Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Το νησί μάς χρειάζεται. Ας πάρουμε όλοι θέση.


Η Πρώτη, είναι το πρώτο στη σειρά από τα Πριγκιπονήσια και το πιο αδικημένο αφού αποτέλεσε νησί κεραία για την αναμετάδοση παντός είδους σημάτων προς την απέναντι μεριά της Κωνσταντινούπολης, αλλοιώθηκε η εικόνα του και ο νησιωτικός χαρακτήρας του κι έχασε παντελώς ό,τι έσοδα είχε από τον τουρισμό μιας και κανένας επισκέπτης δεν κατεβαίνει πια από το καραβάκι βλέποντας αυτή την εικόνα, αλλά όλοι κατευθύνονται στην Αντιγόνη στην Πρίγκιπο και στη Χάλκη.
Δημοσιεύω αυτή την φωτογραφία διότι δείχνει με έναν τρόπο τι ακριβώς σχεδιάζεται κατ' αναλογίαν για το νησί μας από τις πολυεθνικές εταιρίες των γιγάντιων αιολικών εργοστασίων.

Οι παρεμβάσεις που δεν ταιριάζουν με την κλίμακα των τόπων, αλλοιώνουν και καταστρέφουν τον χαρακτήρα τους και τους στερούν δια παντός κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα για άλλου είδους ανάπτυξη και για άλλους είδους δραστηριότητες. Όπως η Πρώτη μεταμορφώθηκε σε κεραία, έτσι και η Χίος θα μεταμορφωθεί σε πρίζα, σε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Οι ανεμογεννήτριες, θυμίζω έχουν ύψος σχεδόν 100 μ και φαίνονται, σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρίας ΡΟΚΑΣ, από κάθε σημείο του νησιού (από το λιμάνι, από τον Καρφά, από τα Μεστά). Αλλοιώνουν με λίγα λόγια την εικόνα του τόπου μας, μας στερούν κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα προσέλκυσης επισκεπτών και δεσπόζουν των πάντων πάνω από τα κεφάλια μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας στο νησί. Διαλέξαμε να ζούμε σε ένα όμορφο νησί κι όχι σε ένα εργοστάσιο.

Σας καλώ όλους Χιώτες και Χιώτισσες, σε πάνδημο ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια των ξένων πολυεθνικών που καταστρέφουν τη Χίο, τη ζωή και το μέλλον μας. Δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη και τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, απεναντίας τις θέλουμε και τις έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε όλοι μαζί την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και την εκπόνηση ρεαλιστικών και συμβατών με την κλίμακά του νησιού μελετών και έργων.
Σε αυτή τη σημαντική για το μέλλον του τόπου μας συγκυρία πρέπει όλοι να πάρουμε θέση. Παρακαλώ και προκαλώ λοιπόν τους πολίτες, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους συλλόγους των χωριών, τους συλλόγους των απανταχού Χιωτών, την ομάδα Ομικρον που δρα με ευαισθησία και αυταπάρνηση τόσα χρόνια πάνω στα βουνά και τα δάση, τον Δήμο της Χίου και την Περιφέρεια ΒΑ να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος. Μόνο εάν το θελήσουμε όλοι εμείς, μόνο τότε θα γίνει το έργο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και αναμένω τις απόψεις σας με μεγάλο ενδιαφέρον
Γιάννης Μακριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου