Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ψήφισμα Διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής Επιστήμης της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Αιολικά Πάρκα στη Χίο

¬Χίος, 4 Απριλίου 2012

Θέμα: Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στο Βόρειο Αιγαίο

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόθεση εγκατάστασης επτά γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στο ευαίσθητο και επιβαρυμένο οικοσύστημα του νησιού μας. Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας καθεαυτή σαν πρόθεση, δεν είναι κατακριτέα, κάθε άλλο. Πρόκειται για καθαρή ενέργεια, χωρίς απόβλητα, είναι ανεξάντλητη και αποτελεί σαφώς καλύτερη λύση συγκριτικά με το πετρέλαιο ή τον άνθρακα. Ωστόσο, για να επωφεληθούν οι κοινωνίες από αυτά τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα θα πρέπει οι επενδύσεις των αιολικών πάρκων να τηρούν αυστηρές προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας.

Τέτοιες προϋποθέσεις δεν φαίνεται να τηρεί η επένδυση της εταιρείας ΡΟΚΑΣ.

Κατόπιν επεξεργασίας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), καθώς και διεθνών άρθρων τα οποία κατέθεσαν αρκετοί επιστήμονες, τεκμηριώνονται διαπιστώσεις και δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά:

- Το έργο θα επιβαρύνει το χιακό οικοσύστημα με δεκάδες χιλιάδες τόνους υλικών: καλωδίων, τσιμέντου, χάλυβα κλπ. Ωστόσο ο συνολικός σχεδιασμός του έργου αποδεικνύει ότι η παραγωγή ενέργειας δεν αφορά την κάλυψη της κατανάλωσης στο νησί και τη μείωση των ρύπων. Αφορά την πώληση και εξαγωγή του ρεύματος στην ηπειρωτική Ελλάδα με σαφή κερδοσκοπικό χαρακτήρα για τον ιδιωτικό φορέα. Αναρωτιόμαστε: τι θα κόστιζε ένας σχεδιασμός με γνώμονα την ουσιαστική μείωση των ρύπων στο νησί;
- Η Χίος θα υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση ενώ ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε θέματα ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη επένδυση θα μπορούσε να δρομολογήσει ουσιαστικές λύσεις ώστε να αντισταθμίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση που η ίδια δημιουργεί.
- Διεθνείς μελέτες αξιόπιστων επιστημονικών περιοδικών και πανεπιστημίων καταδεικνύουν ότι τα μεγάλα αιολικά πάρκα αυξάνουν τη μέση θερμοκρασία εδάφους σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων. Στη Μ.Π.Ε. δεν υπάρχει αναφορά για το θέμα, ενώ η πόλη και χωριά της Χίου απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα, από τις μελλοντικές εγκαταστάσεις.
- Το έργο όπως επισημαίνεται στη Μ.Π.Ε. είναι από τα μεγαλύτερα στο Αιγαίο. Τότε γιατί οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι προσωρινές και ελάχιστες;
- Δεν διευκρινίζεται επίσης τι πρόκειται να συμβεί, σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του αιολικού πάρκου για διάφορους λόγους. Αν προβλέπεται δηλαδή η απεγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών, ύψους 100 μέτρων, βάρους 250 τόνων και συνολικού βάρους 19.000 τόνων. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εγκατάλειψης αιολικών πάρκων σε χώρες με αυστηρή νομοθεσία και ισχυρή κρατική διοίκηση όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
- Το έργο αλλοιώνει τη μορφολογία και επηρεάζει ανεπανόρθωτα το νησιωτικό χαρακτήρα της Χίου, στοιχεία διαμόρφωσης της συνείδησης των πληθυσμών για πολλές χιλιάδες χρόνια. Τα «βράχια» του Αίπους αποτελούν ανάγλυφο τοπίο απείραχτο για εκατομμύρια χρόνια. Αναρωτιέται κανείς, ποιος έχει το δικαίωμα να λάβει αποφάσεις για την αλλοίωση του και σε ποιον πρέπει να λογοδοτήσει; Υπενθυμίζεται ότι πλην του πρόσφατου νόμου του Γ. Παπακωνσταντίνου η περιοχή προστατεύονταν ως ζώνη NATURA 2000.

Ως κάτοικοι των νησιών βιώνουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε πολίτης στη συνοριακή ύπαιθρο. Απόσταση από το κέντρο, φτωχές ή ανύπαρκτες επενδύσεις, δαπανηρές μεταφορές, συνοριακές διαφορές κλπ. Βασικό κίνητρο των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών για παραμονή στη μεθόριο είναι το φυσικό περιβάλλον. Αν η Χίος μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ρεύματος, ο νησιώτης δέχεται καθοριστικό πλήγμα.

Επιπλέον, αν η Μ.Π.Ε. εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο θα είναι σαν να υιοθετείται - επιβεβαιώνεται η έμμεση αναφορά ότι το νησί δεν διαθέτει τόσο υψηλή αξία όσο οι Κυκλάδες όπου κρίθηκε χώρος προστατευμένος από τις ανεμογεννήτριες λόγω «οπτικής όχλησης», σύμφωνα με τον ίδιο τον επενδυτή (βλ. Μ.Π.Ε. σελ. 4-13).

Εντέλει, δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζεται αναπτυξιακό έργο στην περιφέρεια, το οποίο δεν προσφέρει καμία απολύτως ανάπτυξη για την ίδια την περιφέρεια. Για το νησί το έργο δεν προσφέρει ουσιαστικά θέσεις εργασίας, δεν αφήνει τεχνογνωσία, δεν εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου, δε μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, και δε δημιουργεί καμία αξιοποιήσιμη υποδομή. Ακόμα και η χρυσή ευκαιρία της ενεργειακής διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα φαίνεται να είναι εκτός ατζέντας για οτιδήποτε άλλο πέρα από την κερδοσκοπική μεταφορά του συνόλου της παραγόμενης πράσινης ενέργειας μακριά από το νησί. Αν κατορθώσουν τελικά την πόντιση του καλωδίου η οποία είναι επίσης αβέβαιη.

Το παρόν θα κατατεθεί στο Δήμο Χίου ως ψήφισμα διαμαρτυρίας. Συλλέγονται υπογραφές στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.voreioaigaiosos.gr. Απευθύνουμε έκκληση όλοι οι πολίτες, φορείς και σύλλογοι να τοποθετηθούν με σαφήνεια. Θα υποστηρίξουμε ένα έργο άλλης τάξεως που θα έχει ως προτεραιότητα τη μείωση των ρύπων, την κάλυψη των εντόπιων αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αξίες που διέπουν τον πολιτισμό μας. Ένα έργο που θα προσφέρει και στη Χίο.

Υπογράφουν τριάντα επί συνόλου σαράντα διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Αγγελική Γαϊτάνου
Βαγγέλης Μεννής
Βάια Σαρρή
Βάσω Βασιλείου
Γιάγκος Δάγκινης
Γιάννης Αυγερινός
Γιώργος Μελέκος
Γιώργος Παντελούκας
Δέσποινα Μονογιούδη
Δήμητρα Ραφτέλη
Ιάσονας Κουφοδόντης
Ισαβέλλα Μπουρνιά
Ισίδωρος Κριτής
Κυριακή Σαλιάρη
Κώστας Σταμούλης
Λαμπρινή Μουντούδη
Μάνος Δροσάκης
Μαρία Μονιούδη
Μαρία Σιμούλη
Μαρίκα Λυκουρίνα
Νίκος Γανιάρης
Οδυσσέας Πιτσόλης
Σταματία Γεωργούλη
Στέλλα Πουλάκη
Φιλομήλα Μπόλια
Ευαγγελία Πρωϊου
Φώτης Σιδηροφάγης
Δέσποινα Ανδριώτου
Αργυρώ Ανδριώτου
Αναστάσιος Μόσχος

1 σχόλιο: