Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Τι χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το κούρεμα



Περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο το ΙΚΑ χάνει περίπου 3,5 δις ευρώ. Εάν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνει τα ταμεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
Διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων μετά το κούρεμα των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας όμως με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων ειναι δεδομένο πως θα τεθεί και πάλι επί τάπητος.
Οπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Χιόνης "τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν ζημιές μεγαλύτερες των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, απώλειες από ομόλογα τα οποία είχαν στην κατοχή τους και τα χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση προκειμένουν να βρουν ρευστότητα και έτσι να ανταποκρίονται στις ανάγκες που δημιουργούνται για την καταβολή των συντάξεων, των εφάπαξ και της ιατροφαρμακευτικής περιθαλψης".

Στο ερώτημα εάν με την αυξανόμενη ανεργία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα ασφαλιστικά ταμεία ο κύριος Χιόνης απάντησε "η αύξηση της ανεργίας θα επιβάρυνε ούτως ή άλλως τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα μετά την περιοκοπη των ομολόγων και τη μη υποκατάσταση αυτής της απώλειας με κάτι άλλο η ζημιά θα γινει ακόμη μεγαλύτερη. Και ενα κεντρικό ζητούμενο είναι πως θα μπορεσουν τα ασφλαλιστικά ταμεία να ανταποκριθούν σε ολα αυτά. Το ελληνικό δημόσιο έχει πει οτι θα αναπληρώσει αυτές τις απώλειες με τη διάθεση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, οικοπέδων και ακινήτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει ειναι εάν αυτά που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο για την περικοπή των ελληνικών ομολόγων μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά των απωλειών που έχουν γίνει από τα ομόλογα. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Μόνο το ΙΚΑ για παράδειγμα χάνει γύρω στα 3 με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου