Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τελειώνει το παραμύθι

Ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης Fitch, υποβάθμισε απόψε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CCC (χωματερή) από Β-, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο χρέος της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε C από B. Το αμέσως επόμενο βήμα η είσοδος της Ελλάδος στην κλίμακα high default risk που ουσιαστικά σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία.
Η υποβάθμιση οδηγεί σε selective default ενώ ίσως η διαδικασία αυτή να είναι και η αρχή της επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Θα περιλαμβάνει και επαναγορά χρέους μέσω του EFSF από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα έχει και selective default η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει βαθμολογικά ενώ πιθανότατα να ενεργοποιηθεί και το ELA δηλαδή ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα ανακύψουν σοβαρότατα προβλήματα με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ λόγω του selective default.
Και όλα αυτά την ώρα που η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί πια να αποκλειστεί, έστω και σε προσωρινή βάση, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, της οποίας η ύφεση θα είναι υψηλότερη και θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.
Το ΔΝΤ διαπιστώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί αλλά ακόμη δεν εφαρμόζονται και εδώ αρχίζουν εφιαλτικά σενάρια:''Το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο".

σημ: selective default=επιλεκτική χρεοκοπία,σαν τις γριές κι εμείς που αποκαλούν τον καρκίνο "κακό πράγμα"
Εκείνο τον τορναδόρο σκέφτομαι που πήγε μέσα επειδή είπε ότι θα χρεωκοπήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου