Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εξεστομίσθη η "επιλεκτική χρεοκοπία"- Βενιζέλος: Μην σας φοβίζει!

Η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin όπου συζητήθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Ειναι η πρώτη φορά που κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει την λέξη "χρεοκοπία", έστω και επιλεκτική.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας και πρόσθεσε ότι όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.. Και συνέχισε:

"Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος".

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση δηλώνει "ανοιχτή" σε όλα τα θέματα, καθώς επιδιώκει οριστική λύση η οποία θα διασφαλίζει τη μακρόχρονη βιωσιμότητα, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, πριν την 15η Σεπτεμβρίου και την έκτη δόση.

Επιπλέον, ο Ε. Βενιζέλος εξήγησε ότι ο όρος "εμπράγματες εγγυήσεις", στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ.

"Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας".

Επίσης επισήμανε ότι "η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή".

Ακόμα, ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά:

"Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους".

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι "δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου