Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. για την άρδευση από νερό του βιολογικού



Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου αναφορικά με τα σχέδια της ΔΕΥΑΧ και τα όσα ακουστήκαν ραδιοφωνικά από τον πρόεδρό της έχει σε πρώτη φάση να παρατηρήσει τα εξής:

Καταρχήν η τριτοβάθμια επεξεργασία σε ένα βιολογικό καθαρισμό είναι από μόνη της θετικό βήμα. Δηλαδή το νερό που εξάγεται είναι πάνω από 95% καθαρό και έχουν καταστραφεί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Συνεπώς ακόμα και αν γινόταν ένα έργο το οποίο μόνο θα επεξεργαζόταν τριτοβάθμια τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού και στη συνέχεια θα τα απέρριπτε στη θάλασσα όπως γίνεται και τώρα που έχουμε δευτεροβάθμια επεξεργασία θα ήταν από άποψη περιβαλλοντική θετικό.
 Όσον όμως αφορά τη διάθεση του νερού που θα παράγεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία, η άρδευση είναι μία επιλογή που συνηθίζεται. Αν όμως η χημική σύσταση του νερού είναι τέτοια που θα ωφελήσει ή όχι τα δέντρα του Κάμπου αυτό μπορεί και πρέπει να το διαπιστώνει χημική ή γεωπονική μελέτη και όχι κουβέντες καφενείου του τύπου θα «οργιάζουν» τα φυτά του κάμπου από τα νιτρικά.
Επίσης η ύπαρξη ή όχι υποδομών για τη μεταφορά του νερού από το βιολογικό στα περιβόλια του κάμπου αφορά την υδραυλική μελέτη που πρέπει να υπάρχει ή μια αποτύπωση υπάρχοντος δικτύου μεταφοράς. Αυτά αφορούν μελέτες μηχανικών που ασχολούνται με υδραυλικά έργα.
Συνεπώς η Περιβαλλοντική μελέτη του έργου θα μας δώσει μια σαφή εικόνα γιατί πρέπει να εμπεριέχει και την υδραυλική μελέτη και την τεχνική περιγραφή του έργου.
Επειδή τέτοια έργα είναι σημαντικής σημασίας για το νησί και αφορούν στην διαχείριση υδάτινων πόρων αφενός , αφετέρου το κόστος τους δεν προσφέρεται για τα γνωστά σκανδαλώδη έργα τύπου Φυρόλακα ή λιμνοδεξαμενής στο τουριστικό χωριό  Αίπος , που τελικά αντί να  γεμίζουν με φυσικό τρόπο , σπαταλούταν  ηλεκτρική ενέργεια για το δεύτερο έργο, αλλά και για το πρώτο οι σχεδιασμοί φαίνεται να οδηγούν το νερό να παίρνει τον ανήφορο για να πάει ξανά στα ίσια ή στον κατήφορο!
Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε το έργο με τον πλήρη του φάκελο και τις μελέτες του να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με την ενημέρωση και εμπλοκή και των μαζικών φορέων, αγροτικών συλλόγων κλπ και όλων όσων άμεσα τους ενδιαφέρει μια τέτοια εξέλιξη που αφορά όχι μόνο την περιβαλλοντική πολιτική , αλλά και τη διατροφική με άμεσες συνέπειες στο οικοσύστημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου θα φροντίσει να περιφρουρήσει τα συμφέροντα του λαού μας από τους οποιουσδήποτε μαθητευομένους μάγους της δημοτικής αρχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου