Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ένοπλοι σταμάτησαν πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας

Εξι ένοπλοι μασκοφόροι απείλησαν τους επιβάτες του Αμερικανικού πλοίου «The Audacity of Hope», το οποίο παρά την απαγόρευση απέπλευσε νωρίτερα από το Πέραμα, προκειμένου να μεταφέρει τους Αμερικανούς ακτιβιστές, σύμφωνα με πληροφορίες των διοργανωτών. Το πλοίο σταμάτησε η ακτοφυλακή. Τις τελευταίες ώρες, το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο δυο μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Την πορεία του ανέκοψε, σύμφωνα με πληφορίες ένα zodiac. Αργότερα το καράβι προσέγγισε και δεύτερο Zodiac πάνω στο οποίο βρίσκονταν οι ένοπλοι στραμμένοι προς το «The Audacity of Hope» και απειλώντας τους ακτιβιστές.

Αρχικά το λιμενικό πίεσε το πλήρωμα του πλοίου να επιστρέψει στο σημείο απόπλου, ωστόσο, ο καπετάνιος του πλοίου αρνήθηκε να το πράξει. Ωστόσο, όταν το δεύτερο zodiac, όπου επέβαιναν ένοπλοι άντρες, πλησίασε το αμερικανικό πλοίο, το πλήρωμα αναγκάστηκε να επιστρέψει. Αυτή τη στιγμή, έχει προσαράξει στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου.

Στο σκάφος επιβαίνουν 36 ακτιβιστές και περίπου 10 δημοσιογράφοι, ως επί το πλείστον Αμερικανοί. Ένας από τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο πλοίο, ο Τζόζεφ Ντέινα, ανέφερε στο Al Jazeera πως το πλοίο γύρισε όταν «πλήρως οπλισμένοι κομάντο ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Λιμενικού και στόχευαν με τα όπλα τους ακτιβιστές πάνω στο πλοίο». Σχεδόν αμέσως μετά την ακινητοποίηση του σκάφους, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε ηχογραφημένη η έκκληση της Αν Ράιτ, ακτιβίστριας στο πλοίο, προς τα μέλη του Λιμενικού.Για το περιστατικό έχει προγραμματιστεί στις 10μμ ώρα Ελλάδος διαμαρτυρία στην ελληνική πρεσβεία στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, το καναδικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας που βρίσκεται σε λιμάνι της Κρήτης προσέγγισε το λιμενικό ζητώντας τα πρωτότυπα χαρτιά του πλοίου. Δημιουργήθηκε ένταση καθώς ο καπετάνιος του πλοίου θέλει να δώσει αντίγραφα και όχι τα πρωτότυπα έγγραφα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα τα μέλη της πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα", τόνισαν ότι "δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Γάζα" και υποστήριξαν ότι θα πραγματοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Επισήμαναν δε, ότι η ανακοίνωση απαγορεύει τον απόπλου προς τη Γάζα αλλά όχι γενικά τον απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε από ανακοίνωση του λιμενικού ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής απαγόρευσε τον απόπλου από οποιοδήποτε ελληνικό λιμάνι προς τη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου