Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Απρόθυμες και ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων

Το κύμα ανακούφισης που ξέσπασε στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών φαίνεται να έχει εξαντλήσει την πορεία του καθώς οι επενδυτές καθίστανται όλο και πιο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές επιτυχίας του πακέτου διάσωσης, γράφουν οι New York Times. Όσο οι επενδυτές εξετάζουν τις λεπτομέρειες του πακέτου , τόσο και περισσότερες ερωτήσεις μένουν αναπάντητες, δηλώνει ο Martin van Vliet, της ολλανδικής ING Bank.
Λόγω της αβεβαιότητας που αρχίσει και επικρατεί στις αγορές μειώνεται συνεχώς και ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θέλουν να συμμετάσχουν τελικά στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Σε μία λίστα, η οποία κυκλοφόρησε από το IIF, περιλαμβάνονταν 30 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν στην κατοχή τους περίπου 70 δις ευρώ ελληνικού χρέους. Όμως, η λίστα εκείνη αντικαταστάθηκε γρήγορα με μια άλλη, που περιείχε 25 ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times oι ελληνικές τράπεζες EFG Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες κατέχουν μαζί περίπου 17 δις ευρώ ελληνικού χρέους, δεν περιλαμβάνονταν στην δεύτερη λίστα υποστήριξης της πρότασης. Να σημειωθεί ότι προηγούμενος η Eurobank και η Πειραιώς είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε rollover ή swap ομολόγων.
Η κρατική ΑΤΕ είπε ότι δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο, καθώς βρίσκεται σε αναδιάρθρωση λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που διαθέτει 5,5 δις ευρώ κρατικών ομολόγων, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης και δεν θα λάβει μέρος στο rollover.
H Marfin, με έδρα την Κύπρο, και με 2.8 δις ευρώ κρατικών ομολόγων στα χέρια της, δηλώνει ότι θα περιμένει τις τελικές λεπτομέρειες της πρότασης για να αποφασίσει.
Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη ,η Εθνική και η Alpha είναι οι μόνοι Έλληνες δανειστές που έχουν δεσμευτεί δημοσίως ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Επίσης, η γερμανική BayernLB, η ισπανική BBVA και η Banco de Credito του Περού, δεν περιλαμβάνονταν πλέον στις λίστες. Λίγο αργότερα, οι τέσσερις από τις πέντε- όχι η Περουβιανή- προστέθηκαν πάλι στην λίστα. Το IFF εξήγησε ότι η διορθωτική λίστα δημοσιεύτηκε λανθασμένα.
Άλλοι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων, περιλαμβανομένων της Royal Bank of Scotland και της γερμανικής DZ Bank, επεξεργάζονται ακόμα τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Το σχέδιο, μάλλον θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο προτού τεθεί σε εφαρμογή, λόγω της αναμενόμενης έγκρισης από όλη την Ευρώπη.
«θα έχουμε ένα μακρύ καλοκαίρι, και πραγματικά θα εξαρτάται από τις κινήσεις των αγορών», ανέφερε ένας τραπεζίτης.
Μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έχουν επιβεβαιώσει από την Παρασκευή οι Deutsche Bank , HSBC , BNP Paribas , Societe Generale , Allianz , AXA και Generali , ενώ σειράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Royal Bank of Scotland δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου