Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ανολοκλήρωτη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων


Την επιστροφή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανεμογεννητριών στους συντάκτες της ως μη ολοκληρωμένη ζητά από το Υπ. Περιβάλλοντος ο Συνήγορος του Πολίτη .
Μετά από καταγγελία που κατέθεσε στην εν λόγω αρχή η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ο Συνήγορος του Πολίτη  έστειλε 6σέλιδη επιστολή καταπέλτη, προς την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος  ζητώντας ακύρωση της διαδικασίας ενημέρωσης, ανάκληση των μελετών και, υποβολή νέας ΜΠΕ από την εταιρεία, πλήρους αυτή τη φορά. 
 «Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους ισχυρισμούς μας έχοντας τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι η ΜΠΕ δεν είναι πλήρης.» σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου η επιτροπή πολιτών στη Χίο  «Πολίτες και ανεμογεννήτριες» .
Με βάση αυτή τη εξέλιξη η υπόθεση της επένδυσης δυσκολεύει αρκετά πλέον αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο το ΥΠΕΚΑ να βρει νόμιμο τρόπο να παρακάμψει την απόφαση αυτή και σίγουρα πάει πίσω χρονικά όλη την διαδικασία.
Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέπεια της αδιαφορίας που έδειξε η μελέτη απέναντι στην παρουσία του είδους «σμυρνότσιχλου» το οποίο αναπαράγεται στις περιοχές που έχει επιλέξει ο επενδυτής να στήσει τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες.
Παράλληλα σημαντικό ρόλο στην απορριπτική απόφαση έχουν και οι επιπτώσεις στο τοπίο τόσο από την τοποθέτηση των γεννητριών όσο και από τις χωματουργικές εργασίες. Στοιχεία που και αυτά είχαν επισημανθεί ως άκρως προβληματικά από τους αντιδρώντες.
Καταλήγοντας ο Συνήγορος του Πολίτη στη κοινοποίηση της απόφασης στο ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι πλέον  αναμένει της απόψεις του υπουργείου επί του θέματος.
Επισυνάπτεται παρακάτω ολόκληρη η απόφαση σε μορφή pdf  
Σχετικό ψηφιακό υλικό: 

από κουνούπι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου