Μιλά όταν χρειάζεται και σιωπά όταν πρέπει, θέτει ερωτήματα και βασανίζει με γρίφους.
Συνολικές προβολές σελίδας
Τετάρτη 11 Απριλίου 2012
5 σημεία στα οποία μας διαφώτισε ο εκπρόσωπος του Ροκα
Προχθές παρακολουθήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ενημέρωση του εκπροσώπου της εταιρίας Ρόκα και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων επί του σχεδιαζόμενου έργου.
Επί των κυριοτέρων ζητημάτων που τέθηκαν παραθέτω τις πιο κάτω παρατηρήσεις για περαιτέρω προβληματισμό:
1. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας στην ερώτηση "ποιος είναι ο τύπος, η τεχνολογία και η χρονολογία κατασκευής των α/γ που θα τοποθετηθούν", δήλωσε επισήμως άγνοια.
Όμως στην ΜΠΕ που κατατέθηκε δηλώνεται σαφώς ότι η α/γ είναι οι GAMESA 680 των 2MW, τεχνολογίας 2002, γεγονός που αναδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έργο αυτό να μην είναι τίποτε άλλο παρά ένα ξεφόρτωμα του στοκ των ξεπερασμένης τεχνολογίας μηχανημάτων. Η Χίος να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά ως χώρος ταφής κάποιων παλαιών μοντέλων και να ξαναβρεθούμε μπροστά σε ένα έργο που από την μία δεν θα λειτουργήσει ποτέ, από την άλλη θα μας μείνει να το βλέπουμε (όπως: σωλήνας Ναγού, μαρίνα Νοσοκομείου, ΒΙΑΛ, Βαμβακουργία κλπ)
2. Η περιβόητη διασύνδεση της Χίου με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι το μέγιστο ψέμα. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά, καθώς και έδειξε σε διαφάνεια τον ακριβή τίτλο και τον σχεδιασμό του έργου Αιγαία Ζεύξις. Η Χίος συνδέεται με καλώδιο μονάχα με τη Λέσβο και εξαρτάται από αυτήν. Δεν υπάρχει καλώδιο σύνδεσης της Χίου με τον ηπειρωτικό κορμό παρά μόνο μέσω Λέσβου, αν και όποτε γίνει η διασύνδεση της Λέσβου με την ηπειρωτική χώρα.
3. Το καλώδιο που θα ξεκινά από τη Χίο για τη Λέσβο θα έχει "χωρητικότητα" 350MW, όπως σαφώς είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ενώ η μέγιστη ονομαστική παραγωγή των α/γ που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε αυτή τη φάση στη Χίο είναι 150MW. Αυτό σημαίνει ότι αν η εταιρία ξεκινήσει ένα έργο εδώ στη Χίο, μετά θα μας γεμίσει το νησί α/γ για τη μεγιστοποίηση του κέρδους της και την πλήρη εκμετάλλευση της δυνατότητας του καλωδίου Χίου - Λέσβου, δλδ θα εγκαταστήσει άλλες 150 α/γ της ίδιας τάξης και κλίμακας, σύνολο 225 και τότε η Χίος θα είναι ολόκληρη, από βορρά ως νότο ένα εργοστάσιο. Ήδη, μας το είπε ξεκάθαρα ή ίσως και να του ξέφυγε, ότι στη Λήμνο, για την οποία μέχρι στιγμής ξέραμε ότι θα τοποθετηθούν 125 α/γ, η εταιρία σχεδιάζει 450!
4. Το καλώδιο που θα συνδέει τη Λέσβο με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν διευκρινίστηκε τίνος ιδιοκτησία θα είναι. Αν θα είναι δλδ της εταιρίας ή του δημοσίου, με δεδομένο ότι η μεταφορά του ρεύματος είναι αποκλειστική ευθύνη της δημόσιας ΔΕΣΜΗΕ. Σε αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε για το ζήτημα αυτό εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της εταιρίας προανήγγειλε νέα εκδήλωση ενημέρωσης λέγοντας επ' ακριβώς: "Αφού δεν με πιστεύετε εμένα, θα φέρω έναν εκπρόσωπο της ΡΑΕ, της ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ Αναναεώσιμες, για να σας τα πουν οι ίδιοι" Η παραπάνω δήλωσή του πολλά πονηρά και αδιαφανή μπορεί να σημαίνει και να προδίδει. Με δεδομένο ότι η ΡΑΕ είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας του Ελληνικού Κράτους, ότι η ΔΕΣΜΗΕ είναι η μοναδική εταιρία του δημοσίου που έχει την ευθύνη της διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι ανταγωνιστής της Iberdrola Ροκας, η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του Ρόκα προχθές, θεωρείται τουλάχιστον ατυχής. Ή θεωρεί ότι ήρθε να πει φούμαρα στους ιθαγενείς ή υπάρχουν τεράστια ζητήματα. Η ΡΑΕ, η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να έρθει και δεν πρόκειται να έρθει στη Χίο, υπακούοντας σε κάθε εταιρία που την καλεί για υπεράσπιση. Είναι σαν να μας λέει ο κάθε τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός ότι θα μας φέρει το ΕΣΡ για να μας πείσει ότι έχει δίκιο. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΔΕΣΜΗΕ, ενώ με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ανταγωνιστή της ΡΟΚΑΣ, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα συμβεί, εκτός κι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, με ό,τι αυτό σημαίνει...
Οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χίου και κυρίως ο επικεφαλής της Νέας Αντίληψης κ Γ. Χαλλιορής δήλωσαν κατηγορηματικά ότι αυτό το οποίο εγκρίνουν στο όλο έργο είναι η διασύνδεση της Χίου με τον ηπειρωτικό κορμό. Από τα πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι η Χίος πρώτον δεν συνδέεται απευθείας με την στερεά Ελλάδα αλλά μόνο μέσω Λέσβου και δεύτερον ότι η διασύνδεση σχεδιάζεται υπό αδιευκρίνιστες και σκοτεινές συνθήκες. Βγάζω στην άκρη προς το παρόν το γεγονός ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τα βάθη του Αιγαίου και την πόντιση του καλωδίου από Λέσβο προς Ελλάδα, έργο για το οποίο δεν υπάρχει καν μελέτη.
5. Τέλος, τέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους διάφορα ζητήματα περιβαλλοντικά. Ο κ. Στεφάνου διαφώνησε με το έργο επειδή, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κρίνεται καταστροφικό για το νησιωτικό τοπίο. Ο κ. Φαρατζής είπε χαρακτηριστικά και καταγράφηκε και στα πρακτικά: "Αν δεχτούμε το έργο, σε 30 χρόνια που θα είμαστε πεθαμένοι όλοι, από τον Αγιο Πέτρο θα λέμε τι μαλακία κάναμε". Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χαλλιορής, αφού εξήγησε ότι ως παράταξη λένε ναι στη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα (βλ. 4), έθεσε τον όρο ότι η εταιρία πρέπει να φέρει τελειωμένη και σαφή την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (η οποία είναι ακόμηη ατελής όπως ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρίας παραδέχθηκε, αφού δεν έχει τελειώσει η Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη) στην οποία, εκτός όλων των άλλων θα έχει γίνει μελέτη και για το ενδεχόμενο επηρεασμού της παγκοσμίου μοναδικότητας καλλιέργειας μαστίχας. Αλλιώς, είπε, αν δεν φέρετε πλήρεις και πειστικές μελέτες, θα μας δείτε κι εμάς να τασσόμαστε απέναντί σας.
Από όλα τα παραπάνω φαίνεται πεντακάθαρα ότι τίποτε δεν είναι ρόδινο και διαυγές σε αυτή την επένδυση. Η εταιρία ή μας περιφρονεί ή το μόνο που θέλει είναι να πάρει κάποιες επιδοτήσεις αποθέτωντάς μας εδώ τα τεράστια παλιάς τεχνολογίας μηχανήματα και καταστρέφοντας το νησί μας και μετά να φύγει ή να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της κάνοντας όλο το νησί μια ανεμογεννήτρια. Εξάλλου στην ΜΠΕ, στο σημείο που πρέπει να δηλώσει πώς θα κάνει αποκατάσταση τοπίου όταν ύστερα από 25 χρόνια τελειώσει η ζωή των ανεμογεννητριών της, γράφει με πολύ επιστημονικό τρόπο : "εύκολα".
Χιώτες και Χιώτισσες, τα συμπεράσματα από όσα ειπώθηκαν κι ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δικά σας.
Αξιότιμοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αξιότιμοι Δήμαρχε και Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ.κ. Λαμπρινούδη και Γανιάρη, ελπίζω ότι θα κάνετε τα πάντα για να προστατεύσετε το νησί μας από τις καταστροφικές διαθέσεις αυτής της "επένδυσης" που όχι μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρει αλλά θα έχει αποτέλεσμα την βέβαιη και μη αναστρέψιμη καταστροφή της Χίου. Ό,τι άφησε όρθιο ο Καρά Αλής το 1822, θα το αποτελειώσει ο Ρόκας σχεδόν δύο αιώνες μετά.
Καλό Πάσχα σε όλους.
Μετά τιμής
Γιάννης Μακριδάκης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου