Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , του Μιχάλη Σφυράκη



Τελικά η Χίος   στο παρά πέντε δεν ακολούθησε τους  γείτονες  Aιγαιοπελαγίτες, και παρέμεινε στα ίδια.
Με δυο μνημονιακούς - κυβερνητικούς  βουλευτές., αν και ο ένας ήδη δέχεται  συντροφικά μαχαιρώματα για έκπτωση του.
Επιβεβαιώνεται έτσι η ιστορία ότι οι πολιτικές αλλαγές στην Χίο έπονται και ωριμάζουν την επόμενη περίοδο.

Με αυτό το επιπλέον φορτίο θα πορευτούμε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα, όπου   το κύμα των συνεπειών  των μνημονίων θα ενσκήψει δριμύ και στην Χίο
Ο κίνδυνος οι ακραίες σκηνές  που βλέπομε στην Αθήνα να γίνουν καθημερινό φαινόμενο  και στην επαρχία, είναι μεγάλος..
Έχομε λοιπόν χρέος, παρά την στενοχώρια ότι «πολύς κόσμος πήγε πάλι και τους ψήφισε», να μπούμε μπροστά  με  μαχητικό  και αλληλέγγυο τρόπο να υπερασπιστούμε τα ελάχιστα εναπομείναντα κοινωνικά δικαιώματα, θα ζητήσουμε  πίσω αυτά που μας ανήκουν και μας αξίζουν.  
Η ανθρωπιστική κρίση δεν θα κάνει διακρίσεις για την Χίο.
Θ α είμαστε και πάλι στους δρόμους, όσο και αν ενοχλούνται  κάποιοι, μέσα στα συνδικάτα και τα κινήματα, θα συνεχίσομε την ενωτική μας δράση, τούτη τη φορά θα  καλέσομε  και το ΚΚΕ  να σταματήσει τους παραλογισμούς των ξεχωριστών συγκεντρώσεων,  θα πούμε  στην κοινωνία να δώσει πρωτίστως αυτή η ίδια το ενωτικό παρόν για την υπεράσπιση της ύπαρξης της.
Και να έχομε στο πίσω μέρος του μυαλού μας  ότι ,όσο μας βρίσκουν μπόσικους και αδύναμους θα μας θα μας  χτυπούν “σαν το χταπόδι στο βράχο “  γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα, και οι ίδιοι  αδίστακτοι.

Από κει και πέρα, πρέπει να σχεδιάσομε τον παρόν και το μέλλον  της Χίου, ξεκινώντας και καταγράφοντας  τα “έργα και ημέρες “ που αφήνει πίσω του το σάπιο πελατειακό πολιτικό κατεστημένο  της Χίου.

    1  Ένα νησί   δημογραφικά, οικονομικά και αναπτυξιακά καθημαγμένο ,καθηλωμένο  και παροπλισμένο, με την κοινωνία στα όρια της ,που όμως επιμένει και θέλει να ελπίζει σε καλλίτερο μέλλον με αξιοπρέπεια και  δημοκρατία.
  2 Οι  γραφές των κυβερνητικών  δεν αφήνουν περιθώρια
Η ένθερμη υποστήριξη του υπουργού Μουσουρούλη στις Βιομηχανικές ΑΠΕ, και ιδιαίτερα στις επενδύσεις της πολυεθνικής Iberdrola, υποδηλώνει ότι ο νησιώτικος σχεδιασμός αλλάξε  κρυφά μέσα σε κάποια γραφεία , ο τουρισμός  και το περιβάλλον πλέον  δεν αποτελούν προτεραιότητα, αφού  αυτά προορίζονται σε μέρη και νησιά με “υψηλή προστιθέμενη αξία και σημασία
Η μοναδικότητα και η ιστορία της Χίου, τα δημόσια αγαθά και  οι φυσικοί πόροι εκχωρούνται στις πολυεθνικές, αντί πινακίου φακής και ευτελών επιχειρημάτων, από πολιτικούς που κατά τα αλλα  αγαπούν τον τόπο τους
    3  Η απόλυτη διείσδυση των ναυτιλιακών εταιρειών στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές , κατέστησαν την Χίο απρόσιτο και απαγορευμένο για τους επισκέπτες νησί.
 . Αυτό το ακτοπλοϊκό σύστημα, αν πιστέψουμε όσους μας κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, απελευθερώθηκε για να υπάρξει ανταγωνισμός και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα σύστημα που προσφέρει υπηρεσίες οι οποίες εμφανίζουν διαρκή υποβάθμιση  , αυξανόμενο κόστος για τους πολίτες και κέρδη στους εφοπλιστές.. 

Έπρεπε  ο ΣΥΡΙΖΑ  να σηκώσει  μόνος του  το  θέμα του “Εξωχώριου” εφοπλιστή που είχε διοριστεί ως υφυπουργός ναυτιλίας και να σπάσει την ομερτά και να σταματήσουν τα χειρότερα ,οι λύκοι να φυλάνε πρόβατα.
    4  Η διαχρονική ανευθυνότητα και ανεπάρκεια προσώπων και πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφήσαν το νησί χωρίς νερό και βασικές υποδομές αναγκαίας πρόσβασης από τους πολίτες σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. .
    5  Η συνήθης πρακτική  αδιαφάνειας που διπλασιάζει τους αρχικούς προϋπολογισμούς των έργων, και μετά να εγκαταλείπονται,  μας αφήνει  κληρονομιά ένα απέραντο μουσείο έργων, και κανείς δεν ενδιαφέρεται  να  ανοίξει το καπάκι..
Όμως θα  τολμήσομε εμείς. ο ΣΥΡΙΖΑ,  με   βάση και την προεκλογική μας δέσμευση, αλλά και την εντολή που μας έδωσε η κοινωνία.
Θα ζητήσομε να αποδοθούν ευθύνες .
Η  ηθική της Αριστεράς  και στη Χίο είναι  το συγκριτικό πλεονέκτημα για την  κοινωνία που ελπίζει και απαιτεί τα δικαιώματα της.
Και πρέπει να  αξιοποιηθεί.

Μιχάλης Σφυράκης
ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

9 σχόλια:

  1. ρε σεις, εκεί στο Σύριζα, τα συζητάτε αυτά πριν τα πείτε παραέξω;;;
    επιβράβευσε δηλαδή η κοινωνία την ρεαλιστική πρόταση του Σαμαρά και του Τσίπρα;
    Μου θες και "κομμουνιστική προοπτική"... τρομάρα σας.Σε αυτή την υπαρξιακή αγωνία του ετεροπροσδιορισμού τους από αυτό που αντιλαμβάνονται ως κύριο εχθρό, πολλοί καταφέρνουν να περιχαρακωθούν επαρκώς κι οριστικά απ’ αυτούς που ξέχασαν να πεθάνουν, αλλά πέφτουν στην παγίδα των «ίσων αποστάσεων» (που μεροληπτούν ολοφάνερα) και κινδυνεύουν να τους καταπιεί άμεσα το άμορφο ποτάμι των επιγόνων του ευρωκομμουνισμού (όψιμων είτε ύστερων). Το μίσος τους για τους "ορθόδοξους", τους οδήγησε αργά αλλά σταθερά στην αγκαλιά των ευρωκομμουνιστών, που ήταν ανέκαθεν πιο διαλλακτικοί και γλυκούληδες, δηλ οπορτουνιστές. Κι όσοι πίστεψαν ότι σταδιακά θα άλλαζαν το πρώτο συνθετικό τους, της ευρωλαγνείας, έκλεισαν τα μάτια στη μετάλλαξη του δεύτερου, του κομμουνιστικού, και κινδυνεύουν να πάθουν κι αυτοί το ίδιο. Το βασικό πρόσωπο του δεξιού οπορτουνισμού σήμερα είναι ο πάλαι ποτέ αριστερός, που σπεύδει να καλύψει το κενό που άφησε η προελαύνουσα σοσιαλ-δημοκρατία.

    Κι αν κάποιοι αρέσκονται στις απλοϊκές ιστορικές αναλογίες, μπορούμε εύκολα να τις συνεχίσουμε. Να βρούμε τους σύγχρονους μενσεβίκους, που παραπέμπουν την επανάσταση στη δευτέρα παρουσία –κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Τους σύγχρονους μπερνστάιν που λένε ότι το κίνημα είναι το παν, κι ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτα, ή τουλάχιστον δεν είναι άμεσος. Τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία που καλλιεργεί αυταπάτες, αλλά στην κρίσιμη καμπή μπορεί να βαδίσει στα χνάρια του έμπερτ και του νόσκε. Τους σύγχρονους μπρεζνιεφικούς, που ομνύουν στο απεμπλουτισμένο πρόγραμμα, αλλά βασικά στο ρεφορμισμό της χρυσής δεκαετίας με τις βάτες. Τους σύγχρονους σοσιαλσωβινιστές, που μιλάνε για πατριωτικά μέτωπα και θάβουν το ταξικό κριτήριο. Τους σύγχρονους τροτσκιστές, με τα μεταβατικά αιτήματα. Και πάει λέγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε λίγο θα βγείτε και από την βουλή

      Διαγραφή
    2. Και τώρα που ο σύριζα γίνεται το νέο πασοκ?

      Διαγραφή
  2. Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών και του πολιτικού σκηνικού εν γένει είναι η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου. Οι αστικές εφεδρείες απαξιώνονται ραγδαία, η μία μετά την άλλη. Και τώρα που ο σύριζα γίνεται το νέο πασοκ, η ελπίδα λέει ότι δε θα μας πάρει μια οκταετία καιρό για να καταλάβει ο κόσμος το ρόλο του. Αν και πολλοί τον έχουν καταλάβει πολύ καλά, και για αυτό ακριβώς τον ψηφίζουν, χωρίς αυταπάτες. Συσσωρευμένη εμπειρία υπάρχει. Η συλλογική μνήμη είναι το ζητούμενο κι ευτυχώς δεν είμαστε όλοι χρυσόψαρα σε αυτήν την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ταξικός αγώνας συνεχίζεται. Παίζουμε τις καθυστερήσεις. Ή που θα ανατρέψουμε αυτό το σύστημα, ή θα σαπίσουμε μαζί του.
    Μα το ντέρμπι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο κι εσύ ντύνεσαι με δίχρωμα κασκόλ και με κουκούλες, σαν χούλιγκαν του κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός από το ΚΚΕ που μείωσε τα ποσοστά του στο μισό, είχαμε και την Ανταρσύα και τους Οικολόγους των οποίων τα ποσοστά μειώθηκαν πολύ περισσότερο από του ΚΚΕ(αναλογικά εννοείται).
    Μήπως κι αυτοί πρέπει ν' αλλάξουν ιδεολογική πορεία; μήπως κι αυτών η ηγεσία και η γραμμή τους φταίει;
    Μήν ακούω ηλιθιότητες.
    Το ζήτημα είναι κοινωνιολογικό. Προκειμένου για αλλαγές, ο κόσμος ακολουθεί το πλήθος. Σ'αυτό το φαινόμενο βασίζονται κι οι πλασματικές δημοσκοπήσεις. Δημιουργούν ένα φανταστικό ρεύμα και συμπαρασύρουν κόσμο.
    Μήπως νομίσατε ότι αυτοί που ψήφισαν Σύριζα αποκήρυξαν μεμιάς το πρόγραμμα του ΚΚΕ;;; ή μήπως δεν είδαν τις κωλοτούμπες των στελεχών του Σύριζα μέσα σ' ένα μήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδή θα συνεχίσει το ΚΚΕ να κάνει ξεχωριστές συγκεντρώσεις;;;

      Διαγραφή
  5. κύριε Σφυράκη ποιος σας έβαλε στον ΟΤΕ μπορείτε να απαντήσετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΙΘΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΟΝΕΙΣ ΤΑ ΤΑΜΙΑ ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ
    ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΟΓΩ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΕΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΤΗ ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΟΥ ΜΕ ΦΟΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ. πολυ συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή