Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το πραγματικό δίλημμα


Έρχονται οι μπουλντόζες της Ανάπτυξης.
Οι ίδιες είναι με αυτές της Υπανάπτυξης μας χρόνια τώρα .
Μόνο ο ήχος τους είναι διαφορετικός, ακούγονται σαν ερπύστριες λόγω του fast track.
Με ποιο τρόπο θα βγούμε απ΄την οικονομική κρίση;
Με τον ίδιον που μπήκαμε. Με μπουλντόζες που θα σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει απ΄την Οικοδομή για να στήσουν τώρα Πράσινη Ενέργεια και Πακεταρισμένο Τουρισμό.
Άλλαξαν μήπως οι εργολάβοι; Όχι.
Άλλαξε ο τρόπος που στήνεται η μπίζνα; Όχι.
Ίδια κι απαράλλαχτα.
Και τότε πώς και με ποιο μαγικό ραβδί τώρα θα αποδώσουν καρπούς τα ίδια κόλπα που φαληρίσανε την Ελλάδα;
Μα τώρα , λένε κάτι ξύπνιοι , θα τους ελέγχουν οι Ευρωπαίοι.
Σκασίλα τους των Ευρωπαίων φτάνει να έχουν κέρδος οι ίδιοι.
Μήπως νομίζετε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη;
Και τότε γιατί με τα φάστ τρακ καταργείται όλη ευρωπαική νομοθεσία περί προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
Γιατί με τις Οικονομικές Ζώνες καταργείται η ευρωπαική εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα;
Χεστήκανε οι Ευρωπαίοι για την αποικία τους. Στάχτη και μπούρμπερη, πρίζα και μπαταρία να γίνει. Κέρδη να υπάρχουν και να πληρώνονται οι τοκογλύφοι.

Χρόνια παλεύουμε κάποιοι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα κόντρα σ΄αυτήν την στρεβλή ανάπτυξη. Έχουμε ακούσει τα πάντα. Παλαιολιθικοί, Αντιδραστικοί, Νεάντερταλ που θέλουμε να επιστρέψει η κοινωνία στις σπηλιές.
Βέβαια κανείς δεν μας είπε πώς με αυτού του τύπου την ανάπτυξη από το 1950 μέχρι σήμερα οδηγηθήκαμε τελικά στην είσοδο του σπηλαίου. Μώκο.
Πάλι απέναντι θα σταθούμε οι ίδιοι άνθρωποι. Μόνοι μας και πάλι; Πιθανόν αφού οι περισσότεροι Έλληνες ακούνε τη λέξη Ανάπτυξη και φαντάζονται βουνά από πιλάφια στον Παράδεισο της Κατανάλωσης που πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικιά μας θάναι .

Δεν θα απευθυνθώ στην οικολογική συνείδηση των Ελλήνων, η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει. Θα μιλήσω με όρους οικονομικούς, «αναπτυξιακούς».
Το Σχέδιο «Τουρισμός » θα λειτουργήσει σε στυλ Ταυλάνδης, τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες σε περίκλειστες παραλίες, all included,με χαμηλό ΦΠΑ που σε συνδυασμό με το 23% που επιβάλλουν πλέον στα νησιά θα κλείσει αναπόφευκτα κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Θέσεις εργασίας στις μονάδες αυτές , εποχιακές, αμειβόμενες πλέον με 350 ε το μήνα. Θα δουλέψει; Όχι, γιατί στην Ελλάδα οι τουρίστες δεν έρχονται μόνο για τα νησιά και τ΄ακρογάλια μας αλλά κυρίως για τον ανέμελο τρόπο ζωής των Ελλήνων, το ξενύχτι και το γλέντι μέχρι πρωίας που θέλουν να γίνουν κοινωνοί. Λέτε να βρούν πολλούς τέτοιους Έλληνες πιά;
Το Σχέδιο «Πράσινη Ενέργεια» θα καταστρέψει τις βουνοκορφές της χώρας με τις αμφιβόλου πλέον αποδοτικότητας σε ενέργεια ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας ταυτόγχρονα την κτηνοτροφία της Ελλάδας.
Τα φωτοβολταικά θα εγκατασταθούν στις πεδιάδες της χώρας στερώντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα μεταφέρουν ρεύμα στη Γερμανία η οποία και θα μας το μεταπουλά σε ακριβότερη τιμή. Θέσεις εργασίας ; Εργάτες για ένα έτος της εγκατάστασης , με τον χαμηλότερο μισθό της αγοράς και μετά άντε γειά.

Ποιοι θα κονομήσουν ΚΑΙ πάλι; Οι εργολάβοι που θα τα στήσουν , οι Εταιρείες που επιδοτούμενες μέσω ΔΕΗ με τα δικά μας λεφτά θα αποκομίσουν τα κέρδη του μεσάζοντα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας στον Πόλεμο της δήθεν Ανάπτυξης;
Δεν είναι ούτε οι εργολάβοι, ούτε οι εταιρείες, ούτε οι ξένοι επενδυτές.
Είναι οι ίδιοι οι πενόμενοι συμπολίτες μας.
Αυτοί που πιστεύουν ότι θα είναι συνέταιροι με τους επιχειρηματίες.
Αυτοί που μάταια ελπίζουν ακόμα ότι αν ξεπουληθεί, ξεχερσωθεί, τσιμεντωθεί όλη η Ελλάδα θα επιστρέψουν στην οικονομική κατάσταση που βρισκόντουσαν το 2009, ότι λίγο είναι θα περάσει και θα γυρίσουμε πίσω στον καταναλωτικό παράδεισο απ΄όπου μας έδιωξαν οι Θεοί των Αγορών.
Ο εχθρός της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η υπερφίαλη και ανεδαφική αισιοδοξία των συμπατριωτών μας και η έλλειψη ρεαλισμού και προσαρμοστικότητας τους.
Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται σε όλους μας δεν είναι :
Ανάπτυξη ή Πείνα
Είναι το : Υποτελής Εξαθλίωση ή Αξιοπρεπής Επιβίωση.
Αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι οφείλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με τα βασικά της ζωής και τα απαραίτητα της ψυχής και του μυαλού μας όλα θα τελειώσουν γρήγορα.
Πρέπει να το φωνάξουμε για να τ΄ακούσουν κι αυτοί που βουλώνουν τ΄αυτιά τους ότι με κατεστραμμένη, υπόδουλη αιωνίως στις Εταιρείες χώρα δεν μπορεί να υπάρξουν Επιζήσαντες αλλά σκιές ανθρώπων που θα σέρνονται στην χωματερή της Ελλάδας και αυτοί και τα παιδιά τους.
Φωνάζουμε δυνατά , η ελπίδα είναι το όπιο του βλαμμένου, η αλήθεια το όπλο του αποφασισμένου.

Ακούει κανείς;


Σοφία Λαμπίκη
6/3/ 2012

8 σχόλια:

  1. Ακούμε! τι να κάνουμε? πρέπει να οργανωθούμε απέναντι στην πράσινη ανάπτυξη όσο βρίσκεται ακόμη στα θεμέλια γιατί τα θεμέλια καταστρέφονται πιο εύκολα. Το ζήτημα βέβαια είναι και το εξής: ακόμη κι αν ο μεσοαστός επιχειρηματίας ή ο εν δυνάμει εργαζόμενος είχε την προοπτική να μοιραστεί τα κέρδη της πράσινης ανάπτυξης, θα ήταν αυτή επιθυμιτή? για μένα κατηγορηματικά ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Λαμπίκη ο "ανέμελος τρόπος ζωής" και το "γλέντι μέχρι πρωίας" είναι μέρος της ελληνικής φούσκας.

    Αν εσείς θέλετε να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι η ευρωπαϊκή αφελής γραφικότητα όπου κανένας δεν δουλεύει πειθαρχημένα κανένας δεν παράγει τίποτα και όλα είναι απλά τουριστικές υπηρεσίες για τον ξένο που έρθει να γίνει στουπί στο μεθύσι άλλη ιστορία. Αν διαβάσετε μόνη σας το κείμενο σας θα βρείτε πολλές αντιφάσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αφού απορρίπτεται-χωρίς μάλλον να ξέρετε-προτείνετε κάτι τέλος πάντων. Και κάντε καμια βόλτα και έξω από την Ελλάδα σε χώρες που έχουν αναπτυχθεί πάνω σε αυτά τα πρότυπα που εσείς τόσο επιπόλαια καταγγέλλεται. Προφανώς τα αιολικά πάρκα, σας ενοχλούν περισσότερο από την αυθαίρετη δόμηση και τον αρχιτεκτονικό βιασμό που έχει υποστεί η επαρχία νησιωτική και όχι μόνο. Προτάσεις έχετε; Ή ξέρετε μόνον να λέτε όχι και όχι και όχι σε οτιδήποτε έρχεται από το κατηραμένο σύστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε,
      η αδυναμία των Ελλήνων να κατανοήσουν γραπτο κείμενο έχει τεκμηριωθεί από μελέτη Ευρωπαίων καιρό τώρα.
      Αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι στο θέμα της "ανεμελιάς" δεν προτείνω εγώ αυτόν τον τρόπο ζωής αλλά είναι αυτό που έρχονται οι τουρίστες να ζήσουν στην χώρα μας και προφανώς δεν εννοώ τους τύφλα που οι ίδιοι που σήμερα μιλούν για Ανάπτυξη ριγώντας επέλεξαν ως επιθυμητή μορφή Τουρισμού στη χώρα μας.
      Όσο για την προταση μου είναι ολοφάνερη σε όλους εκτός από αυτούς που αδυνατούν να εγκαταλείψουν τον τρόπο ζωής της υπερκατανάλωσης όπως εξάλλου αναφέρω στο κείμενο.
      Αγαπητέ, αν δεν ανήκετε σε αυτούς τους ολίγους που θα φάνε ΚΑΙ αυτό το διαβόητο "Σχέδιο Μάρσαλλ" θα προσγειωθείτε απότομα και θα με θυμηθείτε τότε που θα είναι πολύ αργά.
      σλ

      Διαγραφή
    2. Μα δεν έρχονται οι τουρίστες μόνο για την "ανεμελιά", αλλά και για χίλιους - δυο λόγους. Εμείς αυτό πουλούσαμε προς τα έξω, και τώρα έχουν βγει άλλοι και πουλάνε ακριβώς το ίδιο με καλύτερα τιμές και καλύτερη ποιότητα από εμάς. Εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από το concept του Zorba και να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζονται επενδύσεις και ανάπτυξη. Έτσι συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έτσι πρέπει να γίνει και εδώ. Δεν είναι λογικό να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά και αποτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, χωρίς να βλέπουμε τα θετικά παραδείγματα.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ αυτά που ευελπιστείς να δεις ισχύουν -αν ισχύουν- για ανεξάρτητες χώρες και όχι για αποικίες.
      Εδώ θα ζήσουμε την Ανάπτυξη της Γουατεμάλας, της Ταυλάνδης όχι των πολιτισμένων χωρών αλλά των τριτοκοσμικών
      Συλλυπητήρια σε όλους και ιδίως σε αυτούς που έχουν παιδιά
      σλ

      Διαγραφή
  3. Και δηλαδή, η λύση σε αυτό είναι ο αρνητισμός και η αντίδραση στα πάντα; Αντίδραση στις επενδύσεις, αντίδραση στην ανάπτυξη, αντίδραση στην επιχειρηματικότητα, αντίδραση στα αιολικά πάρκα, αντίδραση, αντίδραση, αντίδραση. Λυπάμαι που το λέω αλλά φοβάμαι ότι ορισμένοι από τους πρωτεργάτες της αντίδρασης χρησιμοποιούν την προστασία του περιβάλλοντος σαν πρόφαση ενώ από πίσω υπάρχει μια ιδεολογική χροιά συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων.

    Και στην τελική, αγαπητή Σοφία, για να μην γίνουμε τριτοκοσμική χώρα όπως αναφέρεις, χρειάζεται ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΟΥΤΟΥ. Χωρίς αυτά τα τρία, όσο και να φωνάζουμε, δεν θα ξεφύγουμε από την μιζέρια μας που μας οδηγεί ολοταχώς στον γκρεμό.

    υ.γ. Παιδιά δεν έχω, μιας και είμαι μόλις 22 χρονών, αλλά δυστυχώς παρατηρώ με λύπη μου μια τεράστια μερίδα του Ελληνικού πληθυσμού να κουβαλάει μια σάπια αντίληψη γεμάτη αρνητισμό και ιδεολογικό μίσος. Βλέπω αρκετούς την ηλικίας μου να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά εμένα δεν μου περνάει καν σαν σκέψη κάτι τέτοιο, γιατί αγαπώ την χώρα μου και δεν θέλω να την εγκαταλείψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξαναδιάβασε το κείμενο και προσπάθησε να καταλάβεις τί γράφω, και για σένα γράφω , γι΄αυτά τα αίωλα που πιστεύεις.
      Με λύπη μου σου λέω ότι εγώ θα δικαιωθώ όπως δικαιώθηκα και τώρα που φώναζα χρόνια για την στρεβλή ανάπτυξη της χωρας.
      Τίποτε δεν άλλαξε εκτός από το ότι μπήκαν κι άλλα λαμόγια στο χορό, ξένα
      σλ

      Διαγραφή
  4. * η λέξη αίωλα είναι επίτηδες γραμμένη ανορθόγραφα για να κάνει συνειρμό με τις ανεμογεννήτριες
    σλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή