Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Τις πιο απαισιόδοξες και θλιβερές προβλέψεις μας για το μέλλον του νησιού επιβεβαίωσαν η Τεχνική έκθεση και η Σύνοψη εργασιών της εταιρείας Ρόκας , αναφορικά με το τερατώδες έργο της εγκατάστασης των 75 ανεμογεννητριών στο νησί μας.
Επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμησή μας ότι πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που δεν έχει καμιά σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και το μόνο που εξυπηρετεί είναι η υψηλή κερδοφορία της πολυεθνικής  Iberdrola και του ομίλου Ρόκα.
Χωρίς αιδώ οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναφέρουν ότι «oι Κυκλάδες και άλλα νησιά που δεν επιλέχτηκαν για τη συγκεκριμένη ‘επένδυση’ έχουν «σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά» και «σημαντικά θαλάσσια υποσυστήματα» (σελίδα 4-13). Δηλαδή ,διάλεξαν τα νησιά μας γιατί είναι για τα μπάζα τους, χωρίς σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά και χωρίς σημαντικά θαλάσσια υποσυστήματα.
Για αυτό και θα ισοπεδώσουν τα βουνά μας με δρόμους, δίκτυα, σταθμούς και υποσταθμούς,  την παραλία στο Μετόχι για να ξεφορτώσουν τις ανεμογεννήτριές τους, θα καταπατήσουν περιοχές Natura και  άλλες αρχαιολογικής αξίας, θα  αμαυρώσουν το νησιωτικό τοπίο και θα υποβαθμίσουν την όποια προοπτική παραγωγικής και τουριστικής ανάδειξης του νησιού με βάση την πολιτισμική κληρονομιά του και τη φύση του.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι αποκαλυπτική της λογικής που λειτουργεί το κεφάλαιο, απαξιώνοντας Φύση και ανθρώπους με συμπαραστάτη και αρωγό την κυβέρνηση του μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και πλάτες τοπικών παραγόντων και βουλευτών, που τρέχουν να ξεθεμελιώσουν ό,τι απέμεινε όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο, με το φερετζέ για «πράσινη ενέργεια» , που δεν είναι τίποτε άλλο από πράσινες μπίζνες με θύματα όλους εμάς. Άλλωστε το πρόγραμμα  «Ήλιος» που ξεθεμελιώνει την ύπαιθρο στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό για το πού το πάνε.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε προηγούμενη ανακοίνωσή της ανέλυσε επαρκώς τις θέσεις της  γι αυτό και θεωρεί ότι δεν έχει να διαβουλευτεί τίποτε με καμιά εταιρεία και κανέναν κυβερνητικό ιθύνοντα για το πώς θα υποθηκευτεί το μέλλον του νησιού.
Η εταιρεία “Ρόκας Iberdrola” είναι ανεπιθύμητη στο νησί, μαζί με τα υποτιθέμενα τριάντα αργύρια. Δεν θα αφήσουμε να μετατραπεί το νησί μας σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρενέργειας , σε ένα πεδίο βολής του κεφαλαίου για να συνεχίσει απρόσκοπτα την κερδοφορία του.
Αγωνιζόμαστε για έναν  Δημόσιο φορέα ενέργειας σε πανελλαδικό επίπεδο που με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό θα επιμερίζει τους ενεργειακούς φορείς και θα αξιοποιεί το ενεργειακό δυναμικό ισόρροπα και με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και φυσιογνωμία του κάθε τόπου. Αυτός ο σχεδιασμός θα υπηρετεί την εξουσία του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση , στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες, υπό το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας με δωρεάν επιδοτήσεις για καθαρά ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας και σε επίπεδο δήμου , δημόσιων κτιρίων κλπ. Η παραγωγή της ενέργειας είναι ανάγκη να επιστρέψει στην μικρή κλίμακα που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στους   μικρούς τόπους να παράγουν τουλάχιστον ένα μέρος της ενέργειας που χρειάζονται με χρήση των ΑΠΕ.
Γι αυτό και οι άξονες πρέπει να είναι:
·        Σωστή λειτουργία των τοπικών σταθμών παραγωγής (όχι στη χρήση μαζούτ, τοποθέτηση φίλτρων, χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ).
·        Εξοικονόμηση ενέργειας, όχι άσκοπη κατανάλωση, όχι στον ολονύκτιο ηλεκτροφωτισμό εκκλησιών, ξωκλησιών, μεγάρων, γηπέδων, βράχων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δείξουν το μέγεθος του νεοπλουτισμού και της ανοησίας μας.
·        Να δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση
·        Μειωμένο έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους , αναξιοπαθούντες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα μείωση των τιμών του ρεύματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με παράλληλη αύξηση στους κεφαλαιούχους μεγαλοκαταναλωτές.
Κλείνοντας θεωρούμε απαραίτητο στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα , ώστε όλοι να μπουν μπροστά στις ευθύνες τους και να αποτραπεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για το μέλλον του νησιού μας.
 Οι  καταστροφικοί σχεδιασμοί  των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την περιοχή και τη χώρα, χειροκροτήθηκαν και χειροκροτούνται από τους βουλευτές,  δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από διάφορους παράγοντες του νησιού που μυρίζονται το ψητό και καταλαβαίνουν τις «πράσινες μπίζνες».
Μόνο η πολιτική απομόνωση , η καταδίκη αυτών των δυνάμεων και η συμπόρευση με το ταξικό   λαϊκό κίνημα,  μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος του λαού και των εργαζομένων του τόπου, ώστε να ξεδιπλωθούν αγώνες που θα ματαιώσουν τη νέα άλωση του νησιού μας από όλους αυτούς. 

1 σχόλιο:

  1. Αποκλείουν ή διαστρεβλώνουν το ΚΚΕ
    Πριν καν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, τα κρατικά και αστικά ΜΜΕ δείχνουν από τώρα τις διαθέσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το ΚΚΕ στο δρόμο για την κάλπη....
    Οι εκπρόσωποι και οι θέσεις του Κόμματος αποκλείονται συστηματικά από τα δελτία ειδήσεων και τις δημοσιογραφικές εκπομπές, ενώ εκεί που γίνονται αναφορές, είτε είναι λειψές, είτε διαστρεβλώνουν συνειδητά τα όσα λέει το ΚΚΕ. Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ολοένα και πληθαίνουν τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ, με τα οποία ο αστικός Τύπος επιτίθεται στο Κόμμα, στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και τα δικαιώματα, με άθλιες συκοφαντίες και ψέματα, χωρίς τον παραμικρό αντίλογο.
    Την ίδια μεταχείριση με το ΚΚΕ έχουν και οι εργατικοί αγώνες. Μεγαλειώδεις μάχες, που μπορούν να παραδειγματίσουν την εργατική τάξη με τη συνέπεια και τον προσανατολισμό τους, αποσιωπούνται και εξαφανίζονται από τα αστικά και κρατικά ΜΜΕ. Πρωτόγνωρες σε μέγεθος συγκεντρώσεις και πορείες του ταξικού εργατικού κινήματος «θάβονται». Στον αντίποδα, αποσπασματικές και ανώδυνες για το σύστημα κινητοποιήσεις κερδίζουν χώρο σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και άπλετο χρόνο προβολής σε δελτία και εκπομπές. Για παράδειγμα, ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών δεν υπήρξε ποτέ για την πλειοψηφία των ΜΜΕ, ενώ οι πλατείες του «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα» και οι μούντζες στη Βουλή εκθειάζονται και προβάλλονται κατά κόρον.
    Ο αποκλεισμός του ΚΚΕ και η διαστρέβλωση των θέσεών του είναι ένδειξη της ανησυχίας του αστικού συστήματος για την αυξανόμενη επιρροή του στην εργατική τάξη και το λαό. Είναι ταυτόχρονα δείγμα της αδυναμίας των αστικών κομμάτων να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας με το ΚΚΕ, να υπερασπιστούν με επιχειρήματα τη στρατηγική τους απέναντι στην πολιτική πολεμική που τους κάνει το Κόμμα. Δείχνει όμως και τα όρια της αστικής δημοκρατίας και της «πολυφωνίας» που διαφημίζουν. Η δημοκρατία τους φτάνει μέχρι εκεί που δεν απειλείται η σταθερότητα του αστικού συστήματος. Η δήθεν «πολυφωνία» λειτουργεί σαν φερετζές, πίσω από τον οποίο κρύβουν τον αποκλεισμό δυνάμεων όπως το ΚΚΕ, που παλεύει για ταξική οργάνωση και πάλη, που πρωτοστατεί για κίνημα ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, της αστικής εξουσίας και της καπιταλιστικής οικονομίας.
    Ο λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα. Τα ΜΜΕ των αστών και του κράτους τους ούτε είναι ούτε μπορούν να είναι αντικειμενικά, γιατί υπερασπίζονται ταξικά συμφέροντα αντίθετα με αυτά των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Από αυτή την άποψη, ο αποκλεισμός και η διαστρέβλωση του ΚΚΕ στρέφονται πρώτα και κύρια ενάντια σε εκείνους που τα συμφέροντά τους υπερασπίζεται, την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενάντια στα δικαιώματα και στις σύγχρονες ανάγκες τους. Κανένας εργαζόμενος και άνθρωπος του μόχθου να μη δεχτεί τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, τη λειψή και ανισότιμη προβολή των θέσεών του κατά την προεκλογική περίοδο και μετά από αυτή. Καμιά εμπιστοσύνη στα αστικά ΜΜΕ. Καθημερινή ενημέρωση από τον «Ριζοσπάστη» και τον «902», συμπόρευση με το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή