Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Πιέσεις σε Α. Σαμαρά να παραχωρήσει την υποψηφιότητα για πρωθυπουργία




Καθώς, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η μάχη ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την πρώτη θέση παραμένει αμφίρροπη, κύκλοι των Βρυξελλών και του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου συστήνουν στον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει, από τώρα, ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό, ακόμη και αν το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές.

Οι πιέσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς σε τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ  διατηρεί το προβάδισμα του έναντι της ΝΔ, παρά το μπαράζ της αρνητικής διαφήμισης που έχει εξαπολύσει το εκλογικό επιτελείο της οδού Συγγρού. Όπως ήδη είχε αποκαλύψει το Tvxs στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελεύθερων Γιώργος Χατζημαρκάκης είχε διατυπώσει μια ανάλογη πρόταση, σε μια επίσκεψη του στην Αθήνα. ”Ένας πολιτικός του FDP (του κόμματος Φιλελευθέρων της Γερμανίας) που γνωρίζει μάλιστα «μυστικές δημοσκοπήσεις» από την Αμερική», γράφει η χθεσινή κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. "βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ στο 38%. Για τους Έλληνες επιχειρηματίες οι αριθμοί ακόμη και πριν τις εκλογές είναι καταστροφή".
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs,οι  ίδιοι επιχειρηματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η “αντοχή” του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται βασικά στην προσωπική φθορά  του Α. Σαμαρά. Προσθέτουν ακόμη ότι, και στην περίπτωση που η ΝΔ καταλάβει τελικώς την πρώτη θέση, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα βρεθεί αμέσως σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, τόσο λόγω των μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει όσο και λόγω της πρωθυπουργίας Σαμαρά. 
Υποστηρίζουν, αντίθετα, ότι μια δήλωση του προέδρου της ΝΔ μέσα στην εβδομάδα θα εξασφάλιζε την πρώτη θέση, καθώς θα συσπείρωνε μετριοπαθείς ψηφοφόρους που στις εκλογές της 6ης Μαΐου ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, την Δράση ή και την Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει πάρει σαφή θέση απέναντι στις παραινέσεις αυτές, τις οποίες οι γνώστες του εντονότατου πολιτικού παρασκήνιου μπορούσαν χθες να διαβάσουν “κάτω από τις γραμμές” του κυριακάτικου τύπου αλλά και τις δηλώσεις των επικεφαλής των άλλων κομμάτων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κύριο, πρωτοσέλιδο άρθρο της “Καθημερινής”, που είχε τίτλο “Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”, και  καταλήγει ως εξής: “Αυτή την ύστατη στιγμή, οι πολιτικές δυνάμεις ευθύνης, με πρώτη και κυρίαρχη τη Ν.Δ., πρέπει να δώσουν το μήνυμα της πανστρατιάς και την υπόσχεση πως η χώρα θα κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που δεν θα έχει τίποτα να κάνει με φθαρμένα κόμματα και πρόσωπα. Η ιστορική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού ασφαλώς, αλλά τις επόμενες κρίσιμες ημέρες οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης πρέπει να αποδείξουν εμπράκτως ότι βάζουν τη σωτηρία της πατρίδας και την αποτροπή μιας μεγάλης καταστροφής πάνω από οιαδήποτε κομματική ή προσωπική φιλοδοξία.
"Οι ώρες απαιτούν εθνική ευθύνη, στιβαρότητα και δυναμικές κινήσεις, συμπλήρωνε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ..Αβραμόπουλος, στο "Εθνος της Κυριακής"." Ένα νέο «σύμφωνο με την κοινωνία» που θα συνυπογράφουν όλες οι ηγεσίες των κομμάτων.Αυτό προϋποθέτει άμεσα σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Στις 17 Ιουνίου το βράδυ, τα κόμματα να υποστείλουν τις σημαίες τους και να προτάξουν τις αξίες τους, με πρώτη εκείνη της ενότητας του λαού μας και της σωτηρίας της πατρίδας."
Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος απάντησε εμμέσως στην πρόκληση, με μια επιστολή που έστειλε χθες στους προέδρους των άλλων κομμάτων, και στην οποία τάσσεται υπέρ μιας παρόμοιας λύσης: “Μόνη σοβαρή και υπεύθυνη, δηλαδή λειτουργική,  μετεκλογική λύση είναι μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη  συμμετοχή όλων  των πολιτικών δυνάμεων που, όπως τόνισα ήδη, θέλουν πράγματι την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη.Οποιοδήποτε άλλο σχήμα, ακόμη και αν είναι εφικτό αριθμητικά, είναι ατελέσφορο πολιτικά, γιατί δεν θα  διαθέτει την αναγκαία πολιτική και κοινωνική στήριξη”, γράφει η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που αποφεύγει πάντως να θίξει το θέμα της πρωθυπουργίας.
 
Ο Φώτης Κουβέλης, όταν στη διάρκεια της χθεσινής του διακαναλικής ρωτήθηκε“εάν θέλετε να είναι κάποιος άλλος πρωθυπουργός, ή να είναι ο Αντώνης Σαμαράς που ενδεχομένως να είναι πρώτος ή δεύτερος στις εκλογές», απάντησε: «Θα δούμε την επόμενη ημέρα για όλα αυτά και βεβαίως θα συνυπολογίσουμε και τη φερεγγυότητα των προσώπων".

ΜΟΥΛΑΡΙ Ο ΑΣΤΡΑΧΑΝ! (αθάνατος Βέγγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου