Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Παρέμβαση Ε.Σ. Βιβλιοθήκης Κοραή για επένδυση Ρόκα Ιμπερντρόλα


Το πολυδιάστατο νησιωτικό τοπίο, αποτελεί μήτρα ζύμωσης του πνεύματος στην τρισχιλιετή ιστορία και παράδοση των κατοίκων του άλλοτε ιωνικού πολιτισμού. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ως ατομική ή συλλογική οντότητα, δεσμεύεται από το ιερό καθήκον της υπεράσπισης των αξιών της ελληνικής ταυτότητας ως προϋπόθεση για τη συνέχεια της ελληνικότητας. Δεν υφίσταται συνείδηση, δεν υπάρχει γλώσσα, αισθητική, αν διαρραγεί η διαλεκτική σχέση ανθρώπου – τοπίου.
Σχεδιασμοί με στόχο την εκτεταμένη κατάτμηση του πολιτισμικού ανάγλυφου ή την αλλοίωση της συμβολικής γλώσσας, πλήττουν τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς το τοπίο διαβάζεται ως έκφραση τέχνης, ζωής, ύπαρξης. «Το σπήλαιο – όπως εύστοχα παρατηρεί ο Νίτσε – σε κοιτάζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια».
Έχει γράψει θυσίες και άφθονο αίμα η χρονική εξέλιξη στο Αιγαιακό νησιωτικό σύμπλεγμα. Απαιτείται προσοχή, συναίσθηση ευθύνης, σεβασμού και μαζί απροκατάληπτη βούληση των πολιτειακών αρχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να διαφυλάξουν «Θερμοπύλες» και ιστορική συνέχεια. Η Χίος είναι τόπος μαρτυρίου και θέατρο συγκλονιστικών ιστορικών ειδήσεων και αφηγήσεων.
Διαφυλάσσοντας τις ανωτέρω αρχές και με την πίστη πως η τεχνολογία δεν είναι ούτε Θεός ούτε διάβολος, καθίσταται ευπρόσδεκτη, θεμιτή και αμοιβαία ωφέλιμη κάθε κίνηση για καινοτόμες – ήπιες ενεργειακές λύσεις από όπου κι αν προέρχονται. Όμως, είναι σαφές ότι η αδιατάρακτη συνέχεια της Ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, γενικά, στη γη μας αδυνατεί να προσλάβει άναρχες επεμβατικές πρακτικές γιγαντισμού.
Η Βιβλιοθήκη «Κοραής», ως κορυφαίο όργανο πνευματικότητας του τόπου, οφείλει τούτη την επισήμανση με πολλούς αποδέκτες…
το Εφορευτικό Συμβούλιο
της Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής»

5 σχόλια:

  1. ο απατεώνας ο δήθεν συγγραφέας και καθηγητής προσπαθεί να μπει στα πολιτικά πράγματα του τόπου αλλα τα αφεντικά του φεύγουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. arxise ta ba8istoxasta tsitata to remali

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αηδίες ανάξιες οποιουδήποτε σχολιασμού από ένα ανεγκέφαλο ξερόλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συντροφοι γλυκα λογακια να λετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή