Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ


  
Η πλειοψηφία των Ελλήνων στρατιωτικών και στρατιωτών αγαπούν τα σκυλιά, για αυτό άλλωστε επιβιώνουν χρόνια μέσα στα στρατόπεδα. Πολλοί μεριμνούν ώστε να αποπαρασιτωθούν, να στειρωθούν, και είναι οικείο το θέαμα των εξοδούχων στρατιωτών με συνοδεία διάφορους κοντούς και ψηλούς, τετράποδους φίλους τους. Όμως, όπως σε κάθε κοινότητα, υπάρχουν άκαρδοι και σκληροί άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν να εξολοθρεύουν, συνήθως με βάναυσο τρόπο, τα σκυλιά των στρατοπέδων.
Στη Χίο, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες από αξιωματικούς, τις οικογένειες τους και από οπλίτες, ο Φιλοζωικός Σύλλογος κράτησε μια διακριτική στάση με την προσδοκία πως τα περιστατικά θανάτωσης και εκτοπισμού σκύλων θα σταματήσουν. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, φροντίζει, με τη βοήθεια στρατιωτών, να εμβολιάζει και να δίνει για υιοθεσία σκυλιά από τα στρατόπεδα της Χώρας, των Καρδαμύλων, των Αρμολίων, του Χαλκειούς, από τα φυλάκια του Ναγού, των Νενήτων, της Αγίας Ελένης. Είναι αδύνατο όμως να εξαφανίσει με μιας όλα τα σκυλιά ή να εμποδίσει τον κόσμο να εγκαταλείπει ζώα. Τότε, «αναλαμβάνουν» δράση άλλοι:
13 Απριλίου 2009, ο στρατιώτης Κ. καταγγέλλει πως πέταξαν, με διαταγή του αντισυνταγματάρχη Π. της 96 ΑΔΤΕ, εννιά κουτάβια και ένα ενήλικο σκυλί στη χωματερή της Χίου. Προκειμένου να αποφευχθεί το σκάνδαλο εφόσον ο στρατιώτης ήταν δημοσιογράφος σε Αθηναϊκή εφημερίδα ο Ταξίαρχος παραχωρεί ένα αυτοκίνητο και δύο στρατιώτες οι οποίοι μαζί με μέλη του Φιλοζωικού ψάχνουν για τα σκυλιά επί δύο ημέρες.
Χριστούγεννα 2009, ο διοικητής του στρατοπέδου Καρδαμύλων δηλώνει σε καφενείο του χωριού, μπροστά στους έκπληκτους θαμώνες, πως «επικήρυξε» τα σκυλιά που ζουν στο στρατόπεδο και δίνει δύο μέρες τιμητική άδεια σε όποιον στρατιώτη του τα φέρει για να τα εξαφανίσει.
25 Αυγούστου 2010, ο στρατιώτης Β. καταγγέλλει πως με διαταγή του Π., διοικητή του Λόχου Στρατηγείου της 96 ΑΔΤΕ, ο δεκανέας Κ. έβαλε ένα ενήλικο και τέσσερα κουτάβια σε μια καναδέζα για να τα πετάξουν στο σκουπιδότοπο.
12 Απριλίου 2011, ο Φιλοζωικός Σύλλογος στέλνει μια πρόταση για τη διαχείριση του προβλήματος προς τον Ταξίαρχο στην οποία δεν έλαβε απάντηση. Στην επιστολή ζητάει να δοθεί χρόνος ώστε να στειρωθούν και να υιοθετηθούν τα σκυλιά και όταν το πρόβλημα γίνεται σοβαρό να επικοινωνούν οι μονάδες με το Σύλλογο. Μετά από μήνες γίνεται μια συνάντηση του Επιτελάρχη και δύο στρατιωτικών κτηνιάτρων με μέλη του Συλλόγου. Όλο το Καλοκαίρι ο Σύλλογος στειρώνει και παίρνει σκυλιά από στρατόπεδα. Στις 3 Οκτωβρίου μάλιστα δόθηκε στο Σύλλογο λίστα με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ώστε να ασχοληθεί με όλες.
Κι όμως, στις 13 Νοεμβρίου 2011 οι κυρίες Φ. και Μ. καταγγέλλουν πως ο Επιτελάρχης ζήτησε να απομακρύνουν όλα τα σκυλιά από το στρατόπεδο Γκιάλα και τις στρατιωτικές κατοικίες. Την επομένη, ο πρόεδρος του Συλλόγου τον συναντά, παρουσία στρατιωτικού κτηνιάτρου. Ο Σύλλογος μαζεύει άλλα τρία σκυλιά.
17 Ιανουαρίου 2012, στις 12.00 το μεσημέρι, ο ανθυπολοχαγός Κ. με διαταγή του διοικητή του ΤΥΠΕΘ Αρμολίων, εγκαταλείπει τρία κουτάβια και ένα ενήλικο, στειρωμένο από το Φιλοζωικό με έξοδα του Δήμου Χίου, σε έρημη περιοχή μεταξύ των χωριών Αρμόλια και Εμπορειός. Τα μέλη του Συλλόγου βρήκαν μόνο το στειρωμένο και το ξαναπήγαν στο στρατόπεδο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου επικοινώνησε με την στρατιωτική κτηνίατρο Σ. η οποία δεν είχε ιδέα για το συμβάν.
12 Φεβρουαρίου 2012, δηλητηριάζονται έντεκα σκυλιά στο στρατόπεδο Αρμολίων με γουρουνόδερμα βουτηγμένο σε χημικά. Με παρέμβαση του στρατιωτικού κτηνιάτρου Β. σώθηκαν όλα εκτός από δύο κουτάβια. Έως ότου τα δηλητηριάσουν και αυτά.
Η σημερινή δύσκολη κατάσταση της χώρας δεν δικαιολογεί τη βαναυσότητα απέναντι στα ζώα με δεδομένο ότι ειδικά τα στρατόπεδα διαθέτουν και κτηνιάτρους και περισσεύματα φαγητού. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου δίνει τα παραπάνω στοιχεία στη δημοσιότητα ώστε να ασκηθεί πίεση για μια συντονισμένη κίνηση μεταξύ Στρατού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ζωοφιλικών Σωματείων ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Στις φωτογραφίες εικονίζεται μέλος του Φιλοζωικού την ώρα που ταΐζει ένα από τα σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν στο σκουπιδότοπο τον Απρίλιο του 2009 (1) , τρία από τα εννέα κουτάβια που βρέθηκαν μετά από ψάξιμο ωρών (2) και το σημείο που τα είχαν πετάξει (3).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου