Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% στη νέα δημοσκόπηση της VPRC


Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη VPRC για το περιοδικό "Επίκαιρα", ανατρέπει και πάλι το πολιτικό και εκλογικό σκηνικό, καθώς μετά τις πρωτιές που είχε καταγράψει η ΝΔ σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτή τη φορά τη σκυτάλη την παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επτακοµµατική Βουλή µε πρώτο κόµµα τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δηµοσκόπηση της VPRC. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30% στην εκτίµηση εκλογικής επιρροής και διατηρεί σαφές προβάδισµα έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας, που ακολουθεί µε 26,5%.
Εκτίμηση εκλογικής νίκης
Και σε αυτή τη δηµοσκόπηση επιβεβαιώνεται το εκλογικό ρεύµα και η δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ µε την αύξηση των ποσοστών του. Η Νέα ∆ηµοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της μετά τη µερική επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης, ωστόσο, το "αντιµνηµονιακό τμήμα" που άνηκε στη Ν∆ δεν δείχνει διατεθειµένο να επιστρέψει σ’ αυτή τουλάχιστον στις προσεχείς εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δηµιουργεί βάση αντίστασης στην πτώση των ποσοστών του στο 12,5%, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται νέα συρρίκνωσή του στην τελική ευθεία των εκλογών, µε φυγή ψηφοφόρων τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα ∆ηµοκρατία. Μικρή αλλά διακριτή πτώση καταγράφουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσµα της διπολικής, όπως εξελίσσεται, αναµέτρησης. Αντίθετα, η ∆ηµοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη συγκρατεί τα ποσοστά της τάξης του 7,5% και επιβεβαιώνει το ρόλο ρυθµιστή στο µετεκλογικό σκηνικό.
Κατώτερα - ανώτερα όρια εκλογικής επιρροής
∆ύο κόµµατα που βρέθηκαν µια ανάσα από την είσοδό τους στη Βουλή στις προηγούµενες εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ, αλλά και το κόµµα που προέκυψε από τη συνεργασία των ∆ηµιουργία, Ξανά και ∆ράση φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρουν ούτε στις προσεχείς εκλογές. Ακόµα και στα υψηλότερα όρια της εκλογικής τους επιρροής οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 2,3%, ενώ το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη, έπειτα από την "αιµορραγία" στελεχών προς τη Ν∆, µόλις και µετά βίας ξεπερνά το 1,6%. Το ανώτατο όριο της εκλογικής επιρροής του ∆ηµιουργία, Ξανά αγγίζει το 2,9%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Τριπλή ισοπαλία έχουµε στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Αντώνης Σαµαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούνται καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί από το 15% των ερωτηθέντων και βρίσκονται στη δεύτερη θέση, αφού προηγείται σταθερά ο "Κανένας" µε 31%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τη διαφορά που τον χώριζε µέχρι πρόσφατα από τους αρχηγούς της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τον Φώτη Κουβέλη θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία ποσοστό 8%, ενώ ο Πάνος Καµµένος συγκεντρώνει 4%. Αλέκα Παπαρήγα (2%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (1%) συµπληρώνουν τη σχετική λίστα.
Το δείγμα της έρευνας είναι πάνω από 1000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου