Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

''Νυστέρι'' της τρόικας στη δωρεάν υγεία


''Νυστέρι'' της τρόικας στη δωρεάν υγεία
Περικοπές δύο δισ. ευρώ μπαίνει στην υγεία με την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με έως και το 50% ης αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τα Νέα", παράλληλα, μελετάται και η καθιέρωση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα κόβονται τα προνοιακά επιδόματα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στα 2500 ευρώ, εξαιρώντας παράλληλα από τις περικοπές κάθε συνταξιούχο με αποδοχές 1.400-15.00 ευρώ.
Ο κατάλογος των μέτρων παραμένει ανοιχτός και στη νέα συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, η οποία έχει οριστεί για το πρωί της Κυριακής, θα επιχειρηθεί να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Οι πέντε προτάσεις προς εξέταση
Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα σηκώσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας με εξοικονομήσεις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται πέντε προτάσεις που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, όπως άλλωστε και των υπηρεσιών σίτισης.
Ακόμα μελετάται αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, σε εκείνες τις κατηγορίες φαρμάκων που εκτινάσσουν τη δαπάνη στα ύψη, χωρίς ωστόσο να κρίνονται σκευάσματα ''πρώτης γραμμής'', αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Επιπλέον προωθείται και η συμμετοχή στα νοσήλια. Πρόκειται για μέτρο που ισχύει στην Ευρώπη, ωστόσο τα μοντέλα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα.
Αξιοποίηση πλεοναζουσών νοσοκομειακών δομών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση σε ιδιώτες, ενίσχυση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων είναι κάποιες από τις προτάσεις που εξετάζονται. Η φαρμακευτική δαπάνη από 2,43 δισ. ευρώ το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου