Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μην ξεχάσετε να τους ξαναψηφίσετε




Την κατάργηση του εφάπαξ για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και νέο τριπλό χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις φέρνει το πακέτο μέτρων της τρόικας, που πρέπει να ληφθεί μέχρι τον Ιούνιο. Η τελευταία επίσκεψη των κλιμακίων της τριμερούς επιτροπής άφησε εντολή - παρακαταθήκη στα κυβερνητικά στελέχη για την προετοιμασία νέων ανατροπών σε εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά, προκειμένου τον Ιούνιο να ληφθούν αποφάσεις για:
- Την κατάργηση του εφάπαξ βοηθήματος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κατά τη συνταξιοδότησή τους.

- Την περικοπή τουλάχιστον κατά 80% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται με την απόλυση.

- Νέες μειώσεις στους κατώτατους μισθούς.

- Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για την τελική ισοπεδωτική επίθεση κατά των εργασιακών κεκτημένων, με την κωδική ονομασία -στην οποία αρέσκεται η τρόικα – «τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους».

Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά, στο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι «έως το τέλος Ιουνίου του 2012 θα καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στόχος είναι να αντικατασταθεί το ύψος των μισθών με ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση, Στο ενδεχόμενο που μέχρι τέλος του 2012 τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας δεν είναι ικανοποιητικά, θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων».

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαβουλεύσεις, είπε στη Real news ότι «τα πιο σκληρά μέτρα θα έρθουν τον Ιούνιο, ανατρέποντας επί τα χείρω κεκτημένα δεκαετιών». 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν ευθέως ζήτημα μείωσης του βοηθήματος στην πρόσφατη «επίσκεψη» τους στη χώρα μας, προβάλλοντας το επιχείρημα πως στα άλλα κράτη της Ευρώπης δεν προβλέπεται εφάπαξ. Το θέμα βγήκε προσωρινά από το τραπέζι, καθώς σε αυτή τη φάση κόπηκαν οι συντάξεις και οι κατώτατοι μισθοί των εργαζομένων.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και όλα τα ταμεία πρόνοιας πρέπει να υποβάλουν αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση. Με βάση αυτές τις μελέτες (που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν σημαντικά ελλείμματα στα ταμεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου, αλλά και αρκετά του ιδιωτικού τομέα) θα αποφασιστεί και το ψαλίδι που θα μπει στο βοήθημα. Σημειώνεται πως ήδη σε τρεις ασφαλιστικούς φορείς το εφάπαξ έχει περικοπεί από 15% έως και 30%. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής, των οποίων το βοήθημα κόπηκε με τις περσινές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου