Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση

Περιγραφή: Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Gunther Oettinger, Επίτροπος για την Ενέργεια, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Jurgen Becker, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης , στην ειδική ημερίδα για το πρόγραμμα Ήλιος που οργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ , την Τρίτη 3 Απριλίου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής.
Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο. Όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γκίντερ Έτινγκερ, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στόχος είναι το νέο πλαίσιο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό. Από τη μεριά του ο Πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τις επενδύσεις στην ενέργεια και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές.
«Στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, δεν θέλουμε μια Ελλάδα απομονωμένη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία, όπως είπε, υπήρξε στην πρώτη φάση εξαιρετικό ενδιαφέρον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος», επισήμανε ότι η υλοποίησή του θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. «Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ, επίδοση που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στο μέλλον για να είναι βιώσιμη πρέπει, όπως είπε, να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.

Για το πρόγραμμα «Ήλιος», ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Σημείωσε, επίσης, ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν σημαίνει εκχώρηση του ελληνικού ήλιου σε ξένες δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια», είπε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Έτινγκερ, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο. Στόχος, όπως είπε, είναι το νέο πλαίσιο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει μείωση στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Έτινγκερ δήλωσε ότι στο νέο πρόγραμμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή ενεργειακών διασυνδέσεων, περιλαμβάνονται και έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η διασύνδεση με Ιταλία και με Δυτικά Βαλκάνια.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., κ. Γκίντερ Έτινγκερ υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομία και εξαγωγές και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση. Τόνισε, ακόμη, ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες- μέλη και θα δημοσιοποιήσει σύντομα στοιχεία για την πορεία επίτευξης των υποχρεωτικών στόχων που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Επεσήμανε ότι η υπάρχουσα υποδομή δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη του «Ήλιος» για την οποία, όπως είπε, θα απαιτηθεί ενίσχυση των δικτύων, διασύνδεση των νησιών και νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, βήματα που εξυπηρετούν και τον στόχο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα έχει ρόλο- κλειδί για την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας και επισήμανε την ανάγκη για προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
«Προσγειώνει» τις προσδοκίες για το «Ήλιος» η Γερμανία
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραχώρηση δημόσιας γης σε επενδυτές με στόχο την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας κατά 50 περίπου φορές, από τα 206 μεγαβάτ το 2010 στα 2,2 γιγαβάτ μέχρι το 2020 και έως τα 10 γιγαβάτ μέχρι το 2050. Η Ελλάδα σχεδιάζει να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας αυτής σε χώρες τις κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα στη Γερμανία, που επιδιώκει να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της πυρηνικής ενέργειας που παράγει με ανανεώσιμες πηγές. Πρώτα όμως η Γερμανία θέλει να ενισχύσει την δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πριν εξετάσει τις όποιες εισαγωγές, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, κ. Γιούργκεν Μπέκερ κατά την διάρκεια συνεδρίου για την ενέργεια στην Αθήνα.
«Μπορούμε να σκεφτούμε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μόνο ως κάτι συμπληρωματικό της ενίσχυσης του δικού μας δυναμικού από ανανεώσιμες», είπε ο κ. Μπέκερ.
Η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία με βάση τις ισχύουσες τιμές στην Ελλάδα «θα εκτόξευε το κόστος (ενέργειας) για τους (Γερμανούς) καταναλωτές...και η όποια χρηματοοικονομική βοήθεια της Γερμανίας (προς την Ελλάδα) θα έπρεπε να έρθει από άλλες πηγές» είπε ο Επίτροπος.
Αυτή τη στιγμή, πολύ μικρό ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολικής, καλύπτουν το 8% περίπου της συνολικής εγχώριας ζήτησης.

από το ΚΕΡΔΟΣ 3-4-2012

Μάχη απέναντι στα καπιταλιστικά θηρία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου