Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

έξι και όση πανίδα αντέξει!


Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης

Απαράδεκτη η απόφαση για αναστολή της θήρας μόνο για μία εβδομάδα στη Χίο

Ενώ τα πύρινα μέτωπα στο νησί της Χίου μαίνονται για έκτη συνεχή ημέρα και η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει περισσότερα από 140 χιλιάδες στρέμματα δασικής και γεωργικής γης, η Διεύθυνση Δασών Χίου θεώρησε επαρκή την αναστολή του κυνηγιού για έξι μόνο μέρες! Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας στην έκδοση απόφασης αναστολής του κυνηγιού η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς η απόφαση αυτή είναι υποκριτική και περιβαλλοντικά απαράδεκτη. Η αναστολή του κυνηγιού για ικανό χρονικό διάστημα είναι ένα από τα απολύτως απαραίτητα και επείγοντα μέτρα για τη σταδιακή αποκατάσταση της άγριας πανίδας μετά από πυρκαγιά.
Στη Χίο, όπως και σε κάθε φυσική περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά, η άγρια πανίδα υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη: πολλά ζώα που δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να διαφύγουν αποτεφρώνονται, ενώ όσα επιβιώνουν χάνουν τους χώρους όπου τρέφονται, ξεχειμωνιάζουν και φωλιάζουν. Σε συνθήκες αποκατάστασης οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, η θήρα συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας, αλλά και για άλλες ομάδες πανίδας, τόσο εξαιτίας της άμεσης θανάτωσης των ατόμων όσο και εξαιτίας της όχλησης που προξενεί σε είδη που δεν αποτελούν στόχους. Επίσης, τόσο οι καμένες περιοχές, όσο και οι άκαυτες νησίδες βλάστησης και θέσεις με φυσική βλάστηση περιμετρικά των καμένων εκτάσεων, πρέπει να προστατευθούν, καθώς πρόκειται να αποτελέσουν την πηγή για τον επανεποικισμό των πυρόπληκτων περιοχών με είδη πανίδας αλλά και χλωρίδας.
Υπό αυτές τις σοβαρές συνθήκες είναι κρίσιμη η αναστολή της φετινής κυνηγετικής περιόδου σε ολόκληρο το νησί της Χίου και κυρίως στις άκαυτες εκτάσεις, έτσι ώστε να διασφαλισθούν ασφαλή καταφύγια για την άγρια ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αυστηρή φύλαξη των άκαυτων νησίδων βλάστησης όπου από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα σταθμεύσουν χιλιάδες μικρόπουλα κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς το Νότο και τα οποία αναμένεται να κινδυνεύσουν από την εκτεταμένη παράνομη συλλογή τους με ξόβεργες, μια πρακτική που συντελείται στη Χίο κάθε χρόνο.
Επικροτούμε την πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου να παροτρύνει τα μέλη του να απέχουν από τη θήρα. Έχοντας την πεποίθηση ότι ιδιαίτερα αυτός συμμερίζεται την αγωνία μας για την επιβίωση της άγριας πανίδας τον καλούμε να συνηγορήσει στην παραπάνω πρόταση.
Καλούμε την κεντρική δασική υπηρεσία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να δώσουν εντολή για την επέκταση της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χίου για τη φετινή κυνηγετική περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, με την έλλειψη πολιτικής βούλησης από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και τις περιφερειακές αρχές, αφέθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού αποκλειστικά στα κατά τόπους Δασαρχεία και δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές.
Η πολιτική απαξίωση που γνώρισε το περιβάλλον και η διαχείρισή του, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη βαθύτερη αιτία της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής που βιώνει σήμερα η κοινωνία της Χίου. Η επόμενη μέρα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το αν επιτέλους η καταστροφή μας διδάσκει, ή αν οδεύουμε, εν μέσω κρίσης, ολοταχώς προς την επόμενη.
Επικοινωνία: 
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450
Ερμιόνη Φρεζούλη, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, τηλ. 6972090253
Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς, τηλ. 210 3314893
Ιωάννης Μιχαήλ, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 210 3225245
Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ, 6999915200
Βαγγέλης Παράβας, MOm, τηλ. 210 5222888
Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, Αρχέλων, τηλ. 210 5231342
Λάζαρος Γεωργιάδης, Αρκτούρος, 6972640062
Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 210 3224944
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1449

1 σχόλιο:

  1. Παν Μέτρον 'Αριστον.Πολλοί κυνηγοί βοήθησαν και βοηθούν ακόμη στην κατάσβεση της φωτιάς.Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.Μεμονωμένοι ανεγκέφαλοι υπάρχουν σε όλους τους
    χώρους , γιατί όχι και στο κυνήγι.Το να χαρακτηρίζει όμως κάποιος μια κοινωνική ομάδα από μεμονωμένα περιστατικά είναι κάτι άλλο...Όπως και να εμφανίζεται κάποιος ως ετερόκλητος προστάτης της φύσης μετά από μια σημαντική καταστροφή θεωρώντας έτσι αυτομάτως ότι ο ίδιος είναι άμοιρος ευθυνών...Τουλάχιστον βρήκαμε ποιοι θα φταίνε αφού σβήσει η φωτιά ... Μήπως θα έπρεπε να προβληματιστούμε περισσότερο σχετικά με αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει ώστε να μην φτάσουμε ως εδώ? Ίσως τότε διαπιστώσουμε ότι πολλοί έπρεπε να είχαν κάνει πολλά και δεν έκαναν τίποτα.Οι χαρακτηρισμοί κυνηγός ή οικολόγος δεν δεικνύουν απαραίτητα την ενεργή μας στάση απέναντι στην φύση εάν δεν συνδυάζονται από δράσεις για την προστασία της.Ας αφήσουμε την παλαιά αδιέξοδη πολιτική του -πονάει κεφάλι.. κόψει κεφάλι- και ας γίνει εδώ και τώρα ένας ολοκληρωμένος άμεσα εφαρμόσιμος σχεδιασμός φυσικής αναγέννησης του περιβάλλοντος μέσα από συντονισμένες δράσεις και όχι απαγορεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή