Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ερώτηση του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στη Χίο.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών

Θέμα: Άμεσα μέτρα για τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

Καταστροφή «βιβλικών» διαστάσεων, κρανίου τόπος, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής, αγροτική γης και κτηνοτροφικής παραγωγικής έχει προκαλέσει ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο από τις 18/8. Το καταστροφικό άπλωμα της φωτιάς κράτησε περισσότερο από μία εβδομάδα, καταστρέφοντας την οικονομία του νησιού, χλωρίδα και πανίδα και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλο το νησί πλήττοντας περιοχές της κεντρικής, βορειοδυτικής, νοτιοδυτικής και ανατολικής Χίου (Αυγώνυμα – Ανάβατος – Άγιος Γιώργης Συκούσης, Σιδηρούντα – Μετόχι – Λίμνο, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πυργί, Ολύμποι, Καρίντα, Θολοποτάμι, Αρμόλια, περιοχές των χωριών Μέσα Έξω Διδύμα, Καλαμωτή).
Στο πέρασμά της επλήγησαν τα μεσαιωνικά κάστρα καθώς και το χωριό Ανάβατος που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικός τόπος-μνημείο. Κινδύνεψαν επίσης τα ιστορικά μνημεία-μονές της Νέας Μονής και των Αγίων Πατέρων που προστατεύονται από την Ουνέσκο. Η φωτιά έκαψε μεγάλες δασικές και καλλιεργητικές εκτάσεις ( χιλιάδες ελαιόδεντρα, αμπέλια, συκιές, φιστικιές κ.ά), μεγάλο αριθμό άγριων, αλλά και οικόσιτων ζώων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ( σημαντικός αριθμός κατσικιών ελευθέρας βοσκής, κυψέλες και μάντρες-ποιμνιοστάσια), χιλιάδες κυψέλες. Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στην παραγωγή μαστίχας, μοναδικής στον κόσμο και εξαγώγιμης, αποτελεί το βασικό και ζωτικής σημασίας αγροτικό προϊόν στη Χίο, όπου δυστυχώς κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από μαστιχόδεντρα, περίπου το 40%. Εκτιμάται δε ότι η ζημιά έχει βάθος 10-15 χρόνων, καθώς τόσο περίπου αναλογεί ώστε να φτάσουν τα νέα μαστιχόδεντρα σε παραγωγική ηλικία, που να δίνουν εισόδημα.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως ο Νομός Χίου, όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα, ήταν εντελώς ανοχύρωτος μπροστά στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε το νησί. Οι ελλείψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες και είχαν έγκαιρα επισημανθεί, ενώ η χρηματοδότηση για μέτρα πρόληψης πετσοκομμένα και μηδαμινές. Μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία είχε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο νησί. Οι συνέπειες είναι βαριές και τραγικές, για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Αιτία της έκτασης των καταστροφών, είναι η παντελής έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη καταστολή τους. Αποτελεσματικός σχεδιασμός και μέτρα είναι ανύπαρκτος εδώ και χρόνια.
Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή για την επικινδυνότητα της κατάστασης, που έμοιαζε με φυτίλι που περίμενε το άναμμα του, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που βαραίνουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι μεγάλες και βαριές. Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση και γρήγορη στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων από όλη την Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία ή κωλυσιεργία. Είναι ανάγκη και η μόνη λύση η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας που θα αντιμετωπίζει τα δάση ως λαϊκή περιουσία-κοινωνικό αγαθό, θα εξασφαλίζει τον κεντρικό σχεδιασμό και θα καταργήσει κάθε ατομική ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση της γης σε όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.  Δεδομένου της μεγάλης καταστροφής και ότι η Χίος είναι παραμεθόριος περιοχή που η καλύτερη άμυνα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα ανακούφισης θα πάρουν για να κηρυχτεί άμεσα και γρήγορα ο Νομός Χίου πυρόπληκτη περιοχή προκειμένου να προχωρήσουν : α) στην άμεση καταβολή αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.), στο 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος και στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές, β) στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοικιών και του δήμου, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του νομού, από πλημμυρικά φαινόμενα γ) στη γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να καλύψει τις άμεσα επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα μαστιχοπαραγωγών, γενικότερα αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και εργαζομένων στον τουρισμό δ) απαλλαγή πυρόπληκτων από φορολογία 2011 και πάγωμα έως και διαγραφή – ανάλογα την περίπτωση – των οφειλών προς το δημόσιο καθώς και των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Καθώς και για την κήρυξη αναδασωτέων των καμένων δασικών εκτάσεων και την απαγόρευση fast track επιχειρήσεων (ΑΠΕ κ.ά) σε αυτές, για να μην υπάρξει αλλαγή χρήση γης, για την προστασία του περιβάλλοντος. Για να υπάρξει σχεδιασμένη ανασύσταση της μαστιχοκαλλιέργειας με οικονομική και τεχνική ουσιαστική κρατική ενίσχυση. Για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χίου (πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και ενίσχυσή με τεχνικά μέσα, ελικόπτερα κ.ά.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.


Η Βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου