Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Άλλη μία πρωτιά για την Ελλάδα


«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2008 μέχρι σήμερα»

55 συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών, που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης,  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  και που αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της  ΕΕ και 14 χώρες εκτός ΕΕ, απάντησαν σε έρευνα της ETUCE με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2008 μέχρι σήμερα»


Από τα ποσοτικά συμπεράσματα της έρευνας, επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά οι επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της κοινωνίας, την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα, μας δίνουν τα οδηγούν συμπεράσματα.


Στις δαπάνες για την Παιδεία πρώτη σε περικοπές πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται η Λετονία με 55% μείωση, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.


Στη χώρα μας δίνεται, αυτή την στιγμή, για την Παιδεία, μόλις το 2,6% του ΑEΠ (και βάση των αρχών του Μνημονίου ως το 2015 προβλέπεται περαιτέρω μείωση μέχρι το 2,2%). Στην Αργεντινή η οποία έχει βιώσει μια αντίστοιχου τύπου οικονομική κρίση, την περίοδο του ΔΝΤ στη χώρα, το ποσοστό του ΑEΠ για την Παιδεία ήταν 3%, ενώ σήμερα είναι 6%.


Στην Αργεντινή σήμερα ο βασικός μισθός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει ανέλθει (σε αντιστοιχία) περίπου στα 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται στα 600 ευρώ.


Παράλληλα, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών, με ποσοστό 30%. Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις εκπαιδευτικών, η Ελλάδα είναι 2η πανευρωπαϊκά με 20% περικοπές και ακολουθεί η Ουγγαρία 30% περικοπές.


Συνδικαλιστές από διάφορες χώρες, ανέφεραν τα παρακάτω για τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών στις αντίστοιχες χώρες: 


Βουλγαρία: «Οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πολύ συχνά δεν πληρώνεται. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει».


Ισπανία: «Κατάργηση των «έξτρα αμοιβών» και μείωση του μισθού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας».


Ουγγαρία: «Κατάργηση των μηνιαίων υποτροφιών, περικοπές στις πρόσθετες παροχές (κουπόνια για γεύματα, κουπόνι διακοπών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, οικονομική στήριξη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας των εκπαιδευτικών)».


Δημοκρατία της Τσεχίας: «Τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές (κουπόνια φαγητού, λοιπές παροχές) μειώθηκαν από το 2% στο 1%».


Ιρλανδία: «Καταργήθηκε το επίδομα διαχείρισης».


Πολωνία: «Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν περικοπές σε μπόνους».


Μαυροβούνιο: «Τα επιδόματα, όπως πχ επίδομα για γεύμα φορολογούνται και περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό των μισθών».


Ελλάδα: «Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 € 100% περικοπή, επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 € περικοπή 100%, επίδομα γάμου 35 € 100% περικοπή, επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45 - 75 € 100% περικοπή, αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 € 100% περικοπή».


Ηνωμένο Βασίλειο: «Γενική μείωση των συμβατικών παροχών δεν καθορίζεται από το νόμο. Πολλά στοιχεία όμως της αμοιβής των εκπαιδευτικών είναι στη διακριτική ευχέρεια των σχολείων, έτσι η πίεση στους προϋπολογισμούς των σχολείων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αμοιβές των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων».


Σε 12 χώρες έχουν γίνει περικοπές μισθών από το 2008 μέχρι σήμερα, σε 19 έχουμε πάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών, σε 9 περικοπές των συντάξεων και σε 16 περικοπές επιδομάτων. Παράλληλα, ένα μέρος των χωρών που καταφεύγουν σε μειώσεις μισθών, αυξάνουν και το συνολικό εργάσιμο χρόνο. 

Οι συγχωνεύσεις σχολείων είναι από τους βασικούς πυλώνες του νεοφιλελεύθερου τύπου εκπαίδευσης, οι οποίες ως βασική απόρροια έχουν τις συνεχώς αυξανόμενες απολύσεις εκπαιδευτικών. Σε ειδικό γράφημα, αναδεικνύεται το αυξημένο ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν αφήσει τη θέση τους, από το 2008 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση. 


Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά και στις συγχωνεύσεις σχολείων, με δεύτερη την Ουγγαρία και Τρίτη την Ιταλία, ενώ βρίσκεται τέταρτη σε κατάταξη στις καταργήσεις, με πρώτη την Τουρκία, δεύτερη την Ουκρανία και τρίτη την Ισπανία.


ολόκληρη η έρευνα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου