Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τις ανεμογεννήτριες

Σε μία μαραθώνια συζήτηση -ενημέρωση που κράτησε πάνω από 7 ώρες, συζητήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, το ζήτημα της επένδυσης των γιγάντιων αιολικών πάρκων Ρόκα -Ιμπερντρόλα., όπως τέθηκε εκτάκτως μετά από αίτημα φορέων του νησιού αλλά και της ομάδας Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε μέχρι το τέλος της συζήτησης και πλήθος πολιτών αλλά έλαμψαν δια της απουσίας τους οι τοπικοί βουλευτές Τσουρή και Μουσουρούλης αλλά και οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χίου οι οποίοι και σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένοι να γνωμοδοτήσουν για την επένδυση στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Την βραδιά ξεκίνησε η ενημέρωση-παρουσίαση της επένδυσης από εκπροσώπους της εταιρείας η οποία δεν διέφερε σε τίποτε από την επίσημη παρουσίαση του πακέτου Αιγαία Ζεύξη όπως παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα της Ρόκας.        
Ακολούθησε βροχή ερωτήσεων  από πολίτες και δημοτικούς συμβούλους οι οποίες και δεν απαντήθηκαν επαρκώς και όλες και ιδίως αυτές που αφορούσαν στην υποχρέωση της εταιρείας να αποκαταστήσει το φυσικό τοπίο μετά την λήξη ισχύος των Πάρκων , στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του καλωδίου διασύνδεσης, στην παλαιότητα των μοντέλων που θα εγκατασταθούν, στις μηδαμινές θέσεις εργασίας,στα ανταποδοτικά τέλη και σε ελλιπή κομμάτια της Μ.Π.Ε. στον ορνιθολογικό τομέα .
Κατόπιν διαβάστηκε μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφορούσε στην γεωγραφία των περιοχών εγκατάστασης των Πάρκων , η οποία και ήταν κάθετα αρνητική στο μέγεθος της επένδυσης και περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της στο φυσικό, ιστορικό και ανθρωπολογικό περιβάλλον της Χίου.
Το λόγο πήρε μετά ο εκπρόσωπος της ομάδας των  Χιωτών Πολιτών κος Τύμπας ο οποίος παρουσίασε πλην των άλλων επιπτώσεων και μελέτες που αφήνουν έντονες αμφιβολίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στο μικροκλίμα των περιοχών παραγωγής μαστίχας κάτι που ζητήθηκε έντονα από την Εταιρεία να διερευνήσει  με νέα περιβαλλοντική της μελέτη.
Ο κος Τύμπας απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν κυρίως τους προτεινόμενους εναλλακτικά τρόπους εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού του νησιού κάτι που απάντησε μιλώντας για σχεδιασμό άλλης κλίμακας , με μικρότερων διαστάσεων και άλλου ιδιοκτησιακού καθεστώτος    ανεμογεννήτριες.
Ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις πολιτών, φορέων , των Κυνηγών, ΕΛΜΕ, ΕΚ Χίου , όλοι κατά της επένδυσης.
Κατόπιν τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Γιαννίρης που είχε έρθει ειδικά γι΄αυτήν την συνεδρίαση στη Χίο ο οποίος τοποθετήθηκε και αυτός αρνητικά.
Κατόπιν τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κος Χαλλιορής (ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ)  ο οποίος δήλωσε ότι αν και δεν είναι γενικά αντίθετος στην επένδυση , το μέγεθος της αλλά και οι κίνδυνοι που παρουσιάζει τοποθετεί την παράταξή του στους αντιδρώντες στην επένδυση όπως παρουσιάζεται,   και κος Σκούφαλος   (ΛΑΣ)   που τοποθετήθηκε ανεπιφύλακτα κατά.
Κατά της επένδυσης τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που παραβρέθηκαν.
Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης οι οποίοι εν συνόλω τάχθηκαν από επιφυλακτικά αρνητικοί έως αρνητικοί στην επένδυση όπως αυτή προτείνεται.
Ο μόνος που τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του έργου ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ.Φυτούσης.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. έληξε με την δέσμευση όλων να συνεδριάσουν εκ νέου ώστε με ψηφοφορία να πάρουν και επισήμως θέση απέναντι στην επένδυση την οποία και θα αποστείλουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν αυτό συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει.
                                                          

6 σχόλια:

  1. olo to nisi arnitiko einai dld?
    Qa xoume show

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Φυτούση έχει οικονομά η υπόθεση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρ ολο που ασχολείται με τα υγρά ο τυπος αυτός,εξακολουθει να ειναι ξεροκέφαλος

      Διαγραφή
  3. καλα κρασιά!Καλά σουμπιτο θα γίνει το έργο στη Χίο. Χεστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις αντιδράσεις. Είναι μεγάλη η κονόμα μάλλον, που λέει και ο φίλος παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελα μαζι μας φίλε και θα δουνε πόσα απιδια βαζει ο σάκκος

      Διαγραφή
    2. Καλά ρε παιδιά, θελουν 2 δισεκατομυρια επενδυση και στειλανε τα παιδάκια να μας πουν τι ωραία που θα ειναι να γεμισει το νησι κέρατα; Διευθυνων Συμβουλος δεν υπάρχει; Επειδή λάδωσαν το Δήμαρχο και κανα-δυο νενέκους νομίζουν οτι τελείωσαν;

      Διαγραφή