Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ



       

  Επένδυση Iberdrola-Ρόκας

Είμαστε υπέρμαχοι της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας αλλά στην περίπτωση της επένδυσης της ισπανικής Iberdrola-Ρόκας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα :
·                      υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας και αλλοιώνει τον νησιωτικό χαρακτήρα της Χίου καθώς οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τα περισσότερα σημεία του νησιού
·                      καταστρέφει ένα τεράστιο κομμάτι του φυσικού τοπίου της Χίου με δεκάδες χιλιόμετρα διανοίξεις δρόμων, εκατοντάδες στρέμματα εκβραχισμών και εκχερσώσεων, επεμβάσεις μη αναστρέψιμες.
·                      έχει σημαντικές επιπτώσεις στα είδη των πουλιών και στους βιότοπούς τους και ενδεχομένως στο μικροκλίμα του νησιού
·                      πλήττει τον τουριστικό τομέα και  ακυρώνει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον τόπο μας
·                      στερεί δια παντός τη δυνατότητα από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο μας να εκμεταλλευθεί ο ίδιος την αιολική ενέργεια προς όφελος των δημοτών του, ενώ θα καταστήσει το νησί ισοβίως δέσμιο ενεργειακά από ένα καλώδιο μιας ιδιωτικής και πολυεθνικής εταιρίας.
·                      προσφέρει δυσανάλογα λίγες σε σχέση με το μέγεθος του έργου θέσεις εργασίας και για πολύ περιορισμένο χρόνο, δηλαδή μονάχα όσο διαρκούν τα έργα κατασκευής των αιολικων εργοστασίων, ενώ είναι βέβαιο ότι και οι λιγοστές έμμεσες θέσεις εργασίας δεν θα καλυφθούν από ντόπιο πληθυσμό λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και τεχνικών προδιαγραφών.
·                     αποδίδει λιγοστά αντισταθμιστικά οφέλη αφού σε κάθε κάτοικο των Δημοτικών Ενοτήτων Ομηρούπολης Καρδαμύλων και Αμανής αντιστοιχούν λίγες δεκάδες ευρώ το χρόνο.

καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το νησί μας πάει να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι αποκαλυπτική της λογικής με την οποία λειτουργεί το κεφάλαιο, απαξιώνοντας φύση και ανθρώπους. Έχοντας αρωγό την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και πλάτες τοπικούς παράγοντες και βουλευτές και με φερετζέ την πράσινη ενέργεια τρέχουν να ξεθεμελιώσουν ότι απέμεινε όρθιο σ΄ αυτόν τον τόπο με θύματα εμάς.
Εκτιμούμε ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος για τη Χίο και γενικότερα για το Αιγαίο. Ένας δρόμος που θα στηρίζεται στη φιλοσοφία και τις πρακτικές της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης με τη χρήση μικρής κλίμακας αιολικών και ηλιακών διατάξεων, επιτυχημένου πειραματισμού, βασιζόμενος στην τοπική χρήση ενέργειας μετά από δημοκρατικό σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου