Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ (ΤΤ)!


Σε τροχιά ξεπουλήματος, αν όχι και χαριστικής δωρεάν παράδοσης με «προίκα», θέτει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία εντελώς πραξικοπηματικά, δια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών ΓΜέργουζήτησε χθες τη νύχτα από τη διοίκηση του ΤΤ να δημοσιοποιήσει την ετήσια οικονομική έκθεση του μεθαύριο Παρασκευή (31/8)!
Μάλιστα, η επίσπευση της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων δεν αφορά όλες τις τράπεζες, αλλά επιλεκτικά και αποκλειστικά, μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και αυτό παρ' όλον ότι οΥπουργός Οικονομικών και βασικός μέτοχος του ΤΤ, έχει από το νόμο την ευχέρεια να παρατείνειτη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης.
Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34% του μετοχικού κεφαλαίου και 10% μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Επίσης, συμμετέχουν οι τράπεζες ΕθνικήEurobank και Marfin με ποσοστό 6%5% και 6% αντίστοιχα, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν έρθει σε μεταξύ τους υπόγειεςσυνεννοήσεις και συμφωνίες ως προς τη «μοιρασιά της λείας»Τις υπόλοιπες μετοχές τις κατέχουνιδιώτες.
Υπενθυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 για το ΤΤ περιλαμβάνουν ζημιές, οι οποίεςδεν οφείλονται στη λειτουργία του ΤΤ αλλά στο πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων(PSI). Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι (λόγω PSI) θα καταγραφούν ζημιές ύψους 3,5 δισ. με αποτέλεσμα να εμφανισθεί στην οικονομική έκθεση ότι το ΤΤ έχει αρνητική καθαρή θέση -2,8 δισ.
Έγκυρες μελέτες που έχουν γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι το ΤΤ βρίσκεται σε εξαιρετική οικονομική  κατάσταση με δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις 65% και σύνολο καταθέσεων 11 δισ.!!!
Παρ’ όλη την εξαιρετική ευρωστία του ΤΤ, τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τη δημοσιοποίηση της οικονομικής του θέσης, η οποία θα είναι αρνητική, συνδέονται με το γεγονός ότι το ΤΤ (όπως και η ΑΤΕ)σκόπιμα δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε, με το αιτιολογικό, άκουσον-άκουσον, ότι είναι κρατική τράπεζα, πράγμα που έγινε με πακτωλό δισ. (18 δισ.) στις ιδιωτικές τράπεζες, ο οποίος πακτωλός θα έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα και θα φτάσει αισίως τα 50 δισ.!!!
Το τραγικά, όμως, χειρότερο είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όχι μόνο υπεράσπισε τηνανάγκη άμεσης δημοσιοποίησης της ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης του ΤΤ αλλά και χαρακτήρισε πρωτοφανώς μη βιώσιμο το ΤΤ, αναφερόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία, παρά τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να δημοσιοποιήσει, ενώ μπροστά στα έκπληκτα μάτια των βουλευτών, παρ’ ότι αυτά τα στοιχεία τα επικαλέστηκε, δήλωσε ότι δεν τα γνωρίζει!
Είναι, σχεδόν, δεδομένο ότι η δημοσίευση της αρνητικής καθαρής θέσης του ΤΤ και κυρίως η (παραπλανητικήδημόσια αναγνώριση της «μη βιωσιμότητάς του» από τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα, θα έχει πιθανότατα τις παρακάτω δραματικές συνέπειες:
  1. Αναταραχή στους καταθέτες και στους μετόχους του ΤΤ. Το υπόλοιπο 39% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες μετόχους οι οποίοι ξαφνικά ή θα σπεύσουν να πουλήσουν άμεσα τις μετοχές τους ή στην περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποσύρει τη μετοχή από το ταμπλό θα χάσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
  2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΤ να εξηγήσει πώς θα αναπληρώσει τα ίδια κεφάλαια και σύμφωνα με τα ισχύοντα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προθεσμία 6 μηνών αλλά σε συνδυασμό με τη διακοπή χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα δεν θα υπάρχει ευχέρεια χρήσης αυτής της προθεσμίας.
  3. Η ξαφνική δυσμενής τροπή για το ΤΤ έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους εργαζόμενους που βλέπουν να γίνονται έρμαια των ορέξεων των τραπεζιτών που θέλουν να απορροφήσουν μιαυγιή τράπεζα, χωρίς όμως το  «βάρος» του εργατικού δυναμικού της. Σημειώνεται ότι το μόνο«κακό» στοιχείο που βρίσκουν να υπάρχει στο ΤΤ είναι το εργατικό δυναμικό του.
  4. H άμεση διακοπή της χρηματοδότησης του ΤΤ μέσω του ELA (μηχανισμός παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος), μπορεί να αποφευχθεί προσωρινά, αλλά θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για την αποκατάσταση της αρνητικής καθαρής θέσης του ΤΤ.Όπως είναι γνωστό ο μηχανισμός αυτός, υπόκειται στον έλεγχο της ΕΚΤ, που δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση πιστωτικών ιδρυμάτων με αρνητική καθαρή θέση.
Το συμπέρασμα που προκύπτει αναδεικνύει το βρώμικο κυβερνητικό σχεδιασμό σε βάρος του ΤΤ, τωνεργαζομένων, του τόπου, της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής περιφέρειας!
Και αυτός ο βρώμικος σχεδιασμός είναι ο εξής: να απαξιωθεί άμεσα μια δυναμική  ταμιευτηριακήτράπεζα όπως το ΤΤ, να χρειάζεται άμεση ανακεφαλαιοποίηση και αυτή να μην δίδεται, αφού το ΤΤ έχει χαρακτηριστεί (ψευδώς) μη βιώσιμο, με αποτέλεσμα να χαρισθεί προς «διάσωση» σε έναν ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο!!!
Ιδού το σχεδιαζόμενο έγκλημα!
Χρειάζεται άμεσα να ματαιωθεί ένα άλλο μέγα σκάνδαλο ανάλογο της ληστείας σε βάρος της ΑΤΕ!
    Πρέπει άμεσα να ισχύσει η παράταση δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του ΤΤ, όπως ίσχυσε και για τις υπόλοιπες τράπεζες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.
    Απαιτούμε άμεσα να δοθεί δεσμευτική βεβαίωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΠΣ) για ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε με τις 4 μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και προϋποθέτει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θεωρούμε ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να είχε δοθεί στο ΤΤ, με τα εύρωστα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει.

    1 σχόλιο:

    1. Μια τράπεζα που δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό το 2011, που βγάζει ζημιές 3,5 δις και έχει αρνητικά κεφάλαια 2,8 δις δεν τη πουλάς την χαρίζεις και λες και ευχαριστώ σε όποιον την πάρει.

      ΑπάντησηΔιαγραφή