Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Κόβουν το ρεύμα και το τηλέφωνο στην Αστυνομία!


Αμεσος κίνδυνος να... κοπεί το ρεύμα και τα τηλέφωνα στην ΕΛΑΣ ελλοχεύει τους επόμενους μήνες λόγω περικοπών στους σχετικούς προυπολογισμούς των σωμάτων ασφαλείας αλλά και λόγω χρεών προς ΔΕΚΟ από προηγούμενες χρόνιες. Επιπλέον ενυπάρχει ο κίνδυνος από τον επόμενο μήνα να αρχίσουν να μένουν νηστικοί... οι κρατούμενοι σε αστυνομικές υπηρεσίες λόγω έλλειψης των σχετικών κονδυλίων. Ακόμη από το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσουν πάλι να ακινητοποιούνται μαζικά περιπολικά και μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρηση των οχημάτων. Παράλληλα οι αστυνομικοί αναμένεται να σταματήσουν να παίρνουν νυχτερινά από τον Σεπτεμβριο αφού και γι' αυτούς δεν υπάρχουν χρήματα.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση περιγράφεται από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που παρακολουθούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λόγω μικρής εκροής κονδυλίων προς αυτό. Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στα χρέη προς τις ΔΕΚΟ, στη διατροφή των κρατουμένων, στα καύσιμα και στη συντήρηση των οχημάτων όπως και για την πληρωμή των νυχτερινών των αστυνομικών.

Συγκεκριμένα για την πληρωμή του ΟΤΕ προβλέφθηκε για το 2011 ποσό της τάξης των 12 εκατ. ευρώ όταν μόνο τα οφειλόμενα από την προηγούμενη χρονιά ήταν 9,6 εκατ. ευρώ και τα χρήματα για την τρέχουσα χρονιά έχουν πλέον εξανεμισθεί. Για την πληρωμή της ΔΕΗ προβλέπεται κονδύλιο 4,5 εκατ. ευρώ όταν το 2010 είχαν καταβληθεί τελικώς 11 εκατ. ευρώ και φυσικά τα χρήματα για φέτος δεν φαίνεται να επαρκούν. Ετσι λοιπόν, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «τις επόμενες εβδομάδες φοβούμαστε ότι θα αρχίσουν να μας κόβουν ρεύμα και τηλέφωνα».

Για τη διατροφή των κρατουμένων έχει προβλεφθεί κονδύλιο 4,5 εκατ. ευρώ όταν οι ετήσιες ανάγκες της ΕΛΑΣ σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται σε 9 εκατ. ευρώ. Για τη συντήρηση των οχημάτων προβλέπεται κονδύλιο 5 εκατομμυρίων, όμως οι σχετικές ετήσιες ανάγκες υπολογίζονται στα 6-7 εκατομμύρια και αυτή διαφορά και η έλλειψη χρημάτων αναμένεται να φανεί τους επόμενους μήνες.

Τελος «απελπιστική» χαρακτηρίζουν οι αξιωματούχοι των Αρχών Ασφαλείας την κατάσταση με τα νυκτερινά των αστυνομικών. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «φέτος έχει εγκριθεί κονδύλιο της τάξης των 46,8 εκ ευρώ (δηλαδή για 16 εκ ώρες υπερωριακής εργασίας των αστυνομικών με αποζημίωση ανά ώρα περίπου 2.93 ευρώ) ενώ τελικώς τα απαιτούμενα χρήματα θα φτάσουν, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, σε 55-60 εκ ευρω. Μέχρι τώρα αυτή διαφορά καλυπτόταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ομως τώρα φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλεψη και... διόρθωση. Ποιος αστυνομικός θα εργάζεται βράδυ αφού δεν θα πληρώνεται; Κι αυτό θα είναι οδυνηρό για την αστυνόμευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου