Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου-Δελτίο Τύπου



Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου θα ήθελε να εκφράσει δημόσια τη βαθύτατη θλίψη και αποτροπιασμό του για την τεράστια καταστροφή που υπέστη η χλωρίδα και πανίδα του άλλοτε όμορφου νησιού μας, έπειτα από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που κατέκαιγε για σχεδόν μια εβδομάδα. Είμαστε συγκλονισμένοι από τις εικόνες πόνου και καταστροφής -στις οποίες πολλοί από εμάς ήμαστε αυτόπτες μάρτυρες- με υπεραιωνόβια δέντρα να λαμπαδιάζουν και να γίνονται στάχτη σε λίγα μόλις λεπτά, με αγριοπούλια να εγκλωβίζονται και να πετάνε τρομοκρατημένα φλεγόμενα, με αλεπούδες αποπροσανατολισμένες από τον καπνό και τη φωτιά, με την φρικιαστική εικόνα ενός σκυλιού να έχει πάρει φωτιά και να τρέχει πανικόβλητο ουρλιάζοντας από τον πόνο. Ειλικρινά απευχόμαστε να μην βιώσει ποτέ κανείς τέτοια συναισθήματα απελπισίας, ανημποριάς, τρόμου…
Αρχικά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού, τις εθελοντικές ομάδας πυροπροστασίας ΟΜΙΚΡΟΝ, ΙΩΝΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ και ΚΕΡΑΜΟΥ, τους μη οργανωμένους εθελοντές πυροσβέστες –δικούς μας φιλόζωους και μη- και όλους όσοι ενεργά συμμετείχαν στις τιτάνιες προσπάθειες κατάσβεσης.
Επιπλέον, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστή την εύλογη ταύτιση των απόψεων σύσσωμων των φιλόζωων μελών μας με την ανακοίνωση-παρέμβαση τόσο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, όσο και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και άλλων φορέων για την ολική απαγόρευση της θήρας (κυνήγι) σε ολόκληρο το νησίκι όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές, μέχρις ότου ανακουφιστεί και ανακάμψει η πανίδα που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την πύρινη λαίλαπα.
Δε θα επιθυμούσαμε, ωστόσο, να παραβλέψουμε την τεράστια δυσκολία που θα επιφέρει –και μάλιστα εν μέσω κρίσης- η απόφαση αυτή στους επαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται με είδη θήρευσης. Για το λόγο αυτό, ζητούμε επίσημα από την Πολιτεία να μεριμνήσει για την οικονομική ενίσχυση όχι μόνο των πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, αλλά και όλων των ως ανωτέρω επαγγελματιών. Έτσι ώστε και αυτούς εν μέρει να «ανακουφίσει» από τις οικονομικές δυσκολίες, που είναι επακόλουθες μιας τέτοιας καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη και διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας της Χίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ναδίρ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο με την επιβεβλημένη επιβολή της ολικής απαγόρευσης του κυνηγιού για εύλογο χρονικό διάστημα, όσο και με τη λήψη-εφαρμογή επιπλέον αυστηρών και προστατευτικών μέτρων για τις καμένες εκτάσεις. Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι "καλύτερα το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν" , ζητάμε ΑΜΕΣΑ μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, τα οποία -όπως απεδείχθη εκ των υστέρων- απουσιάζουν εγκληματικά. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αναζητηθούν και να επιμεριστούν αναλόγως.
Κλείνοντας θέλουμε να εκφράσουμε την πίστη μας ότι, αν όλοι -οργανωμένοι φορείς και απλοί πολίτες, σταθούμε στο ύψος των ιδιαίτερων αυτών περιστάσεων και παραμερίσουμε τα πάσης φύσεως προσωπικά συμφέροντα, θα δώσουμε την ευκαιρία στην «πολυεγκαυματία» Χίο μας να καταφέρει και αυτή τη φορά να ανακάμψει.
Είναι η ώρα και οι καιροί που όλοι κρινόμαστε…
 
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου