Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ισπανία και Ιταλία οι κερδισμένοι της Συνόδου




Ρώμη και Μαδρίτη έπαιξαν σκληρό πόκερ μέχρι, νωρίς το πρωί της Παρασκευής πια, ανάψουν το «πράσινο φως» στο σύμφωνο ανάπτυξης που συμφώνησαν οι 27. Αλλα τελικά «ήραν τις επιφυλάξεις τους», όπως κομψά το έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Οι 17 συμφώνησαν ότι τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, συμφώνησαν το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας "τρόικας" διεθνών δανειστών, όπως Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ιταλία και Ισπανία πίεσαν μέχρι τέλους "για να μην γίνουν Ελλάδα" απειλώντας μάλιστα και με διάλυση του νομισματικής ένωσης (Ραχόι)
Εντύπωση προκαλεί και η χιουμοριστική(;) φράση του Μ.Μόντι προς την Γερμανίδα καγκελάριο: "ευρωομόλογα ή να συνεχίσουμε να σας βάζουμε γκόλ; " που σχετιζόταν με την ποδοσφαιρική ήττα της Εθνικής Γερμανίας από την αντίστοιχη της Ιταλίας. 
(..φαντάσου να τολμούσε κάνας Τσίπρας να αρθρώσει τέτοια κουβέντα..θα τον είχαν φάει τα  παπαγαλάκια που τώρα βρίσκουν χαριτωμένο τον Μόντι)

1 σχόλιο:

  1. ΚΕΡΔΟΙΣΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΑ ΜΝΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΙ ΠΙΘΑΡΧΕΙΑ πολυ συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή