Μιλά όταν χρειάζεται και σιωπά όταν πρέπει, θέτει ερωτήματα και βασανίζει με γρίφους.
Συνολικές προβολές σελίδας
Σάββατο 14 Απριλίου 2012
Ενας αναποδος άνεμος φυσάει για την πρασινη επανασταση της Δανιας.(από The telegraph)
Η Δανια είναι προ πολλου ενα μοντέλο-προτυπο για τους πράσινους ακτιβιστές, αλλα τώρα εχει αλλάξει σε μια απο τις πρώτες χώρες που εναντιώνεται απέναντι στις τουρμπίνες.
By Andrew Gilligan, 8:00AM BST 12 Sep 2010
Για τους πράσινους υποστηρικτές, είναι ο παραδεισος με τις φάρμες αέρα, παράγοντας οπως υποστηρίζεται ενα πέμπτο της ενεργειας απο τον ανεμο και παίρνοντας επαίνους απο τους Βρεταννους υπουργους ώς το μοντελο που πρεπει να ακολουθήσουν. Αλλά μέσα σε μια ολοένα αυξανομενη κοινωνική αντιδραση, η Δανία, η χώρα με την πιο εντονη εφαρμογή των αεροτουρμπινών στον κόσμο, αρχιζει να στρεφεται ενάντια σ’αυτες.
Τον τελευταιο μήνα, περασε απαρατηρητο στην Βρεττανια, η δημόσια ενεργειακή εταιρεία γίγαντας της Δανίας, Dong Energy, ανακοινωσε οτι θα σταματησει τις μελλοντικές φαρμες ανέμου στην ξηρά σ’ολη τη χώρα. “Καθε φορά που τοποθετουμε τετοιες φάρμες στη ξηρά, το κοινό αντιδρα με αρνητικο τροπο και είχαμε και σε μεγαλο βαθμό αρνητικών παρατηρήσεων απο τους γείτονες”, ειπε ο υπευθυνος τυπου της εταιρείας. “Τώρα στρεφουμε ολες μας τις ενέργειες για την δημιουργια τετοιων εγκαταστασεων σε θαλάσσιο χώρο”.
Ακομα κι αν μέλη της Βρεταννικής κυβερνησης συνεχισουν να διαλαλουν φωναχτα υπέρ της αιολικής εκμετάλευσης, αλλες χώρες φαινεται να αρχισουν να “είναι κρύοι” στην ιδέα αυτή. Το καλοκαίρι αυτό, η Γαλλία εισήγαγε καινουργιους περιορισμους στην αιολική ενέργεια οι οποίες, σύμφωνα με το Γαλλικο αιολικό λομπυ, θα θεσουν σε κινδυνο περισσότερο απο το ενα τεταρτο των εθνικων της σχεδίων για αιολικές φάρμες.
Συμφωνα με το προσφατο Αιολικο Δεικτη Τιμων των Τουρμπινών, που καταθέτει το Bloomberg New Energy Finance, οι τιμές των νέων αιολικών τουρμπινων έχουν πέσει κατα 15% παγκοσμίως απο την κορυφή που ειχαν πιάσει το 2008, μέσα σε μια καταρρευση των τιμων στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ζήτηση. Ο William Young, διευθυντής της Bloomberg's Wind Insight Service, αναφέρει: "Οι προσδοκίες για τις τιμές των τουρμπινων δεν ήταν ποτε τοσο χαμηλές, και η τρεχουσα υπερπροσφορα στην αγορας θα συνεχισει για αρκετό χρονικό διάστημα ακομα."
Αλλά στην Δανία, τη μεγάλη πρωτοπόρο στις αιολικές φαρμες, θα δουμε μερικές απο τις πιο ενδιαφερουσες αλλαγες να παιρνουν σαρκα και οστά. Το 1980, η Δανεζικη κυβερνηση ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που εφερε μεγαλης κλιμακας επιδοτησεις, πάνω στις οποιες – οπως και στην Βρεταννια – η αιολική βιομηχανία εξαρταται.
Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Σύμφωνα με την Danish Wind Energy Association, υπάρχουν πάνω απο 4000 γήινες τουρμπίνες – 2/3 παραπάνω απο ότι στην Βρεταννια – σε μια χωρα το 1/5 του μεγεθους της. Πουθενα αλλου δεν υπάρχουν περισσοτερες τουρμπινες ανα κεφαλη, και η Δανια είναι επίσης το παγκόσμιο κέντρο παραγωγης αιολικών τουρμπινων – με την εταιρεία Vestas, παγκοσμια πρωτοπόρο στις αιολικές τουρμπινες, να βρησκετε στην χώρα αυτη.
Δυστυχως, οι Δανέζικοι λογαριασμοι ηλεκτρικου ρευματος εχουν επηρρεαστεί τοσο δραματικά οσο και η εικόνα του Δανέζικου τοπιου. Χάρη εν μέρη στις επιδοτήσεις για αιολικες φάρμες, οι Δανοι πληρωνουν απο τις πιο ακριβές ενεργειακές ταριφες στην Ευρώπη – σε μέσο όρο – σχεδον διπλάσιο απο οτι στην Βρεταννια. Κάτω απο κοινωνική πίεση, το κυβερνών Αριστερο Κόμμα της Δανιάς εχει μειώσει τις χρηματικές προσφορες στην αιολική βιομηχανια.
"Απο το 2005 και μόνο, 5.1 δις κορώνες [£621 εκ λιρες Αγγλιας] εχουν πληρωθει στους ιδιοκτήτες αιολικών τουρμπινών. Το κοστος μεταφερθηκε στους επιχειρηματιες και ιδιώτες καταναλωτες," ειπε ο κομματικός εκπροσωπος τυπου για περιβαλλοντολογικά θέματα, Lars Christian Lilleholt. "Φαινετε πως εγινε πολιτική μόδα να λέμε οτι θα πρεπει να υπάρχει μεγαλυτερη υποστηρηξη για τον ανεμο. Αλλα πρεπει να κοιτάξουμε και αλλες εναλλακτικές πηγες ενεργειας. Δεν μπορουμε να συνεχιζουμε μόνο με την αιολική."
Οι μειώσεις στις επιδοτησεις ειναι σχεδόν σιγουρο οτι ειναι ο μόνος λογος για την κινηση της εταιρείας Dong να σταματήσει τις εφαρμογες πάνω στη ξηρα. Αλλά ο δημοσιος θυμος ειναι αρκετά αληθινός επισης. Μέχρι προσφατα, υπήρχε μικρη αντιδραση για τους ανεμομυλους. Αλλα τωρα φαινετε πως εχει ξεπερασει το οριο που εμφανιστηκε αρχικά. Νωριτερα αυτή τη χρονια, ενα καινουργιο εθνικό αντι – αιολικό κομμα, Γειτονες των Μεγαλων Αεροτουρμπινων, δημιουργηθηκε. Περισσοτερα απο 40 δημοσιες ομάδες εχουν γινει μέλη.
"Οι ανθρωποι εχουν βαρεθει να βλεπουν την περιουσια τους να χανει την αξία της και ο υπνος τους να καταστρεφεται απο τον θόρυβο απο τις μεγάλες αεροτουρμπινες," αναφέρει ο προεδρος του συλλογου, Boye Jensen Odsherred. "Δεχομαστε συνεχως τηλεφωνηματα απο δημοσιες ομαδες πολιτων που θέλουν να συμμετάσχουν."
Σε μια τυπική διαμαρτυρια στο κέντρο της πολης Svendborg, το τοπικο διοικητικο συμβουλιο, εθεσε ορια υψους και αριθμου αεροτουρμπινων κατω απο εντονη πιεση απο τους κατοικους. "Οι βιαιες διαμαρτυριες και η αβεβαιοτητα του τι σημαινει χαμηλης συχνοτητας θόρυβος για την υγεια σημαινει οτι οτι δεν μπορουμε τωρα να εκθέτουμε τους πολιτες μας σε μεγαλες αεροτουρμπινες," ειπε ο αναπληρωτης δημαρχος, Lars Erik Hornemann.
Υπαρχει επισης ολοενα και αυξανομενη επιφυλαξη για τους μεταγενεστερους μελλοντικους ισχυρισμους της αιολικης βιομηχανιας. Αν και ο ανεμος οντως παραγει μια ποσοτητα ηλεκτρισμου ιση με το 1/5 των αναγκών της Δανίας, η περισσοτερη απο αυτην την ηλεκτρική ενεργεια δεν καταναλώνεται στην Δανια.
Η ηλεκτρική ενεργεια επισης, εκτος της περιπτωσης παραγωγης της υδροηλεκτρικά, δεν μπορει να αποθηκευθει σε μεγάλες ποσοστητες. Οι ενεργειακες εταιρειες πρεπει να την παραγωνουν την στιγμη που υπάρχει ζήτηση για κατανάλωση. Αλλα το νουμερο ένα μειονεκτημα της αιολικής ενεργειας – στην Δανια, οπως και οπουδηποτε αλλου – ειναι η μη προβλεψημοτητα και μη δυνατοτητα ελεγχου της. Τις περισσοτερες φορες ο αερας δεν φυσαει στις σωστες ταχυτητες για να παραγει ηλεκτρική ενεργεια. Αλλα ακομα κι αν μπορει, ειναι σε στιγμες που πολύ λιγη ηλεκτρική ενεργεια ειναι χρειαζουμενη – στο μεσο της νυχτας, για παραδειγμα.
Οπότε, το μεγαλυτερο μέρος ηλεκτρικής ενεργειας που παραγει η Δανεια πρεπει να εξαγεται - μεσω διασυνδετικών καλωδιων – στην Γερμανια, για να ισορροπει τις αυξομειώσεις στης χώρας εκεινης το αιολικό συστημα, ή στην Σουηδία και στην Νορβηγια, που ολοκληρο το ενεργειακο τους συστημα ειναι υδροηλεκτρικό, και εκει που μπορει να αποθηκευτει. (Οι Σουηδοι και οι Νορβηγοι το χρησιμοποιουν οι ιδιοι, ή το πουλάνε πισω, με κέρδος, στους Δανους. Αν το χρησιμοποιουν οι ιδιοι, δεν υπάρχει φυσικά, εξοικονόμηση ρύπων διοξειδιου του ανθρακα – γιατι ολοκληρη η Νορβηγικη και η Σουηδικη παραγωγη υδροηλεκτρικής ενεργεια ειναι ουδετερη σε ανθρακα ουτως ή αλλως).
"Θα μπορουσα να ερμηνευσω τα στοιχεια [των εξαγωγων] οτι δειχνουν τους Δανους να εξαρτωντε απο τις μοναδες ορυκτών καυσιμων για τις καθημερινες τους αναγκες," ειπε ο John Constable, διευθυντης ερευνας για το Ιδρυμα Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας που εδρευει στο Λονδινο, το οποιο εχει αναθέσει λεπτομερη ερευνα πανω στην εμπειρια της Δανιας. "Δεν παιρνουν το 20% της ηλεκτρικης ενεργειας απο τον ανεμο. Η αληθεια ειναι ενα αρκετα μεγαλυτερο συστημα, που αποτελείται απο την Δανια και την Γερμανια, εχει καταφερει να παιρνει το 7% - και αυτο μονο και μονο λογω μιας τυχαιας συνδεσης με την υδροηλεκτρική ικανοτητα της Νορβηγιας και της Σουηδιας."
Στο μεταξύ, η Βρεταννια, ειναι σχεδον σιγουρο οτι ουτε κι αυτο δεν θα μπορεσει να καταφερει. "Το συστημα μας ειναι εντελώς διαφορετικο, " αναφερει ο Constable. "Ήμαστε ενα νησιωτικο δικτυο. Δεν εχουμε σχεδον καθολου διασυνδεσεις μ’αλλες χώρες, μονο ενα πολύ περιορισμενο μερος υδροηλεκτρικο, και η Βρεταννικη κυβερνηση απλά δεν ξέρει πως να ενσωματωσει τους πολύ μεγάλους στολους απο αεροτουρμπινες που ανεμελα εισαγαγουν. Ειναι μια βουτιά στο σκοταδι."
Η Βρεταννια ειναι σχεδον σιγουρο, οτι θα καταληξει να πρεπει να δημιουργησει τοσους νεους σταθμους ενεργειας ορυκτων καυσιμων οσο και αν δεν δεν ειχε βαλει φαρμες αιολικης ενεργειας, για να παραγει την ενεργεια που θα χρειαζετε για να καλυψει τις αυξομειωσεις του αερα.
Φαινομενικά σαν να μην δινει καθολου σημασια σ’ολα αυτα, η επιτροπη ελεγχου κλιματικης αλλαγης της κυβερνησης, η Επιτροπη Κλιματικής Αλλαγης, συνεχισει να σχολιάζει πολύ θετικά το παραδειγμα της Δανιας, και μονο την τελευταια εβδομαδα απαιτησε την εφαρμογη 10000 περισσοτερων γιηνων αεροτουρμπινών ωστε να βοηθησει στους στοχους του Whitehall οτι 30% την ηλεκτρικής ενεργειας στη Βρεταννια πρεπει να παραγεται απο ανανεωσιμες πηγες ενεργειας μεχρι το τελος της δεκαετιας. Αυτος ο στοχος (προς το παρον το νουμερο ειναι 4%) πολιτικά σχολιάζετε ως “οπτιμιστικο” απο το Εθνικο Γραφειο Ελεγχων. Στην πραγματικότητα, ψιθυριζεται απο τους περισσοτερους παρατηρητες οτι πρόκειται για μια απόλυτη φαντασια .
Ειναι ενδιαφερον, παρολ’αυτα, οτι ο Chris Huhne, υπουργος Ενεργειας, εναντιος στην πυρηνική ενεργεια και υπερμαχος της αιολικής, φαινετε οτι περναει σε μια διαφοροροίηση στην διάθεση του.
Υπαρχει ακομα πολύ συζητηση στην κυβερνηση για αιολικές φαρμες στην θάλασσα, αλλα εχει ακουστει και πιο μαλακος πάνω στο ζητημα μια καινουργιας γενιας πυρηνικών σταθμων.
"Πιστευω οτι υπάρχει μια κριση ρεαλισμου," ειπε ο Constable. "Ο ανεμος δεν ειναι κακη τεχνολογια. Ειναι ομως πολυ πιο περιορισμενη απο αυτο που πιστευε ο κοσμος στο παρελθον." Η Δανια, βεβαια, ήταν επισης ο τοπος στον οποιο οι προσπάθειες του ΟΗΕ να φτασουν σε μια κλιματικη συμφωνια καταβαραθρώθηκαν πικρά τον προηγουμενο χρόνο. Η χωρα φαινεται οτι αρχιζει να δημιουργει μια συνηθεια να χαλαει τις πιο φιλοδοξες ελπιδες των οικολογων.
σημ χσ: η μετάφραση είναι πρόχειρη και την έκανε φίλη του ιστολογίου οπότε συγχωρείστε τα πιθανά λάθη ή ασυνταξίες αλλά νομίζουμε ότι αποδίδει άριστα το άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά εδώ:http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/denmark/7996606/An-ill-wind-blows-for-Denmarks-green-energy-revolution.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου