Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Βιβλική καταστροφή στην Κύπρο - Τουλάχιστον 12 οι νεκροί


Τουλάχιστον 12 νεκροί και 40 τραυματίες είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι στιγμής ο απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα σε ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από τη Λεμεσό.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και διασώστες, που προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν την κατάσταση. Το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα στο μεγαλύτερο τμήμα του καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Δεκέλειας. Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα, ο σταθμός της Μονής έχει πιάσει φωτιά.

Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή

Όσοι πλησιάζουν στην περιοχή κάνουν λόγο για βομβαρδισμένο τοπίο με σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων και κλαδιά διασκορπισμένα στο δρόμο. Αρκετά είναι και τα κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την ισχυρότατη έκρηξη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, η κοινότητα του Μαρί (η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ζύγι) έχει δεχθεί εκτεταμένες καταστροφές.

Η αστυνομία ζητάει από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην μεταβαίνουν στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ λόγω έλλειψης της σηματοδότησης ζητούν από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα στον δρόμο.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη από νωρίς στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης ενώ στο σημείο έχει μεταβεί τόσο ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, θα μεταβεί στη Ναυτική Βάση ο οποίος έχει συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για τις 12:30.

Ανατινάχθηκαν 98 κοντέινερ με πυρομαχικά!

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη ναυτική βάση υπήρχαν 98 κοντέινερ που περιείχαν πυρομαχικά και πυρίτιδα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δύο εξ αυτών πήραν φωτιά από άγνωστη αιτία.


Στο χώρο της βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα αλλά και ελικόπτερα. «Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση» ανέφερε ο κ. Τσαλικίδης,

Έκκληση για αίμα στα νοσοκομεία

Τα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας βρίσκονται σε επιφυλακή με το νοσοκομείο Λεμεσού να απευθύνει έκκληση για αίμα. Παράλληλα, έχουν κληθεί γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονταν με άδεια.

Όπως τόνισαν κάτοικοι της περιοχής ο θόρυβος από τις εκρήξεις ήταν εκκωφαντικός ενώ από την έκρηξη ανυψώθηκε στον ουρανό ένα τεράστιο «μανιτάρι» καπνού. Στον παλαιό αυτοκινητόδρομο επικρατεί πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου και στο σημείο μεταβαίνουν μόνο ασθενοφόρα καθώς η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού για τα Ι.Χ.

«Δε μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς αλλά μιλάμε για βιβλική καταστροφή» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου