Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τεράστιο θαλάσσιο αιολικό στη Λήμνο


Το πάρκο θα αναπτυχθεί ανοιχτά της Λήμνου και θα έχει ισχύ 498,15 MW

Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο αιολικό... θαλάσσης
Στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού σχεδίου δράσης για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας μας το 2020 και με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων, και ιδίως του πλούσιου θαλάσσιου αιολικού δυναμικού, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε πριν από μερικές ημέρες στην αδειοδότηση του πρώτου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ χορήγησε στη «City Electric» του ομίλου RF Energy (όπου συμμετέχει η FG Europe, ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Φειδάκης και η οικογένεια του εφοπλιστή Ρέστη) την πρώτη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό σταθμό, συνολικής ισχύος 498,15 MW, ο οποίος χωροθετείται στη θέση «Πλάκα», στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά της Λήμνου, και ο οποίος προβλέπεται να συνδεθεί στο Ηπειρωτικό Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας (Αν. Μακεδονίας-Θράκης) μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος.
Διασύνδεση 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, περιλαμβανομένης και της διασύνδεσης του σταθμού, αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Η σύνδεση του σταθμού θα πραγματοποιηθεί στο δίκτυο υπερυψηλής τάσης 400 kV της περιοχής Αν. Μακεδονίας-Θράκης, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο αρμόδιος Διαχειριστής του Συστήματος. Για τη σύνδεση αυτή, θα υιοθετηθεί η τεχνολογία συνεχούς ρεύματος (HVDC), με εγκατάσταση αφενός των αναγκαίων υποσταθμών και μετατροπέων εναλλασσομένου/ συνεχούς ρεύματος σε δύο κομβικά σημεία, δηλαδή στην πλευρά του θαλάσσιου αιολικού πάρκου και στο σημείο σύνδεσης στο ηπειρωτικό Σύστημα, αφετέρου των αναγκαίων καλωδίων υψηλής τάσης DC από το πάρκο μέχρι το σημείο σύνδεσης στο ηπειρωτικό Σύστημα, μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων.
Στρατηγική 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υλοποίηση του αιολικού αυτού πάρκου και τη διασύνδεσή του στο ηπειρωτικό Σύστημα, γίνεται εφικτή και η διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της Λήμνου, και ενδεχομένως και άλλων γειτονικών νησιών, στο ηπειρωτικό Σύστημα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας για τα νησιά.
Η αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού αποτελεί πλέον βασικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής των κρατών που διαθέτουν τον πόρο αυτόν, τόσο λόγω του κατά κανόνα υψηλότερου και ομαλότερου αιολικού δυναμικού των θαλασσών, έναντι αυτού της ξηράς, όσο και λόγω των μειωμένων επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι ότι η εγκατεστημένη ισχύς θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, από 2.056 MW το 2009 έφθασε τα 3.813 MW το 2011 (αύξηση 85%), ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των έργων που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται.
81 ανεμογεννήτριες
Το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 81 ανεμογεννήτριες, ισχύος 6,15 MW η καθεμία, ύψους περίπου 90 μέτρων και διαμέτρου πτερωτής 126 μέτρων. Oι ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν σε απόσταση 2 έως 11 χιλ. από τις ακτές της Λήμνου, και σε βάθη πυθμένα από 16 έως 50 μέτρα
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
από το ΕΘΝΟΣ

Σημ: ο κος Ρέστης είναι ο κύριος "Βρείτε με και φορολογείστε με αν μπορείτε";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου