Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΚΕΙ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ (ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΡΟΚΑ)

 

Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο στην σημερινή επιστολή του Δημάρχου. Σωστά η Δημοτική αρχή ζητάει ενημέρωση από την εταιρεία ΡΟΚΑΣ για το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης των επτά Αιολικών Πάρκων. Είναι ένα μικρό βήμα. Ωστόσο για ένα τόσο μεγάλο θέμα και τεχνικές μελέτες 2000 σελίδων μια παρουσίαση -συζήτηση δεν αρκεί ούτε φτάνει για απαλύνει τις ενστάσεις την ανησυχία και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν αλλά κυρίως για όσα έρχονται. Κυρίως όμως για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.
Πρέπει κατ’ ελάχιστο ο Δήμος να ζητήσει και να πάρει αντίγραφο των μελετών. Οι χάρτες χωροθέτησης των Αιολικών Πάρκων πρέπει να αναρτηθούν στον Δήμο. Επιπλέον, πολίτες, κόμματα, φορείς και δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν άμεση πρόσβαση στις μελέτες ώστε να σχηματίσουν έγκαιρα άποψη.
Επίσης είναι αναγκαίο ο Δήμαρχος να μεριμνήσει για:
Να κληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα.
Να ζητήσει από το Πανεπιστήμιο, επιστημονική βοήθεια ώστε να αξιολογηθούν οι προτάσεις και οι μελέτες του επενδυτή κατά το παράδειγμα του Δημάρχου της Λήμνου.
Να στείλει επιστολή στο ΥΠΕΚΑ και να ζητήσει να μην προχωρήσει σε αξιολόγηση των μελετών πριν ολοκληρωθεί ουσιαστικός διάλογος και ο Δήμος σχηματίσει άποψη για το θέμα.
Να στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη και να ζητήσει να αναβάλει την συζήτηση στο Περ. Συμβούλιο έως ότου κατατεθούν οι απόψεις των Δήμων
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι αν προχωρήσει η έγκριση των μελετών η εταιρεία θα έχει πλέον άδεια εγκατάστασης και μπορεί να ξεκινήσει το έργο. ¨Ένα έργο το οποίο:
Δεσμεύει το μέλλον του τόπου οριστικά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος μιας εταιρείας
Δεν προβλέπει ούτε πρόκειται να υπάρξει σύνδεση με το τοπικό δίκτυο διανομής της ΔΕΗ από τη συγκεκριμένη επένδυση
Προσφέρει ελάχιστα και επισφαλή ανταποδοτικά ενώ κοστίζει πολλαπλάσια στο νησί
Προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική ζημιά κυρίως στην ορνιθοπανίδα του τόπου και σε σπάνια προστατευόμενα είδη
Χωροθετείται λανθασμένα και καταστρέφει αρχαιότητες
Προσβάλει την κλίμακα του νησιού, την ταυτότητα και την ιστορία της περιοχής του Αίπους
Προσφέρει ελάχιστες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και μόνο για λίγους φύλακες των α/γ όταν και αν ολοκληρωθούν.

Γράφει: ο Δημήτρης Τσούχλης
http://www.chiospress.gr/news/%CE%BC%CE%B9%CE%B1%20%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%20%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%3b%20%CE%BF%CF%87%CE%B9%20%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CE%B1%20%28%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%20%CE%B5%CF%80%CE%B9%20%CF%84%CE%B7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου