Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Μάνη: Προσφυγή στο ΣτΕ από συλλόγους και πολίτες κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών


Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά δύο πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, (απόφαση 197130/26.3.2012 και 197266/30.3.2012), κατέθεσαν 32 σύλλογοι, οργανώσεις και πάνω από 1.150 Μανιάτες ή λάτρεις της Μάνης, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας.
 
Οι λόγοι που επικαλούνται στην αίτηση ακυρώσεως των υπουργικών αποφάσεων είναι ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις του ΥΠΕΚΑ είναι μη νόμιμες, επειδή με αυτές χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης, όπου ισχύουν ειδικά καθεστώτα χρήσεων γης και περιορισμών στη δόμηση, τα οποία δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
 
Επίσης, σημειώνουν ότι χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε θέσεις που απέχουν από παραδοσιακούς οικισμούς, απόσταση μικρότερη από ό,τι προβλέπεται, με αποτέλεσμα οι προσβαλλόμενες πράξεις να είναι αντίθετες με τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.
 
Επιπλέον, τονίζουν ότι με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) δίχως να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
 
Εξάλλου, οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούνται και λόγους αντισυνταγματικότητας στις υπουργικές αποφάσεις, αφού σημειώνουν πως «χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων πλησίον περιοχών και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και εντός τοπίου ιδιαίτερης αν όχι μοναδικής σημασίας, κατά παράβαση της κυρωθείσης κατ' άρθρο 28 παρ. 1 Συντάγματος με τον ν. 3827/2010 Ευρωπαϊκής Συμβάσεως του Τοπίου...».
 
Η Μάνη, λόγω του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου της είναι ένα ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου, ενώ έχει λάβει το χαρακτηρισμό ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας «NATURA» της ΕΕ, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
 
Την προσεχή Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 2.00 το μεσημέρι, οι φορείς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, για την περαιτέρω δημοσιοποίηση του θέματος.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου