Κύριε Βενιζέλο, Πρόεδρε του Πασόκ και υποψήφιε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας

πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή σας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού είχατε αναφέρει μια φράση, η οποία, είναι γεγονός ότι για πολύ συγκεκριμένους λόγους πέρασε στα ψιλά, αλλά προσωπικά με είχε εξοργίσει με είχε οδηγήσει να γράψω ένα άρθρο και να εκφράσω την αντίθεσή μου. Είχατε πει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα φιλοεπενδυτική και ότι δεν είναι δυνατόν να σταματούν μεγάλες επενδύσεις λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.
Πριν μερικές μέρες, στην ομιλία σας κατά την 14η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός σας θέσατε τις 10 θεμελιώδεις, κατά την άποψή σας, προϋποθέσεις της ανάπτυξης, από τις οποίες ξεχωρίζω δύο:
Την υπ' αριθμ. 7, που λέει "Μια φιλοεπενδυτική Δημόσια Διοίκηση που σέβεται την κοινή λογική και τον πολίτη" και την υπ' αριθμ 9, που λέει "Στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που χωρίς να υποστέλλουν καμία περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις, χρειαζόμαστε αναπτυξιακά σχέδια που πραγματοποιούνται, που δίνουν δουλειά, που δίνουν προστιθέμενη αξία".
Από την διατύπωση των δύο αυτών προϋποθέσεων που θέτετε, είναι πασιφανές ότι έχετε αμβλύνει και λειάνει κάπως την προ διμήνου φρασεολογία σας και ελπίζοντας ότι αυτά που λέτε τα εννοείτε λέξη προς λέξη, θα σας περιγράψω με μετρημένα λόγια πώς ακριβώς έχει η κατάσταση σήμερα στη Χίο όπου κατοικώ. Θα το κάνω για δύο λόγους. Πρώτον διότι διαβάζοντας συγκεκριμένα για τη Χίο, θα πάρετε μιαν ιδέα για το πως ακριβώς έχει η κατάσταση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική, όπου πολίτες αντιστέκονται στην καταστροφή των τόπων και της ποιότητας της ζωής τους και δεύτερον επειδή ελπίζω και απαιτώ από εσάς, έναν σημαντικότατο παράγοντα του πολιτικού βίου της χώρας μας, να ενεργοποιηθείτε προς την κατεύθυνση της πραγματικής ανάπτυξης και να σταματήσετε αυτήν την μη αναστρέψιμη καταστροφή που επίκειται να λάβει χώρα σύντομα σε όλη την Ελλάδα.
Στη Χίο λοιπόν, εμφανίστηκε μια πολυεθνική εταιρία ισπανικών συμφερόντων, ή οποία, δίχως κανενός είδους προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, εμφάνισε μιαν ατελή (όπως και εντός αυτής σαφώς αναγράφεται) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία επτά (7) γιγάντιων αιολικών εργοστασίων πάνω στο νησί. Τα βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης: 75 ανεμογεννήτριες κατασκευής και τεχνολογίας 2002, με ύψος κάθε μιας 107 μέτρα οι οποίες σύμφωνα με την ΜΠΕ θα είναι ορατές από κάθε σημείο του νησιού. Επίσης, 48χλμ διανοίξεις δρόμων πάνω στα βουνά, εκατοντάδες στρέμματα εκβραχισμών, 1.1 στρέμμα γήπεδο βάσης για κάθε μία από τις α/γ, και όλα αυτά για παραγωγή ρεύματος που θα φεύγει στο σύνολό του προς την ηπειρωτική χώρα, αν ποτέ ποντιστεί καλώδιο μεταφοράς στο Αιγαίο, έργο για το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανενός είδους μελέτη. 
Δεν θα συνεχίσω με άλλα από τα απίστευτα χαρακτηριστικά αυτού του τρομακτικού σχεδίου που ονομάζεται αναπτυξιακή επένδυση, για να μη σας κουράσω και δεν διαβάσετε παρακάτω. Εξάλλου πιστεύω ότι όσα ήδη ανέφερα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία τους σεβασμού της κοινής λογικής, την οποίαν επικαλείσθε, άρα δεν χρειάζεται και να πω περισσότερα.
Θα σας πω όμως ότι όλο αυτό το τεράστιο σχέδιο το οποίο, αν εφαρμοστεί θα καταστρέψει τη φυσιογνωμία του νησιού μετατρέποντάς το ολόκληρο σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η οποία εκτός των άλλων δεν διαθέτει και μελέτη μεταφοράς και διάθεσής της, ήρθε να τεθεί με τρόπο εντελώς αποικιοκρατικό, δίχως ούτε να έχει ενημερωθεί ποτέ η τοπική κοινωνία και δίχως να δίνεται κανένας απολύτως λόγος, ούτε καν γνωμοδοτικός, στον τοπικό Δήμο επί όλης της διαδικασίας.
Αν αυτά τα σχέδια επενδύσεων κ. Βενιζέλο νομίζετε ότι σέβονται την κοινή λογική και τον πολίτη, τότε ναι, έχετε δίκιο να μας ζητάτε να γίνουμε πιο φιλοεπενδυτικοί εμείς και κατ' επέκταση η Δημόσια Διοίκηση. Αν όμως το εννοείτε αυτό που προσθέσατε τελευταίως στη φρασεολογία σας για τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή το "δίχως να υποστέλλουν καμία περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία", τότε οφείλετε εσείς προσωπικά και το ελληνικό κράτος του οποίου είστε σημαίνον στέλεχος, να προστατέψουν και τους πολίτες και πολύ περισσότερο τη φύση και το ανάγλυφο της χώρας μας, βάζοντας τέλος σε τέτοιου είδους "επενδυτικά" τερατουργήματα. Διότι τα αναπτυξιακά σχέδια που θα πραγματοποιηθούν και θα δώσουν δουλειά και προστιθέμενη αξία κ. Βενιζέλο, γνωρίζετε πολύ καλύτερα από όλους ότι εδράζονται σε άλλην, διαμετρικά αντίθετη λογική και φιλοσοφία από τα ήδη προτεινόμενα της λεηλασίας των φυσικών μας πόρων, της αρπαχτής και της πλήρους απαξίωσης, αλλοίωσης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Τα έργα αυτά κ. Βενιζέλο, γνωρίζετε επίσης πολύ καλύτερα από όλους μας, ότι καταστρέφουν κάθε προοπτική μελλοντικής ισόρροπης, αειφόρου, διαρκούς και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της Ελλάδας. Γι αυτό έχετε χρέος, ως σημαίνων πολιτικός και υποψήφιος Πρωθυπουργός, να βάλετε φρένο σε αυτού του είδους την "ανάπτυξη" και να προωθήσετε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεχωριστά, τις πολιτικές εκείνες που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου, θα βασιστούν σ' αυτά, θα τα σεβαστούν και θα επιτύχουν πραγματική ανάπτυξη. Τότε και μόνον τότε θα φτάσετε στο ευκταίο, οι τοπικές κοινωνίες δηλαδή να μην αντιδρούν και να μην διώχνουν τις επενδύσεις. Όταν τις σεβαστείτε. 
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και συζήτηση
Μετά τιμής
Γιάννης Μακριδάκης
συγγραφέας