Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε σήμερα κατά τρεις μονάδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, από Caa1 σε Ca, ήτοι κατά μόνον μια βαθμίδα υψηλότερα από την διαβάθμιση "χρεοκοπία", υποστηρίζοντας ότι πλέον η πιθανότητα υλοποίησής της είναι "σχεδόν 100%", θέτοντάς το χρέος σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας".
Ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody's εξηγεί ότι η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, "σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες".
Σύμφωνα με τη Moody's, το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε την προηγουμένη εβδομάδα η ευρωζώνη για την Ελλάδα, θα υποβοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας, αν και αυτή αντιμετωπίζει ακόμη μεσοπρόθεσμα προβλήματα φερεγγυότητας και σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει εξαγγελθεί.
"Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ από κοινού με την ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) καθιστούν σαφές ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης (distressed) ανταλλαγής (χρέους), και άρα μιας χρεοκοπίας, επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι σχεδόν 100%", ανακοίνωσε ο οίκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο οίκο, "το (ελληνικό) χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα ανώτερα του 100% του ΑΕΠ επί σειρά ετών και θα αποτελεί σημαντική απειλή στην εφαρμογή δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων".
Σημειώνεται ότι σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) έχει θέσει την Ελλάδα και ο διεθνής οίκος Fitch, υποβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο "CCC", ήτοι μια βαθμίδα υψηλότερα εκείνου της Moody's.
Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι η σύνοδος της ΕΕ για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Σημειώνει ότι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα τεθεί στα χαμηλά επίπεδα της κερδοσκοπικής βαθμίδας και τονίζει ότι θα επαναθέσει αξιολογήσεις μετά-χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όταν "θεραπευθεί" η πιστωτική χρεοκοπία.
Προσθέτει ακόμα ότι η μείωση των επιτοκίων και οι παρατάσεις στις λήξεις των ομολόγων, αποτελούν μια πιθανή ευκαιρία για επανάκτηση του ελληνικού αξιόχρεου.
Η Fitch τονίζει ότι το "δεδικασμένο" του αποτελέσματος της συνόδου με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (private sector involvement-PSI) θα εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών περί του αντιθέτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου