτυχθεί μια επιχείρηση όταν οι μεταφορές από και προς τα νησιά κοστίζουν 20 και 25% περισσότερο εν σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα;
Υπήρξε κάποια στιγμή ένα σχέδιο για θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Ένα μέτρο που θα προωθούσε την ανάπτυξη στα νησιά με ίσους όρους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά αυτά είναι πια εκτός συζήτησης, όταν το Μνημόνιο επιχειρεί να εξαπλώσει στην κοινωνία την φτώχεια και την απελπισία. Και βεβαίως να τελειώσει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη.
Έτσι, μετά από δεκαετίες κάποιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, τα νησιά μας, 90 κατοικημένα ελληνικά νησιά, με πληθυσμό από 100.000 μέχρι 70 σκέτους ανθρώπους, εξωθούνται ολοένα και περισσότερο σε καθεστώς απομόνωσης και εγκατάλειψης. Ιδιαίτερα τον χειμώνα.
Με πανάκριβα ναύλα, με ελάχιστα δρομολόγια.
Με μια δραματική επιδείνωση των συνθηκών υγείας. Που βεβαίως παίζει ρόλο στην πληθυσμιακή συρρίκνωση αλλά και στην μείωση της τουριστικής κίνησης.
Με προβληματικές υποδομές. Και με μια συνεχώς εξελισσόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Και τώρα πια με την δέσμευση της χώρας μέσω του Μνημονίου, ότι περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους θα εκποιηθούν, θα παραχωρηθούν για ιδιωτική εκμετάλλευση.
Είναι όμως η στιγμή της μεγάλης ιστορικής στροφής. Η στιγμή που οι πολίτες της χώρας, με τις δικές τους προτάσεις και τους δικούς τους αγώνες θα διαμορφώσουν νέες συνθήκες για την ζωή και την ανάπτυξη στον τόπο τους.
Τα στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και της Αριστεράς είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νησιωτικότητα. Για βιώσιμη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. 
Με έναν δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας. Που θα αποκαταστήσει την ασφαλή και ουσιαστική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.
Με μέτρα πέρα από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που σήμερα περνάει βαθειά κρίση. ΜΕ ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα αξιοποιεί τις φυσικές και πολιτισμικές δυνατότητες του Αιγαίου.
Με θεσμικά και παραγωγικά μέτρα για την ναυτιλία. Όπως η λειτουργία ανεξάρτητου κλάδου ναυτικής δικαιοσύνης. Και η διασφάλιση της αποκεντρωμένης λειτουργίας των σχολών εμπορικού ναυτικού. 
Με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αγροτικής παραγωγής, μέσα από μια πολιτική σύγκλισης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως το μεταφορικό ισοδύναμο και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στο ΦΠΑ.
Με στήριξη την δημόσια υγείας και του κοινωνικού κράτους, και με μια πολιτική ενίσχυσης των υποδομών.
Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο. Με την αποκλιμάκωση της έντασης , και την  εδραίωση σχέσεων διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις γειτονικές μας χώρες, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου».

2 σχόλια:

  1. "Όταν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι χώρες έχουν αναγνωρίσει κλπ κλπ", λέει ο κ. Τσίπρας.

    Μόνο που με την Ευρωπαϊκή Ένωση (και φυσικά και με της χώρες "της" ξεχωριστά) αυτό που συμβαίνει είναι το εξής:

    - “Στα πλαίσια των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίων μεταξύ κρατών – μελών και τρίτων χωρών” (άρθρο 73Β παράγραφος 1 της Συνθήκης του Μάαστριχτ)
    - Οποιαδήποτε μέτρα και διαδικασίες θεσπίζουν τα κράτη – μέλη “δεν μπορούν να αποτελούν ούτε μέσο αυθαίρετων διακρίσεων ούτε συγκεκαλυμμένο περιορισμό της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων και των πληρωμών όπως ορίζεται στο άρθρο 73Β” (άρ. 73Δ παρ. 3)
    - “…Τα κράτη – μέλη και η Κοινότητα δρουν σύμφωνα με την αρχή της οικονομίας της ανοικτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό, που ευνοεί την αποτελεσματική κατανομή των πόρων (sic), και σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου 3Α” (άρ. 102Α)
    - Στο άρθρο 3Α επίσης: “…η δράση των κρατών – μελών και της Κοινότητας … ασκείται σύμφωνα με την αρχή της οικονομίας της ανοικτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό”.

    Αυτά τα "νεοφιλελεύθερα" όμως αποτελούν "δέσμευση" ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε φραστικές επιθέσεις στα "νεοφιλελεύθερα υποδείγματα".

    Αυτά τα λίγα, μια που μετά τις 17 έρχεται και η 18/6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί θα πονέσουν οι ρουφιάνοι αναπτυξιολάγνοι εδώ στο νησάκι μας σε λίγες μέρες!!!

      Διαγραφή