Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Οι αδιάβαστοι Χρυσοχοϊδηδες είναι καιρός να φεύγουν


Τελικά η πρόσφατη περιβόητη φράση Χρυσοχοϊδη "δεν διάβασα το Μνημόνιο" ήρθε να δώσει τίτλο και να χαρακτηρίσει ολόκληρη την μεταπολιτευτική εποχή από τότε που ανέβηκε το Πασόκ για πρώτη φορά στην κυβέρνηση έως σήμερα που τα δυο κόμματα εξουσίας καταποντίζονται.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια που όχι μόνο παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και αγωνίζομαι για τις πολιτικές απόψεις μου, κυρίως όσον αφορά στα ζητήματα της μη "ανάπτυξης", της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές αντιμέτωπος με αδιάβαστους και αδιάφορους πολιτικούς άντρες, οι οποίοι βέβαια κατέχουν θέση ευθύνης και έχουν δικαίωμα ψήφου και απόφασης, γεγονός που με έχει αγανακτήσει και ουκ ολίγες φορές εξοργίσει.
Το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου χαμήλωσε τις καρέκλες για να καθίσουν οι κώλοι μας, είχε αποφανθεί πολύ εύστοχα ένας ενθουσιασμένος αντιδήμαρχος της πόλης μου πριν μερικά χρόνια. Έτσι, κάθε λογής αμόρφωτοι, απαίδευτοι ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά, έχοντας εφόδια μονάχα την κομματική τους πορεία, η οποία είχε να επιδείξει από αφισοκολλήσεις και τραμπουκισμούς έως γλοιώδεις και αναξιοπρεπείς συμπεριφορές, σιχαμερές για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, κατέλαβαν θέσεις και ανέλαβαν ευθύνες. Και βέβαια το μέλλον των τόπων τους και γενικότερα της χώρας στα ανάξια χέρια και στις ελαστικές συνειδήσεις τους.
Κι ήρθε ο Χρυσοχοϊδης με μια φράση να τους εκφράσει όλους, να δώσει τίτλο στην εποχή.
Από το 1990, από τότε που θεσπίστηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως απαραίτητες για την κατασκευή κάποιου σημαντικού ή μεγάλου έργου, δεν έτυχε να συμμετάσχω ποτέ σε πολιτικό όργανο (ως ενεργός πολίτης βέβαια και δίχως δικαίωμα ψήφου), στο οποίο να δω κατά την συζήτηση του θέματος, έναν διαβασμένο αιρετό. Ποτέ.
Αυτή η σκέψη γεννήθηκε πάλι στον νου μου προχθές ακούγοντας τον Δήμαρχο Χίου να μας λέει ότι δεν έχει ιδέα για την επένδυση Ρόκα στο νησί. Σε ένα αμφιθέατρο φίσκα από απλούς πολίτες που αγωνιούσαν για το μέλλον του νησιού μετά από ένα τέτοιο φαραωνικό έργο ή που ενδιαφέρονταν να μάθουν γι' αυτό και τις συνέπειές του ή που είχαν ήδη μελετήσει τις 3.000 σελίδες της ΜΠΕ και διέθεταν διαμορφωμένη πολιτική άποψη για το τεράστιο αυτό ζήτημα, εμφανίστηκε ο πρώτος πολίτης του Δήμου, αυτός που θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα είχε μελετήσει το θέμα και θα είχε προκαλέσει και οργανώσει αυτή την ενημερωτική για το κοινό εκδήλωση, αντ' αυτού εμφανίστηκε μετά από πίεση και επιμονή πολιτών για να πει από μικροφώνου ότι δεν έχει ιδέα για το ζήτημα!
Την ίδια ακριβώς πολιτική συμπεριφορά εμφανίζουν απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας κάθε λογής Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειάρχες και λοιποί συμμετέχοντες σε αυτά τα θλιβερά τσούρμα. Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα σας πείσει. Στην Κρήτη με τα προγράμματα των ΑΠΕ, μόνο οι απλοί ενεργοί πολίτες διάβασαν τις μελέτες και πήγαν στα Συμβούλια να πείσουν τους αδιάβαστους για τις μη αναστρέψιμες συνέπειες των έργων που καλούνταν ελαφρά τη καρδία να ψηφίσουν. Θα σας δείξει τα ίδια παντού. Σε όλη την Ελλάδα η ίδια κι απαράλλαχτη κατάσταση. Πολίτες που αφιερώνουν προσωπικό χρόνο, ψυχικό σθένος και γνώσεις για να προστατέψουν τους τόπους τους από αδιάβαστους, αδιάφορους, ανόητους, επικίνδυνους πολιτικούς που είτε κάθονται και τους ακούνε δίχως να καταλαβαίνουν λέξη και με απόφαση προειλημμένη, είτε εξοργίζονται κιόλας οι νάνοι και κραυγάζουν εξαπολύοντας κατηγορίες και χαρακτηρισμούς μειωτικούς για τους ανθρώπους που πάσχισαν να κάνουν ό,τι ακριβώς είχαν την ευθύνη να πράξουν οι ίδιοι. Να διαβάσουν τις μελέτες και να διαμορφώσουν άποψη. Αυτοί και οι κάθε λογής δημοσιογραφίσκοι παπαγάλοι τους φτάνουνε και στο σημείο να μιλούν για μηδενιστές, για αντιαναπτυξιακούς, για πρωτόγονους που θέλουν να ζουν σε σπηλιές και να τρώνε ακρίδες, για ανθρώπους τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του κάθε τόπου. Ο βλάκας είναι βέβαιος για όλα και πάνω απ' όλα για τον εαυτό του. Οι υπόλοιποι διαβάζουν και ψάχνονται. Προφανώς η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στις εκλογές ομοιάζει και εκφράζεται από τους αντιπροσώπους της.
Γι' αυτό καταστράφηκε και ξεπουλιέται τώρα η Ελλάδα στις πολυεθνικές. Διότι όλοι, από προέδρους κοινοτήτων μέχρι υπουργούς, περάσανε μια ολόκληρη πολιτική σταδιοδρομία αδιάβαστοι κι ανυποψίαστοι, και φτάσανε στον Χρυσοχοϊδη να βρούνε επιτέλους τον άνθρωπό τους. Τον άνθρωπο που το παραδέχτηκε, όχι από γενναιότητα βέβαια, και εξέφρασε με τέσσερις λέξεις όλη την ιστορική πορεία των ελλήνων πολιτικάντηδων της μεταπολίτευσης. Δεν είχαν διαβάσει ποτέ τίποτα από όσα ψήφισαν.
Συμπέρασμα: Συμμετέχετε σ' αυτές τις εκλογές και στείλτε τους επιτέλους αδιάβαστους. Καλά ήτανε ως εδώ. Δεν έχετε κουραστεί τόσα χρόνια;

Γιάννης Μακριδάκης
(φωτό από kounoupi.gr)

2 σχόλια:

  1. Κύριε Χρυσοχοΐδη: Σ' αυτά τα στρατόπεδα κλειστής «φιλοξενίας» που ετοιμάζετε για τους παράνομους μετανάστες, μήπως θα μπορούσατε να φιλοξενήσετε και αρκετούς νόμιμους Ελληνες; Βλέπετε στα στρατόπεδα ανοικτής φιλοξενίας που ζούνε στα σπίτια τους, η ζωή τους είναι πιο αφόρητη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε οχι και αδιαβαστος ο κοινοταρχης κιμ ιλ σουνγκ

      Διαγραφή