Με ικανοποίηση διάβασα ήδη δύο δημοσιεύματα που αφορούν στην πρό(σ)κληση για δημόσιο διάλογο πάνω στο θέμα των α/γ, την οποία απηύθυνα προς τους συμπολίτες πριν δυο μέρες. Ο κ. Γ. Γιαννόπαπας και ο κ. Στ. Κάρμαντζης ο οποίος είναι και Περιφερειακός Σύμβουλος έκαναν μιαν αρχική τοποθέτηση επί του ζητήματος και έθεσαν τρεις σημαντικές παραμέτρους:
1. Να μην αρνούμαστε κάτι προτού να δούμε τι προτείνει η εταιρία με τις μελέτες της
2. Οι προϋποθέσεις για να επιτύχει τους στόχους της η πράσινη ανάπτυξη είναι να να αναπτυχθεί η εγχώρια έρευνα και τεχνογνωσία ώστε να μην την εισάγουμε και να μην περιοριστεί η πράσινη επιχειρηματικότητα σε έργα ισχυρών ομίλων αλλά να δώσει ευκαιρίες συμμετοχής σε πολλούς μικρομεσαίους. Τέλος, βασικότατη προϋπόθεση, όπως την θέτει ο κ. Κάρμαντζης είναι η προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί το σημαντικότερο ατού μας για την ανάπτυξη άλλων σημαντικών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός.
Θέλοντας να δώσω συνέχεια στον διάλογο αλλά και να ωθήσω και άλλους να συμμετάσχουν, θα συνεχίσω παραθέτοντας μερικά στοιχεία όπως αυτά μού μεταφέρθηκαν από τις τοπικές υπηρεσίες που παρέλαβαν πρόσφατα την τελική μελέτη-πρόταση της πολυεθνικής εταιρίας ΡΟΚΑ.
Για να στηθούν λοιπόν οι 75 Ανεμογεννήτριες (τύπος GAMESA 680 2 MW) σε 7 αιολικά πάρκα (1 στην αμανή - κορυφογραμή, 2 βόρεια του Αγ. Γεωργίου Φλωριανού και τέσσερα νότια) απαιτούνται:
- Διανοίξεις νέων δρόμων σε μήκος 48 χιλ. & διαπλατύνσεις σε 3 χιλ
- Εκσκαφές για χαντάκια καλωδίων μήκους 65 χιλ 
- Να φτιαχτεί γήπεδο ενός στρέμματος για να τοποθετηθεί η κάθε μια α/γ, το μέγεθος της οποίας είναι διάμετρος 80 μ., ύψος 67μ., και βάρος 253 τόννοι.
- Η δημιουργία χώρου μόνιμης απόθεσης εκσκαφών 110 στρεμμάτων και η κατασκευή 9 κτισμάτων
- Σύμφωνα με τη μελέτη, οι α/γ θα είναι ορατές από κάθε σημείο του νησιού και οι θέσεις εργασίας που θα δώσουν θα είναι μονάχα όσο διαρκεί η περίοδος κατασκευής των εργοστασίων, αφού κατόπιν θα ελέγχονται με τηλεχειρισμό.

Νομίζω αγαπητοί συμπολίτες ότι είναι πλέον προφανές πως το σχέδιο που μάς προτείνεται είναι έξω κάθε κλίμακα και λογική, θα το χαρακτήριζα έως και τρομακτικό. Όχι μόνο επεμβαίνει βάναυσα στο τοπίο του νησιού, αλλά επιβάλλει την παρουσία του ως έργο, αλλάζει τη φυσιογνωμία της Χίου και την κάνει να δείχνει από την πρώτη κιόλας ματιά όχι ως νησί αλλά ως εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακυρώνοντας δια παντός κάθε σκέψη άλλου τομέα ανάπτυξης (πρωτογενή ή τουρισμό).
Αυτά, σε συνδυασμό και με όσα ο κ. Κάρμαντζης πολύ σωστά αναφέρει, είναι νομίζω αρκετά για να πείσουν και τον κάθε "φιλοεπενδυτή" ότι αυτό το επενδυτικό σχέδιο μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι για το νησί μας.
Σας καλώ όλους, και κυρίως τους αιρετούς, να πάρετε δημόσια θέση και να αγωνιστούμε για να μη γίνει το νησί μας εργοστάσιο μιας πολυεθνικής αλλά να εισρεύσουν χρήματα για τέτοιου είδους δράσεις, μικρότερης κλίμακας και από πολλούς μικρούς ντόπιους επενδυτές, ακόμα και από τον Δήμο της Χίου. Είναι δικαίωμά μας να αρνηθούμε να δώσουμε τον τόπο μας στην πολυεθνική. Η διαχρονική αγάπη του Χιώτη για το νησί του και η φημισμένη υπερηφάνεια για τον τόπο του, με κάνουν να νιώθω βέβαιος ότι δεν θα ξεπουληθούμε ούτε αυτή τη δύσκολη οικονομικά στιγμή περνάει η Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ και αναμένω τις θέσεις σας.

Γιάννης Μακριδάκης